'Ellerindeki resimlerle konvoyumda beni aramışlar'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, Hollanda'nın skandal tavrıyla ilgili, "Benim konvoyumdaki kadın kardeşlerimizin olduğu bir aracı durdurmuşlar. Ellerindeki resimlerle konvoyumdaki araçlara bakarak, beni aramışlar." dedi. - Anadolu Ajansı

Gündem - 9 yıl önce

DENİZLİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Denizli Polisevi'nde kadın sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda, 15 Temmuz'daki darbe girişiminde Türk milletinin demokrasi dersi verdiğini belirtti.
Darbe girişimi gecesinden sonra artık hiçbir şeyin eskisi gibi olamayacağını, kadınların da vatanına sahip çıktığını vurgulayan Kaya, "15 Temmuz'da sizler bu ülkeye sahip çıktınız. 15 Temmuz sonrasında da Avrupa ciddi şaşkınlık yaşadı. Yaklaşık 1-1,5 ay sonra ne yapacaklarını şaşırdılar. Buraya geçmiş olsun ziyaretlerinde geciktiler. Verecekleri tepkiyi ayarlamakta kararsız kaldılar. Darbe gecesi BBC'nin mailleri ortada dolaşıyor. 'Darbenin yanında konuşan kişi aranıyor, konuşmak üzere' diye. Maalesef böyle mailler gördük." diye konuştu.

Hollanda'nın skandal tavrı

Bakan Kaya, Cumhurbaşkanlığı hükumet sistemini anlatmak üzere, Türkiye'yi il il dolaştıklarını ve 5.5 milyon Türk vatandaşının yaşadığı Avrupa'ya da sistemi anlatmak için gittiklerini kaydederek, "Benden daha önce çok değerli bakanımız Nihat Zeybekci'nin salonları iptal edilmişti ama bizi hiçbir güç yıldıramaz. 'Salonları iptal ederler ama konsolosluklarda vatandaşlarımızla buluşuruz' dedik. Nitekim bakanımız da gitti orada çok güzel programlar yaptı, döndü. Biz de aynı şekilde geçtiğimiz hafta sonu vatandaşlarımızla buluşmak ve yeni Anayasa değişikliği neler getirecek bunu konuşmak için, Hollanda ve Almanya'ya gitmek üzere, programımızı yaptık. Hollanda'da salonun iptal edildiğini duyurdular." ifadesini kullandı.
Almanya'daki programın ardından, karayoluyla Rotterdam'a geçmek için yola çıktıklarını aktaran Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Benim konvoyumdaki kadın kardeşlerimizin olduğu bir aracı durdurmuşlar. Ve dün öğreniyorum ki sanki biz onları kandırmışız da farklı bir aracı önden göndermişiz gibi haberler yapıyorlar. Öyle bir şey yok. O hanımlar, konvoyumuzdaki hanımlardır. Konvoyu durdurarak ellerinde resimlerle beni aramışlar, bir kadın bakanı nasıl tehdit olarak görüyorlarsa kendilerine! Ellerindeki resimlerle benim konvoyumdaki araçlara bakarak, beni aramışlar. Sanki ben adi bir suçlu, bir teröristmişim gibi çevik kuvvetle birlikte o kadınları sorgulayarak beni aramışlar. Onları hemen sınır dışı etmişler. Allah nasıl gözlerine korku salmışsa.. Yapılan açıklamalardan öğreniyoruz ki danışmanlarım, özel kalemim, korumam hepsi, yaklaşık benim boyunda kişiler ama yapılan açıklamada, '12 iri omuzlu geniş yapılı adamla gelmişti Türk bakan' diye haber yapmışlar. Evet ben iri omuzlu geniş yapılı bir kadın bakandan nasıl bir korku duyduklarını hala anlamış değilim."

