Ekonomik değeri olan iki mantar çeşidi 'Yaprak77' ve 'Soylu77' tescillendi

Yalova'daki Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde, 700'ün üzerinde çeşidin bulunduğu gen bankasına sahip Mantar Araştırma Merkezi, iki tescilin ardından çaşır mantarından bir çeşidin daha tescili için başvuru yaptı

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Yalova

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde 6 yıldır süren çalışma kapsamında, Türkiye'de doğal olarak yetişen ve ekonomik değeri bulunan istiridye ve eringi (kulacık) mantar çeşitleri, "Yaprak77" ve "Soylu77" isimleriyle tescil edildi.

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Yalova'daki enstitü bünyesindeki 700'den fazla çeşitle mantar gen bankası özelliğine sahip Mantar Araştırma Merkezi'nde önemli çalışmalar yürütülüyor.

Çalışmaları tamamlanan mantar çeşitlerinden ikisi için Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezine yapılan tescil başvurusu sonuçlandı. Buna göre, "Yaprak77" ve "Soylu77" adları verilen iki çeşit, üreticilere kazandırıldı.

Merkezde yeni mantar türleri üzerine ekibiyle çalışmalarını sürdüren yüksek ziraat mühendisi Mustafa Kemal Soylu, Türkiye'nin birçok noktasında doğadan ekonomik önemi olan mantarları topladıklarını söyledi.

Bu mantarları laboratuvara getirip elde ettikleri izolatları (bir bileşikten, karışımdan bileşiklerin ayrılması) gen bankasında sakladıklarını belirten Soylu, "Şu ana kadar 700'ün üzerinde izolatımız mantar gen bankamızda saklanmakta. Türkiye'nin en büyük, en geniş kapasiteli gen bankası burası." dedi.

Soylu, türlerine göre farklı zamanlarda doğal olarak yetişen mantarların bulundukları bölgelere gittiklerini aktardı.

Doğu Anadolu'da 6 yıl önce çalışma yürüttüklerini bildiren Soylu, "O bölgede mayıs ayında çıkan çaşır mantarını topladık. Şu an çaşır mantarına ait yaklaşık 300 farklı izolatımız var. Daha sonra da bunları selekte ediyor, mantar üretim tesislerinde yetiştiriyor ve çeşitlerimizi seçiyoruz. Türkiye'nin ilk yerli ve milli mantarda tohumluk çeşitlerini tescil ettirdik. Bu yıl onaylandı. İstiridye mantarında 'Yaprak77' ve kulacık mantarında 'Soylu77' adıyla mantarlarımızı tescil ettirdik. Bu sene ayrıca üçüncü çeşidimiz için de başvurumuzu yaptık. Önümüzdeki yıl da çaşır mantarında yerli ve milli üçüncü çeşidimizi tescil ettirmiş olacağız." diye konuştu.

Tescilli mantarların tohumları satışa sunuldu

Mustafa Kemal Soylu, mantar türlerini tescil ettirmekle yetinmediklerini, ekonomiye kazandırmak için de çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

Özel sektörle iş birliği yaparak, tescilli iki çeşidin tohumlarını satışa sunduklarını dile getiren Soylu, ıslah edilen yeni çeşitleri ülke ekonomisine kazandırıp Türkiye'nin ihtiyacını yerli ve milli tohumlarla karşılamak istediklerini vurguladı.

Çin, Güney Kore gibi Uzak Doğu ülkelerinde yaklaşık 40 çeşitte yaygın olarak mantar yetiştirildiği bilgisini veren Soylu, şu ifadeleri kullandı:

"Ülkemizde beyaz şapkalı ve istiridye mantarı dışında çok az birkaç tür daha var. Hedefimiz, Türkiye'de en az 10 mantar türünü yaygınlaştırmak. Bunun için hem çeşitleri geliştiriyoruz hem de üretim tekniklerinde çalışıyoruz. Türkiye mantarda tohumluk ihtiyacını yurt dışından temin ediyor.

