Elazığ'da 3 yılda 20 bini aşkın kayısı ağacı toprakla buluşturuldu

Türkiye'nin önemli kayısı üretim merkezlerinden Elazığ'da, 3 yılda 20 bini aşkın kayısı ağacı toprakla buluşturuldu.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Elazığ
Rakımı, iklimi ve toprak yapısıyla kaliteli kayısıların yetiştiği kentte üretim yapılan ağaç sayısı da her geçen gün artıyor.
Son 3 yılda kayısı bahçelerinde 20 bini aşkın ağacın dikilmesiyle kentte kayısı üretimi yapılan ağaç sayısı 100 bin dekarı aşkın alanda 1 milyon 100 bine ulaştı.

Yorucu bir hasat sezonunun ardından sonbahar renklerinin hakim olduğu bahçelerde üreticiler ağaçları yeni sezona hazırlıyor.
2024'te daha verimli bir sezon geçirmek için bahçelerde çapa, budama ve ilaçlama yapan, taban gübresi uygulayan üreticiler yeni fidan dikimini de sürdürüyor.

Gelecek yıl 50 bin tonu aşkın rekolte bekleniyor

Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Kılıç, AA muhabirine, kentte önemli tarımsal faaliyetlerden biri olan kayısı üretiminde rekoltenin bu yıl ilkbaharda yaşanan zirai don nedeniyle 30 bin ton civarında gerçekleştiğini belirtti.
Üreticilerin yine sezona umutla baktığını dile getiren Kılıç, üreticilerin yeni sezona hazırlık yaptığını aktardı.

Kılıç, "Kayısı bahçelerinde yeni ağaç dikimi, ağaçların bir sonraki yıla hazırlanması ve ihtiyaç duyulan taban gübresinin atılmasıyla ilgili çalışma yürütüyorlar. Çiftçilere teşekkür ediyoruz, ülke için üretiyorlar, bizim için varlar." dedi.

Bahçelerde sonbahar renklerinin görsel bir güzellik sağladığına işaret eden Kılıç, 2024'te üreticilere iklim değişikliğinden kaynaklı hasarların olmadığı, zirai donun ve şiddetli yağışın tarımı etkilemediği bir sezon geçirmelerini diledi.

Kılıç, "Gelecek yıl 50 bin tonun üzerinde kayısı rekoltesi gerçekleştirmeyi umuyoruz. Bu potansiyel mevcut. Üreticilerimiz son 3 yılda 20 binin üzerinde ağaç dikti. Ağaçlarımızın 27-30 kilogram kayısı verimi var. Dikimin devam etmesi halinde Elazığ kayısı üretiminde daha üst sıralara rahatlıkla yükselecektir." ifadelerini kullandı.

"Bu aylarda üreticiler kuruyan ağaçların yerine yenisini dikiyor"

Baskil ilçesinin Çiğdemlik köyü muhtarı ve kayısı üreticisi Cumali Yüzgeç de yorucu bir yaz sezonunun ardından kayısı bahçelerini gelecek yıla hazırladıklarını söyledi.

Yüzgeç, "Üreticiler, çapasını ve bahçesinin bakımını yapıyor, kuruyan ağaçların yerine yenisini dikiyor." diye konuştu.
Kayısı üreticisi Gazi Şen ise bu aylarda kayısı üreticilerinin iş yükünün azaldığını anlatarak sonbahar renklerinin hakim olduğu bahçelerde zaman geçirmenin kendilerini mutlu ettiğini ifade etti.

Şen, "Yazın daha yoğun oluyoruz, sıcak havada çalışmak daha zor oluyor. Sonbaharda işlerimiz hafifliyor. Bu işleri de zevkle yapıyoruz." dedi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Takım bulamayan amatör kaleci, ücret karşılığı halı saha maçlarına çıkıyor

2023-11-30 11:58 - Spor

'Sizinle İftar Gazzeli Kardeşlerimizle İftihar Ediyoruz' programında toplu iftar yapıldı

2023-11-27 20:37 - İslam-Hayat - Ramazan 1447

Bilim Erzurum'da üretilen "akıllı baston"la görme engelliler rahat yürüyecek

2023-12-03 16:23 - Teknoloji

Ukraynalı komutan "Andre": Rus ordusu hiçbir yönde ilerleme kaydedemiyor

2023-11-30 13:22 - Dünya

İstanbul'daki havalimanları ağırladığı yolcu sayısını yüzde 21 artırdı

2023-12-02 11:18 - Ekonomi

AA kameramanı Muntasır es-Savvaf, İsrail hava saldırısında hayatını kaybetti

2023-12-01 18:42 - Medya

Kurtulmuş: Kuvözdeki çocukları dünyanın gözü önünde öldürenler insan olmak vasfını yitirmiştir

2023-12-02 16:58 - Siyaset

Pakistan eski Başbakanı Şerif yargılandığı yolsuzluk davasında beraat etti

2023-11-29 22:32 - Dünya

Katar: Gazze'de daha uzun süreli "insani ara" için mutabakata varmayı amaçlıyoruz

2023-11-28 16:42 - Dünya

Beşiktaş ile MKE Ankaragücü, Süper Lig'de 107. kez karşılaşacak

2023-12-02 09:32 - Spor

İlgili Haberler

Adana'da öğrencilerin atık malzemelerden yaptıkları eserler sergilendi

13:57 - Çevre-Hayat

Ordulu Gümüş çiftinin hazırladığı ramazan pideleri yarım asırdır sofralarda

13:42 - Çevre-Hayat

Meslek lisesi öğrencileri ramazanda camilerin bakım ve onarımını yapıyor

13:12 - Çevre-Hayat

Diyarbakır'da minik öğrencilerin okuduğu hikayeler hastalara moral oluyor

13:07 - Çevre-Hayat

Mardinli "Sofi Usta" tespih tanelerinin içine sembol camileri işliyor

13:03 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

NATO: Balistik füze savunma duruşumuzu gelişen tehditlere göre uyarlamayı sürdüreceğiz

15:23 - Dünya

Bakan Bolat: 50 milyar dolarlık ihracattan toplamda 396 milyar dolara yükseldik

15:12 - Ekonomi

SPK'den telefon dolandırıcılığına ilişkin açıklama

15:02 - Ekonomi

Ramazan Bayramı öncesi marketler denetlendi

14:57 - Ekonomi

MLS yönetimi, bahis oynadıkları gerekçesiyle Jones ve Yeboah'a ömür boyu men cezası verdi

14:53 - Spor