?>

Elazığ'da 110 bin dekar alanda yetiştirilen üzüm birçok şehre gönderiliyor

Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Kılıç, "Kentte 78 ile 82 bin ton arasında değişen rakamlarda üzüm üretimi var. Bu yıl rekolte beklentimiz 80 bin ton." dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Elazığ

Elazığ'da 110 bin dekar alanda hasadı yapılan üzüm Türkiye'nin birçok iline gönderiliyor.

Elazığ'da aralarında tescilli "Öküzgözü" ve "Boğazkere" ile "Şirfoni", "Ağın beyazı", "Elazığ kırmızısı", "Papazkarası" ve "Köhnü"nün de bulunduğu farklı cinslerde üzüm yetiştiriliyor.

Bağ bozumunun başlamasıyla gelen siparişleri yetiştirmeye çalışan üreticiler, bağlarda çalışan mevsimlik işçilerle erken saatlerde ürünlerin hasadına başlıyor.

Toplanan üzümler kasalara konulup kamyonlara yüklenerek, anlaşılan firmalar aracılığıyla Türkiye'nin birçok iline gönderiliyor.

Elazığ üzüm üretiminde 8. sırada

Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Kılıç, AA muhabirine, Elazığ'ın üzüm üretimi bakımından önemli tarımsal potansiyele sahip illerden biri olduğunu söyledi.

Ülkede üzüm üretimi bakımından Elazığ'ın 8. sırada yer aldığını kaydeden Kılıç, yaklaşık 110 bin dönüm alanda üzüm üretiminin gerçekleştirildiğini belirtti.

"Kentte 78 ile 82 bin ton arasında değişen rakamlarda üzüm üretimi var. Bu yıl rekolte beklentimiz 80 bin ton." ifadelerini kullanan Kılıç, geçen yılki rekolteye yakın bir üretim beklediklerini söyledi.

Elazığ'ın bazı bölgelerinde yoğun bir şekilde üzüm yetiştirildiğini anlatan Kılıç, bu bölgelerde hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda katkı sağlanmanın yanında çiftçileri de üzüm üretimi konusunda bilinçlendirdiklerini dile getirdi.

Üzüm üretimi geçen yıl 833 milyon lira girdi sağladı

Kılıç, üzüm üretiminin ilin ekonomisine katkısının büyük olduğunu ifade ederek, "Geçen yılın verilerine baktığımız zaman Elazığ'da üzüm üretimimizin 833 milyon liralık bir girdi sağladığını görüyoruz. Bu ilimiz için sadece bir tarımsal üründen elde edilen gelir. Üretim değeri bakımından ilin tarımsal ekonomisine ve istihdamına ciddi katkı sağlıyor." diye konuştu.

Yetiştirilen üzümlerin yüzde 60'ının sofralık olduğunu, diğerlerinin de sanayide kullanıldığını bildiren Kılıç, tescilli 2 üzüm çeşidinin daha iyi tanıtımını sağlamak ve bunların üretim alanlarını daha da genişletmek için çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

Geçen yıl itibarıyla bu sektörde çalışan işçi sayısının 1500 civarında olduğunu tahmin ettiklerini kaydeden Kılıç, şunları kaydetti:

"İlimizde hem erkenci hem de geç hasat yapılan üzüm türlerinin olması önemli. Bu sayede üründe sürdürebilirliği sağlamış oluyoruz. Üzüm hasadı başladı. Kasım ayına kadar örtü altında saklanan üzümlerimiz hasat edilerek taze bir şekilde piyasaya arz edilebilecek bir konumda."

"Şanlıurfa, Gaziantep, Ankara başta olmak üzere birçok ile gönderiyoruz"

Merkeze bağlı Hoş köyünde üzüm üretimi yapan Bekir Tekel de 200 dönümü aşkın bir alanda kardeşleriyle üzüm yetiştirdiklerini söyledi.

Bağlarında birçok çeşit üzüm bulunduğunu belirten Tekel, şöyle konuştu:

"Ağın beyazı, Boğazkere, Köhnü, Öküzgözü üzüm çeşitlerini üretiyoruz. Eylülde başlayan hasadımız kasım ayının sonuna kadar sürüyor. Şimdi Ağın beyazı üzümünün hasadını yapıyoruz. Bu üzümleri Şanlıurfa, Gaziantep, Ankara başta olmak üzere birçok ile gönderiyoruz. Daha sonra şaraplık dediğimiz Elazığ'ın tescilli üzümü Boğazkere üzümünü şarap fabrikalarına sunuyoruz."

Üzüm hasadı yapan mevsimlik işçilerden 4 çocuk annesi Remziye Ünalan ise hasat döneminde çalışarak aile bütçesine katkıda bulunduğunu söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bahçelievler'de bir binada patlama meydana geldi

2023-09-28 15:38 - Asayiş

Trendyol 1. Lig'de "gençlere yer yok"

2023-09-28 12:13 - Spor

Uzmanlardan kronik ürtiker hastalarına beslenme uyarısı

2023-09-30 16:18 - Sağlık

ABD Temsilciler Meclisinden geçici bütçe tasarısına onay

2023-09-30 23:52 - Dünya

Milli sporcu Ali Cengiz, Dünya Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazandı

2023-09-24 21:17 - Spor

Alo 174 Gıda Hattı'na açıldığından bu yana 3 milyona yakın çağrı geldi

2023-09-28 12:03 - Ekonomi

Manchester United'a Martinez ve Reguilon'dan kötü haber

2023-09-29 15:52 - Spor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından sosyal yardım faydalanıcısı öğrenciler için SYDV'lere destek

2023-09-24 12:39 - Gündem

Mekke-i Mükerreme'deki saat kulesine yıldırım isabet etti

2023-09-28 07:52 - Dünya

Tokyo Game Show 2023'te çok sayıda oyun ve ürün tanıtıldı

2023-09-24 18:57 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

IMF Sözcüsü Kozack, ABD ekonomisinde gerilimin artmaya başladığı belirtti

21:43 - Ekonomi

Türkiye, elektrifikasyon ve teknoloji dönüşümüyle 10 yılda yüzde 35 emisyon azaltımı sağlayabilir

21:33 - Ekonomi

Borsa günü düşüşle tamamladı

18:35 - Ekonomi

AB, Çin'den online alışverişe karşı önlem alıyor

19:13 - Ekonomi

Asya Kalkınma Bankası, Türkiye'ye 2 yılda 6 milyar dolar finansman planlıyor

18:57 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Beşiktaş Kulübü, Portekizli Rafa Silva'nın 15 Kasım'a kadar izin istediğini açıkladı

22:23 - Spor

Hırvatistan'da irtibatı kesilen OGM'ye ait yangın söndürme uçağının enkazına ulaşıldı

22:03 - Gündem

Ey özgürlük! -Güven Akıncı, Zürih'ten yazdı-

21:53 - En Son Yazılar

IMF Sözcüsü Kozack, ABD ekonomisinde gerilimin artmaya başladığı belirtti

21:43 - Ekonomi

BM, Batı Şeria'daki bir caminin İsrailliler tarafından kundaklanmasını şiddetle kınadı

21:38 - Dünya