"Hollanda için utanç duyulacak bir hadise"

Konsolosluk binasına 30 metre kala durdurulduklarını anlatan Bakan Kaya, "Tam 7 saat boyunca arabanın içinde etrafımız polisler tarafından kuşatılmış şekilde bekletildik. Hiçbir insan haklarına uymayan, demokrasi anlayışla bağdaşmayan şekilde bizi durdurdular. Diplomasi tarihine, Hollanda için kara bir gece yaşattılar bize. Bir kadın olarak anlayamadım bizim oradaki muhatabımız polis yetkilileri olmamalıydı. Bu da kendileri için utanç duyulacak bir hadise. Bir kadını saatlerce en temel ihtiyaçlarını karşılamasına müsaade etmeden, saatlerce bekleten ve özel timlerle etrafını sararak, silahlarını doğrultan Hollanda nasıl bir demokrasi anlayışına sahip ben bunu gerçekten merak ediyorum." diye konuştu.
Tehdit olarak gördüklerini ileri sürdükleri korumalarının silahlarının bulunmadığına dikkati çeken Kaya, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Tehdit olarak gördüğü bir kadın ve etrafındaki 4 koruması ve 4 korumadan 2 tanesi de kadın..12 dev adam dedikleri kişiler, 2 kadın korumam 2 erkek korumam. Silahları yok, bakın silahsızlar. 2 danışmanım, 1 özel kalem müdürüm bir de ablam vardı yanımda. 12 dev adam dedikleri 4 kadındık, 8 erkek vardık. Deventer Konsolosu'nu ve benim ekibimi gözaltına aldılar, hücreye attılar. Saatlerce bize orada silah doğrultmak suretiyle beklettiler. Bu bir utanç gecesiydi.
Biz Türkiye olarak, Türk milleti olarak 15 Temmuz'da demokrasi dersi verdik. Demokrasinin, insan haklarında Türkiye'nin Avrupa'dan raporlarla eleştirildiği bir dönemde ki biz 15 yıllık iktidarımızda temel hak ve özgürlüklerinde çok büyük ilerleme sağladık. Türkiye bugün demokrasiyle insan hak ve özgürlükleriyle Avrupa'nın çok daha ötesinde. Ben bunu buradan söylemek istiyorum. Hollanda bir utanç gecesi yaşattı bize. İnanıyorum ki bu millet hem Avrupalı kardeşlerim hem sizler 16 Nisan'da Avrupa'ya yeniden demokrasi dersi vereceksiniz."
Muhabir: Efsun Yılmaz
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

YGS puanı nasıl hesaplanır? |2017 YGS soru ve cavapları

2017-03-12 20:22 - Eğitim

'Huduti bizimleyse WhatsApp'tan fotoğrafını çeksin atsın'

2017-03-14 16:12 - Gündem

Benzinin litresinde 9 kuruşluk indirim

2017-03-14 17:27 - Ekonomi

'Fitne çıkarmaya çalışanların tahriklerine kapılmamak gerek'

2017-03-10 17:27 - Gündem

TSK’dan Irak hudut hattına operasyon: 7 terörist etkisiz hale getirildi

2017-03-11 17:52 - Asayiş

Kenya hackerlara yaklaşık 300 milyon dolar kaptırdı

2017-03-10 17:22 - Dünya

Kışanak ve Tuncel hakkındaki dava Yakınca Spor Salonu'nda görülecek

2017-03-12 18:37 - Gündem

'Bu olay süre gelen düşmanlıklarının açığa vurulmuş şeklidir'

2017-03-12 20:22 - Gündem

'16 Nisan'da Türkiye 'evet'le Avrupa'yı inletecek'

2017-03-15 17:27 - Siyaset

Devlet okulunun ilk yapay tırmanma duvarı açıldı

2017-03-10 18:42 - Spor

İlgili Haberler

Organ bağışında 143 bin 887 kişi dijital vasiyet oluşturdu

00:03 - Gündem

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan "Küçük trans çocuklara örnek olacağız" paylaşımları için suç duyurusu

21:42 - Gündem

COP31 Gençlik İklim Ideathonu başvuruları başladı

20:33 - Gündem

Ahbap Derneğinin banka kasasından 44 milyon lirayla alınan altın yerine ilaç ve kitap çıktı

18:53 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş ve Bakan Çiftçi, 81 il valisiyle toplantı yaptı

18:32 - Gündem

Günün Manşetleri

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 265'e çıktı

08:13 - Dünya

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Paris Saint-Germain UEFA Süper Kupa'nın sahibi oldu

00:02 - Spor