Yüzde 90'ı bulan ithalatta yaklaşık 3 milyon dolar kaybımız oluyor. Türkiye'de daha önce beyaz şapkalı mantar türü yaygın olarak yetiştiriliyordu. Merkezimizde 1970'ten beri kültür mantarıyla ilgili çok sayıda çalışma yapıldı.

Türkiye olarak mantarda çok yeni olduğumuz için belki de çeşit geliştirmede biraz geciktik diyebiliriz. Yaprak77 ve Soylu77'yi Güney Kore ile ortak iş birliği projesi kapsamında ıslah ettik. Güney Kore'den getirdiğimiz izolatlar ile yerli ve yabani izolatları laboratuvar koşullarında çaprazladık ve melezler elde ettik."

Yaprak77'nin Ar-Ge çalışmasının 4, tescil aşamasının ise 2 yıl sürdüğünü kaydeden Soylu, 6 yılda iki çeşit mantar türü elde edildiğini bildirdi.

Üçüncü çeşidi "Karbeyaz" adıyla tescil ettirmeyi planladıklarına değinen Soylu, gelecek yıllarda tescilli mantar çeşidi sayısını artırmak istediklerini söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Menderes, Özal ve Erdoğan’la sohbetlerde bulunan Haydar Spor Kulübü Başanı Mazlum Denizkuşu ile…

2022-03-21 06:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Rus Crocus Group Başkanı Araz Ağalarov: Türkiye var!.. -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2022-03-20 07:03 - Özel Haber

Türk işadamı Murat Sayın: Mobilya sektörü olarak Rusya'da boşluğu doldurmaya hazırız!

2022-03-22 07:26 - Özel Haber

İstanbul'un Gürültüsünden Uzak Villalar

2022-03-17 12:22 - İnsan&Hayat

Professor Hicran Hüseynova: Çanaqqala zəfəri Azərbaycanda da böyük sevinclə, iftixarla yad edilir

2022-03-18 19:15 - Özel Haber

Polonya Cumhurbaşkanı Duda: Türkiye ile iş birliğini geliştirmeye devam edeceğiz

2022-03-16 18:45 - Siyaset

Kastamonu ve Ordu'da eğitime kar engeli

2022-03-21 22:32 - Eğitim

Demirözü Barajı'nın yüzeyi yeniden buzla kaplandı

2022-03-17 13:40 - Günün Fotoğrafı

'Sosyolojinin babası': İbn Haldun

2022-03-19 13:43 - Kültür Sanat

Ünlü Rus gazeteci Kiselyov: Rusofobik hayvanlar için net teşhisi Erdoğan koydu -Fuad Safarov bildiriyor-

2022-03-21 05:49 - Özel Haber

İlgili Haberler

Türkiye'de medya eğitimi alan Kenyalı Joel, Türk ve yabancı öğrencilere gönüllü eğitimler veriy

11:53 - Çevre-Hayat

Bilim insanları, orangutanların tıbbi bir bitkiyi doğrudan yaraya uyguladığını ilk defa gözlemledi

23:28 - Çevre-Hayat

Hakkarili aile tarlada bitkin halde buldukları 2 sincap yavrusunun bakımını üstlendi

18:42 - Çevre-Hayat

Tekirdağ'da gelincik tarlaları fotoğrafların doğal fonu oluyor

16:07 - Çevre-Hayat

Sivas'ta balkon penceresi ile demir korkuluk arasında mahsur kalan çocuğu itfaiye kurtardı

14:43 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Avustralya'da Müslümanlar, polisin hadiselere yaklaşımında ayrımcılığa maruz kaldıklarını düşün

11:58 - Dünya

Otellerin "milliyet farkı" adı altında kestiği ekstra ücretin iadesi talep edilebiliyor

11:52 - Gündem

Filistin'in Brüksel Büyükelçisi Alfarra'dan Avrupa ülkelerine çağrı

11:48 - Dünya

Adana'da organ ticareti yaptıkları iddiasıyla 11 kişi yakalandı

11:42 - Gündem

Fenerbahçe Spor Kulübü 117 yaşında

11:37 - Spor