?>

Eksim Holding yatırımlarını "teknoloji" önceliğinde sürdürüyor

Eksim Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Osman Arıoğlu, teknolojik gelişmelerin büyük değişimleri getirdiği bir dönemde, yaptıkları yatırımlarda değişen teknoloji ve sektörel kolaylıkları sağlayan yenilikleri öncelediklerini bildirdi

Ekonomi - 5 ay önce

İstanbul

Arıoğlu, AA muhabirine, holdingin geçen yıl gerçekleştirdiği yatırımlardan gelecek hedeflerine ve faaliyet gösterdiği sektörlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Holding olarak gıda, enerji üretimi, elektrik dağıtımı ve girişim ekosistemi gibi stratejik sektörlerde yer aldıklarını dile getiren Arıoğlu, bu sektörlerdeki güçlü konumlarını korumak ve yukarıya taşımak amacıyla yatırımlar gerçekleştirdiklerini belirtti.

Arıoğlu, "Özellikle yapay zeka başta olmak üzere teknolojik gelişmelerin ve yeniliklerin büyük değişimleri getirdiği bir dönemde, yaptığımız yatırımlarda değişen teknoloji ve sektörel kolaylıkları sağlayan yenilikleri önceledik. Tabii bu süreçte ekonomimize katma değer sağlama ve istihdam gücümüzü koruma prensiplerimizden de ödün vermeyerek proaktif sürdürülebilirliğin ön plana çıktığı yönetim anlayışımızla bir yılı daha geride bıraktık." diye konuştu.

Geçen yıl en önemli yatırım hamlelerinden birinin holdingin elektrik dağıtım iştiraki Dicle Elektrik'te olduğunu vurgulayan Arıoğlu, 8,1 milyar liralık yatırımlarda ağırlıklı olarak enerji nakil hatlarının yenilenmesi, akıllı şebeke teknolojilerinin devreye alınması ve aydınlatma projeleri üzerine yoğunlaştıklarını anlattı.

Bu sayede 43 bin aboneyi kapsayan 701 kilometre enerji nakil hattı ve 25 kilometre aydınlatma tesisi gibi somut projeleri tamamlayarak bölgenin enerji kalitesine doğrudan katkı sağladıklarına işaret eden Arıoğlu, hizmet verdikleri 6 ilde kayıpsız, kaliteli ve kesintisiz elektrik tedarik etmenin birinci öncelikleri olduğunu söyledi.

"9 yeni türbinin bürokratik prosedürlerini tamamladık ve devreye aldık"

Yüzde 100 yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösterdikleri Eksim Enerji ile Geyve'de gerçekleştirdikleri çalışmaları tamamlamak üzere olduklarını aktaran Arıoğlu, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 80 milyon avro değerindeki kurulu güç artışı çalışmalarımızda, 9 yeni türbinin bürokratik prosedürlerini tamamladık ve devreye aldık. Kalan 5 türbinimizin onay süreçleri devam ediyor. Bu türbinlerimizden bazılarında, zorlu hava şartları altında kurulum çalışmalarına devam ediyoruz. Geyve santralinin kurulu gücünü kısa süre içerisinde yaklaşık 3 katına çıkararak 150,8 megavata taşıyacağız. Toplam 14 türbin hedefimize ulaştığımızda, yalnızca bu santralimizle yaklaşık 125 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanacak. Viranşehir'de çalışmalarına devam ettiğimiz önemli bir GES projemiz bulunuyor. Bu projemizde mekanik güç 191,4 megavat olacak ve sahadaki kurulum çalışmalarımız sürüyor. Bu yatırımımızın tamamlanmasıyla sadece bu santralimizde yaklaşık 135 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacağız."

Arıoğlu, gıda iş kolunda ise halka arzını gerçekleştirdikleri Eksun Gıda ile Konya fabrikalarında inşaatı devam eden un silosu yatırımlarına işaret ederek, bununla depolama kapasitesini artırdıklarını ifade etti.

Lisanslı depoculuk alanında, stratejik yatırımlara imza attıklarına dile getiren Arıoğlu, şöyle devam etti:

"Eksun Gıda bağlı ortaklığıyla Kırklareli'nde bulunan Babaeski Lisanslı Depoculuk AŞ yatırımlarının tamamlanmasının ardından, en yeni teknolojilerin yer aldığı LİDAŞ yatırımını ülkeye kazandıracağız. Bu yatırımlarla yüksek kalite kontrol ve güvenlik protokolleri başta olmak üzere malzemelerin sigortalanması, ihtiyaca yönelik özelleştirilmiş depolama çözümleri ve daha etkin envanter yönetimi gibi avantajlar elde edeceğiz. Operasyonlarımızı daha efektif hale getiriyoruz. Tekirdağ ve Konya'da bulunan fabrikalarımızın elektrik ihtiyacının karşılanması için 18,9 megavatlık yenilenebilir enerji rüzgar santrali kurma çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Kafe-fırın zincirleri Aslı için Tuzla'da 3 milyon avroluk yeni tesis yatırımı gerçekleştirdiklerini kaydeden Arıoğlu, bu yatırımla günlük üretim kapasitelerini artırmayı ve ihracat kanalında genişlemeyi hedeflediklerini aktardı.

Arıoğlu, 2024'te mağaza açılışlarına hız verdiklerini, bu kapsamda ülkede 35 mağazaya ulaştıklarını ve Suudi Arabistan ile 12 şubelik anlaşma imzaladıklarını belirtti.

Sağlıklı yaşam vizyonlarının yansıması, yeme-içme sektöründe faaliyet gösteren yeni markaları Sano Gastro'nun İstanbul Göztepe'deki ilk şubesini açtıklarını anlatan Arıoğlu, "Her beslenme tarzına uygun, glütensiz ve doğal içeriklerden oluşan zengin menüsüyle kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmayı amaçladığımız Sano Gastro, modern mekan tasarımı ve yenilikçi yaklaşımıyla misafirlerini ağırlıyor." ifadelerini kullandı.

