?>

Elektronik haberleşmede 'ücretsiz' müşteri hizmetleri dönemi

BTK, elektronik haberleşme hizmeti sunan işletmelerin müşteri hizmetlerini "800"lü hatlardan veya belirleyecekleri bir numara üzerinden abonelerine ücretsiz olarak vermeleri yönünde karar aldı. - Anadolu Ajansı

Teknoloji - 9 yıl önce

ANKARA - ARİFE YILDIZ ÜNAL

Elektronik haberleşme hizmeti sunan işletmeler, müşteri hizmetlerini "ücretsiz danışma hattı" olarak bilinen "800"lü hatlardan veya belirleyecekleri bir numara üzerinden abonelerine ücretsiz olarak verebilecek.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK), müşteri hizmetleri aramalarının ücretlendirildiği yönündeki şikayetler üzerine harekete geçti. Kurul, "İşletmecilerin müşteri hizmetlerine doğru yapılan aramaların ücretlendirilmesi" hususlarını düzenleyen bir karar aldı.

Buna göre, BTK tarafından yetkilendirilen işletmeler, abonelerine ücretsiz aranabilen bir numara üzerinden müşteri hizmetleri vermekle yükümlü olacak. Söz konusu hizmet şebeke içi sunulabileceği gibi, 800'lü hatlar üzerinden de verilebilecek. Ayrıca, coğrafi alan kodlu veya 850 alan kodlu numaralardan da ücretsiz hizmet sunulması amacıyla "geri arama" yöntemi de kullanılabilecek. İşletme, bu tür numaralar üzerinden müşteri hizmetlerini arayan abonenin çağrısını sonlandıracak ve kendisi arayacak. Böylece müşteri hizmeti aboneye ücretsiz verilmiş olacak.

Numara tahsisi mümkün olmayan işletmeler ise bir başka işletme tarafından kendisine tahsis edilen numaralar, internet veya herhangi bir yazılım vasıtasıyla abonelerine ücretsiz müşteri hizmeti sunabilecek.

Ücretsiz müşteri hizmetlerine yönelik yükümlülüklerin yerine getirebilmesi için gerekli teknik uyumluluk nedeniyle işletmelere 1 Nisan 2017'ye kadar süre tanındı.

Ücretli müşteri hizmetleri pakete dahil olacak

BTK tarafından alınan bir başka karara göre ise halihazırda ücretli olan müşteri hizmetleri şebeke içi arandığında ücretlendirme "şebeke içi" arama olarak değerlendirilecek ve bu kapsamda fiyatlandırılacak. Arama, paket kapsamında tanınan şebeke içi görüşme sürelerine dahil edilecek.

Farklı bir operatörün müşteri hizmetlerinin aranması durumunda ise çağrı ücreti, şebeke dışı aramaların fiyatlarından yüksek olmayacak ve abonenin paketindeki şebeke dışı arama sürelerinden düşecek.

Söz konusu düzenlemeyle, abone, paketinde dakika bulunmasına rağmen müşteri hizmetlerini aradığında ödemek zorunda kaldığı ücretten de kurtulmuş olacak.

"800'le başlayan numaralar tüketici yararına"

Netgsm Yönetim Kurulu Başkanı ve Rekabetçi Telekomünikasyon Derneği Genel Başkanı Adem Öcal, konuya ilişkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "800" ile başlayan numaraların tüketici yararına bir uygulama olduğunu söyledi.

BTK'nın bu konuya el atmasının güzel bir gelişme olduğuna dikkati çeken Öcal, "Madem mevzuata göre 800'lü numaralara yapılan aramalardan ücret alınmayarak tüketicinin yararı sağlanıyor, öyleyse bu numaraların kullanılmasının teşvik edilmesi gerekmektedir. Bunun için de söz konusu numaraların kullanım maliyetlerinin düşürülmesi gerekmektedir." diye konuştu.

"800"lü hatların özellikleri

BTK mevzuatına göre telekom operatörleri "800"le başlayan numaralara doğru arama yapan abonesinden ücret alamıyor. Bu numaraları genellikle kamu kurumlarının veya firmaların ücretsiz arama hattı olarak kullanması bekleniyor. "800"lü numaralar, arama ücretinin arayan değil, aranan tarafından ödendiği numaralardır.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Irak'tan Türkiye açıklaması

2016-10-19 00:22 - Dünya

Jungle sığınmacı kampında sona doğru

2016-10-22 15:37 - Dünya

Araç değil sanki cephanelik!

2016-10-21 23:52 - Asayiş

Güneydoğu 'güneşi'yle kazandırıyor

2016-10-24 16:08 - Ekonomi

Beşiktaş, Napoli'ye konuk olacak

2016-10-18 13:17 - Spor

Fındık, maliyetini kurtarmanın peşinde

2016-10-17 19:33 - Ekonomi

'Ezgilerin Sultanı'ndan türkülere davet

2016-10-17 16:36 - Kültür Sanat

Kalbi bir saatte 40 kez durdu

2016-10-17 18:03 - Genel

Saldırı hazırlığındaki terörist öldürüldü

2016-10-20 14:47 - Asayiş

Erzurum’da yola tuzaklanmış bomba imha edildi

2016-10-17 19:27 - Asayiş

İlgili Haberler

Türk firmanın hedefinde "uydu haberleşmesinde yerli çip üretimi" var

14:37 - Teknoloji

Türkiye'nin 5G yolculuğuna Anadolu'dan yazılım desteği

14:23 - Teknoloji

Türk savunma sanayisi NATO'da yeteneklerini konuşturdu

12:29 - Teknoloji

Turkcell 5G teknolojisini yüksek frekans bandı ve kapsama alanıyla Türkiye'ye sunacak

14:53 - Teknoloji

Yapay zeka çipleri açık kaynaklı teknolojilerle erişilebilir hale gelecek

12:33 - Teknoloji

Günün Manşetleri

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten "Uluslararası Sıfır Atık Forumu"na ilişkin açıklama

16:33 - Siyaset

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı son 48 saatte 29 artarak 68 bin 116’ya çıktı

16:28 - Dünya

İran: 2231 sayılı BMGK kararının süresi sona erdi, nükleer dosya BMGK gündeminden çıkarılmalıdır

16:12 - Dünya

Aksaray'da Hava Savunma Komutanlığınca icra edilen "Hisar-O" atışı başarıyla tamamlan

16:07 - Gündem

UNRWA: Gazze'de yaklaşık 300 bin öğrenci iki yıl aradan sonra eğitime yeniden başlıyor

15:58 - Dünya