?>

Ekosistem odaklı gıda üretim modeli oluşturulacak

Tarım ve Orman Bakanlığının yürüttüğü çalışmalar kapsamında, kuraklığa ve soğuğa toleranslı tohum çeşitleri geliştirilerek, hastalıklara dayanıklı çeşitlerin kullanım alanları yaygınlaştırılacak.

Ekonomi - 3 yıl önce

Ankara

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, özellikle son dönemde iklim değişikliğine bağlı yaşanan doğal afetler bu alanda yapılan çalışmaları hızlandırdı. İklim değişikliğinin en çok ilgilendirdiği alanlar arasında bulunan tarıma yönelik projeler için de Tarım ve Orman Bakanlığı çalışmalarına hız verdi.

Bakanlık, İzmir ve Şanlıurfa'da 81 il tarım ve orman müdürlükleri, üniversiteler, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Ofisi, ilgili kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla "İklim Değişikliği ve Tarım" konulu çalıştaylar düzenledi.

Çalıştaylar kapsamında, küresel iklim değişikliği, iklim değişikliğinin tarıma etkisi, tarımın iklim değişikliğine etkisi, tarım sektöründe iklim değişikliğine uyum ve azaltım için gerekli tarımsal faaliyetler konuları ele alındı.

Düzenlenen çalıştay sonrasında, 1100 uzmanın katılımıyla 115 günde 925 saatlik çalışmayla "Tarım Sektöründe İklim Değişikliğine Uyum ve Azaltım İçin Sonuç Bildirgesi" hazırlandı.

Sonuç bildirgesine göre, iklim dostu tarımsal destekleme modeli ve tarım sektöründe iklim değişikliğine uyum eylem planı oluşturulacak. Tarım ve mera alanları için tarımsal kuraklık erken uyarı sistemleri kurulacak ve ulusal arazi kullanım planlaması yapılacak. Ekosistem odaklı gıda üretim modeli oluşturularak Bozkır Ekosistemlerinde İklim Değişikliğine Ekosistem Tabanlı Uyum Stratejisi uygulamaya alınacak.

Terk edilen tarım alanlarının biyolojik rezerv alanları olarak değerlendirilmesi için çalışmalar başlatılacak. Permakültür uygulamaları ülke genelinde yaygınlaştırılacak ve agroekolojik uygulamalar küçük aile işletmelerinden başlanarak desteklenecek.

Yaşanabilecek kuraklık tehlikesine karşı modern sulama yöntemlerinin parasal ve alansal olarak desteklenmesinin yaygınlaştırılmasına devam edilecek. Tarımsal sulamada suyun tasarruflu kullanımını çiftçilere anlatmak için geliştirilen "Uygulamalı Çiftçi Okulları Projesi" ülke genelinde yaygınlaştırılacak. Havza bazlı üretim modelinin yaygınlaştırılması sağlanacak.

İklim değişikliğinin balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğine etkileri araştırılacak

İklim değişikliğinin balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğine etkileri ve çözüm önerileri araştırılacak. İyi tarım uygulamaları ve organik tarım faaliyetleri alansal olarak artırılarak desteklenecek.

Kuraklığa ve soğuğa toleranslı tohum çeşitleri geliştirilecek ve hastalıklara dayanıklı çeşitlerinin kullanım alanları yaygınlaştırılacak. Paris Anlaşması'nın Türkiye Büyük Millet Meclisinde onaylanması ile önem kazanan iklim değişikliğine uyum ve azaltım faaliyetleri hızlandırılacak ve etkileri analiz edilecek.

Tarım sektöründe sera gazı emisyon azaltım potansiyeli ve maliyeti belirlenecek. 2021'de köy bazlı kuraklık kuru tarım alanlarında uygulanmakta olup daha da yaygınlaştırmak için farkındalığının artırılması çalışmaları yapılacak. Tarım sektöründe iklim değişikliğine uyum ve azaltım konularına ilişkin AR-GE çalışmalarının desteklenmesi ve geliştirilmesi sağlanacak. İklim dostu tarım uygulamaları için yayım ve sektör paydaşlarına yönelik eğitim çalışmaları yapılacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Trabzonspor'da Djaniny'nin tedavisi sürüyor

2022-01-12 16:51 - Spor

Meteorolojiden Doğu Karadeniz için kuvvetli kar uyarısı

2022-01-12 13:51 - Gündem

Djokovic, Avustralya vizesinin iptali sonrasında ilk kez basın önünde çalıştı

2022-01-12 08:18 - Spor

İstanbul'da kar yağışı başladı

2022-01-12 10:57 - Gündem

Bakan Kasapoğlu: 3 milyon 900 bin öğrencinin yetenek taramalarına başlandı

2022-01-12 12:07 - Spor

NATO-Rusya Konseyi 2019'dan beri ilk kez toplandı

2022-01-12 13:15 - Dünya

Marmara Adası'nda kar etkili oluyor

2022-01-12 17:33 - Gündem

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev olayların yaşandığı Almatı’da incelemelerde bulundu

2022-01-12 16:33 - Dünya

Sel felaketinin üzerinden 5 ay geçen Bozkurt'ta yaralar sarılıyor

2022-01-12 15:18 - Gündem

Metroda kadın yolculara bıçak çekip hakaret eden zanlı hakkında hapis istemi

2022-01-12 16:03 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye'nin hububat ve bakliyat ihracatı yılın ilk yarısında yüzde 4,5 arttı

11:57 - Ekonomi

Sakarya'dan yılın ilk yarısında 2 milyar 573 milyon dolarlık ihracat

11:48 - Ekonomi

Rekabet Kurumu, algoritmalar kullanılarak yapılan rekabet ihlallerini yapay zeka ile belirleyecek

11:37 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığı ekipleri 6 ayda 18,1 milyon ürün denetledi

09:57 - Ekonomi

Çin'den, BRICS'e küresel yönetişim reformunu ilerletme çağrısı

09:33 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Rusya'da, İHA saldırıları nedeniyle hafta sonu boyunca 485 uçuş iptal edildi

12:17 - Dünya

Çin, tarifelerin başkalarına karşı "baskı aracı" olarak kullanılmasına karşı çıktı

12:13 - Dünya

İzmir Ödemiş orman yangınında zarar gören alanlar havadan görüntülendi

12:07 - Gündem

Pakistan'da etkili olan muson yağmurlarının yol açtığı sellerde ölenlerin sayısı 72'ye çık

12:02 - Dünya

Türkiye'nin hububat ve bakliyat ihracatı yılın ilk yarısında yüzde 4,5 arttı

11:57 - Ekonomi