"Eksim Ventures'la yatırım yaptığımız startup sayısı 13'e ulaştı"

Arıoğlu, holdinglerinin kurumsal girişim sermayesi fonu Eksim Ventures ile insan kaynakları yazılımı, pazaryeri uygulamaları, çevrim içi terapi platformu, elektrikli araç şarj programı, açık bankacılık, otonom robot programları, sağlık uygulamaları ve pazarlama yazılımları gibi alanlarda çalışan girişimlere yatırım yaptıklarını anlattı.

Eksim Ventures ile geçen yıl Denebunu, Virasoft ve Albert Health şirketlerini portföylerine eklediklerinden bahseden Arıoğlu, "Önceden yatırım gerçekleştirdiğimiz Bottobo Robotics, Kolay İK, Yolcu 360 ve Hiwell'e de ek yatırımlarda bulunduk. Böylelikle 2024'te yatırım yaptığımız girişim sayısı 13'e ulaştı." dedi.

Sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirmeyi çok önemsediklerini dile getiren Arıoğlu, tüm grup şirketlerinde yürüttükleri "Yeteri Kadar En Doğru Karar" kampanyasında, israfın zararlarına ve Türkiye'de neden olduğu kayıplara dikkati çektiklerini, projelerini Koru Derneği, il milli eğitim müdürlükleri, valilikler ve yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde yürüttüklerini kaydetti.

Arıoğlu, grup şirketlerinden Dicle Elektrik'in hizmet bölgesinde vahşi sulamanın önüne geçmek üzere eğitim çalışmaları yaptıklarını, çocuklara yönelik israfa karşı farkındalık uyandıran tiyatro oyunları gerçekleştirdiklerini, DEPSAŞ Enerji Spor Kulübü ile futbol, voleybol, hentbol ve bilek güreşi gibi bireysel spor dallarında gençleri yetiştirdiklerini, Eksim Enerji'nin özellikle enerji israfı başta olmak üzere israfın yıkıcı etkisi üzerine bilinçlendiren kitaplar ve etkinlik kitleri dağıttığını, Aslı ile Koru Derneği arasındaki işbirliğiyle Aslı'daki tüm gıda fazlasının, Koru Derneğinin kompost fabrikasında işlemden geçirilerek gübre haline getirildiğini ifade etti.

Yatırım ve istihdamın son derece önemli olduğunu vurgulayan Arıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bulunduğumuz sektörler itibarıyla ülke kalkınmasına, cari açığın azalmasına, yatırım ve istihdama katkı sağlamaya çalışıyoruz. Yatırım ortamının iyileştirilmesi ve prosedürlerin sadeleştirilmesi, sadece grubumuz açısından değil, ülke kalkınması ve yaraların daha hızlı sarılması için de son derece önemli. Bu konuda somut önerilerimizi, ilişkili olduğumuz bakanlık ve kurumlarla her zaman paylaşıyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Futbol Derbisi 2025: En Çok İlgiyi Hangi Maçlar Çekecek?

2025-01-24 16:21 - İnsan&Hayat

Sivasspor'dan 5 gollü galibiyet

2025-01-25 16:08 - Spor

Samsun'da mübadiller denize karanfil bırakarak atalarını andı

2025-01-26 17:57 - Çevre-Hayat

Yeni KOP Eylem Planı açıklandı

2025-01-24 20:18 - Ekonomi

Toprak Razgatlıoğlu, şampiyonluklarının yanı sıra karakteriyle de rol model olmak istiyor

2025-01-27 11:42 - Spor

Antalya yarıyıl tatilinde okulların eğitim kamplarına ev sahipliği yapıyor

2025-01-25 19:07 - Eğitim

Baykar ve Piaggio Aerospace'den iş komplekslerinin devri için ön sözleşme

2025-01-27 15:58 - Teknoloji

Senegal'de Filistin'e destek için çizilen grafitilere siyonist saldırı

2025-01-27 13:57 - Kültür Sanat

Netanyahu ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Rubio, ülkesinin İsrail'e sarsılmaz desteğini vurguladı

2025-01-23 10:13 - Dünya

Almanya Başbakanı Scholz: ABD, Trump döneminde de yakın bir müttefik olmaya devam edecek

2025-01-21 19:03 - Dünya

İlgili Haberler

Dünya Bankası: Gelişmekte olan ekonomilere yabancı yatırımlar 2005'ten bu yana en düşük seviyed

18:07 - Ekonomi

TBMM'ye sunulan ekonomi paketiyle vergide adalet ve etkinliğin artırılması amaçlanıyor

17:27 - Ekonomi

Yılın ilk dört ayında Türkiye'ye 3,3 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım geldi

16:58 - Ekonomi

Edirne'de buğday üreticilerinin hasat mesaisi başladı

16:52 - Ekonomi

Rekabet Kurulu, Teknosa'ya uzlaşma sonucu 17 milyon lira ceza verdi

16:47 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bilecik'te çıkan orman yangını söndürüldü

18:32 - Gündem

İsrail ordusu, İran devlet televizyonunu vurdu

18:27 - Dünya

Irak Dışişleri Bakanı'ndan “Hürmüz Boğazı kapanırsa küresel enerji piyasasında kriz çıkar” uyar

18:22 - Dünya

İsrail, Tahran'ın doğu ve batısında yoğun nüfuslu yerleşim bölgelerine saldırılar düzenledi

18:17 - Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya’nın savaşı bitirmek istemediğini belirtti

18:13 - Dünya