?>

Ekonomideki olumlu seyir güven endeksleri ve enflasyon beklentilerine yansıdı

Ekonomik güven endeksinin 10 ayın en yüksek seviyesine ulaşması ve piyasa katılımcıları, reel sektör ile hane halkının 12 ay sonrasına yönelik yıllık enflasyon beklentilerindeki gerileme ekonominin seyrine yönelik tahminlere olumlu yansıdı.

Ekonomi - 6 ay önce

Ankara

AA muhabirinin yaptığı derlemeye göre, tüketicilerin ve reel sektörün genel ekonomik duruma ilişkin beklentilerini gösteren endeksler geçen yılın ikinci yarısından itibaren pozitif seyrederken, söz konusu eğilim bu yılın ilk ayında da devam etti. Anılan dönemde enflasyon beklentilerinde de gerileme görüldü.

Ekonomik güven endeksi ocakta aylık bazda yüzde 0,8 artarak 99,7 oldu

Bu kapsamda geçen yılın mart ayında eşik değer olan 100,3 seviyesini gören ekonomik güven endeksi, takip eden aylarda düşerek Ağustos 2024'te 93,1'e kadar geriledi. Bahse konu aydan sonra toparlanan endeks geçen yılı 98,9 seviyesinde tamamladı. Artış eğilimini bu yılın ilk ayında da sürdüren endeks son 10 ayın en yüksek seviyesi olan 99,7'ye ulaştı.

Tüketici güven endeksi de geçen yılın temmuz ayında 2024'ün en düşük seviyesi olan 75,9'u gördü. Söz konusu aydan sonra toparlanmaya başlayan ve yılı 81,3 seviyesinden tamamlayan endeks, bu yılın ilk ayında ise 81 seviyesini aldı.

Reel kesim güven endeksi de Ağustos 2024'te 98'e kadar gerilemesinin ardından yeniden yükselişe geçerek, yılı 102,7 değerinden tamamladı. Endeks, 2025'in ilk ayında 102,6 oldu.

Hizmet sektörü güven endeksi ise geçen yıl dalgalı bir seyir izleyerek şubat ayında 120,4 ile en yüksek seviyesini gördü. Endeks, sonraki aylarda düşüşe geçti ve yılı 113,6'dan tamamladı. Yeni yıla yükselişle başlayan endeks bu ay son 8 ayın en zirvesi olan 116,5'i gördü.

Enflasyon beklentileri de geriliyor

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) "Sektörel Enflasyon Beklentileri"ni de yayımladı.

Buna göre, ocakta 12 ay sonrasına dair yıllık enflasyon beklentileri, piyasa katılımcıları için 1,7 puan azalarak yüzde 25,4, reel sektör için 3,8 puan düşerek yüzde 43,8 ve hanehalkı için 4,3 puan gerileyerek yüzde 58,8 seviyesine indi. Gelecek 12 aylık dönemde enflasyonun düşeceğini bekleyen hanehalkı oranı ise geçen aya göre 4,5 puan artarak, yüzde 30,8 oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Sektörel Enflasyon Beklentileri'ne ilişkin, "Enflasyon beklentileri dezenflasyonun hızı için kritiktir, beklentilerin önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüşü daha fazla destekleyeceğini öngörüyoruz. Kararlılıkla uyguladığımız programla enflasyonu kalıcı olarak düşürerek vatandaşlarımızın alım gücünü artıracağız." ifadesini kullanmıştı.

"Reel sektör verileri iç ve dış talepte canlanma olduğunu gösteriyor"

İstanbul Bilgi Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, güven endeksi verilerinin ekonomide sektörel anlamda farklılaşmanın olduğuna işaret ettiğini söyledi.

Son dönemde sanayinin rekabet gücünde zayıflamanın olduğunu belirten Aslanoğlu, buna karşın hizmet sektöründeki görünümünün gittikçe iyileştiğini dile getirdi.

Aslanoğlu, faiz indirimiyle inşaat sektöründe hareketlenme görüldüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Hizmet sektör endekslerine baktığımızda talep belli seviyede devam ediyordu. Bunun devam edeceğine dair sinyal alıyoruz. Veriler, Türkiye ekonomisinde yüzde 3 civarında büyümenin sürdüğünü, bunun ağırlıklı olarak hizmetlerden geldiğini ve gelmeye devam edeceğini işaret ediyor. Sanayide ise reel sektör verileri iç ve dış talepte canlanma olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte özellikle Avrupa Birliği'ne ihracatta zorlukların arttığını söyleyen sonuçlar mevcut. Rekabet ve fiyat vermedeki zorluk, genel anlamda sektörel bazda sanayinin hizmetlere göre daha zayıf kalmasının önemli nedeni olarak görünüyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Trump, Kanada'yı "eyalet olması gereken bir ülke" olarak gördüğünü söyledi

2025-01-26 11:37 - Dünya

Trump, Washington'daki uçak kazasından dolayı Biden ve Obama yönetimlerini suçladı

2025-01-31 11:03 - Dünya

İstanbul Havalimanı uçuş sayısıyla üç yıldır Avrupa'nın zirvesinde yer alıyor

2025-01-26 10:38 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu, İran Yol ve Şehircilik Bakanı Ferzane Sadık ile görüştü

2025-01-28 09:31 - Siyaset

Kremlin: Putin-Trump görüşmesi için ABD'den sinyal bekliyoruz

2025-01-24 13:37 - Dünya

Kasımpaşa'da teknik direktörlük görevine Burak Yılmaz getirildi

2025-01-28 14:47 - Spor

Meta'nın, Trump'ın davasında varılan anlaşmada 25 milyon dolar ödemeyi kabul ettiği belirtildi

2025-01-30 03:12 - Medya

Aksaray'daki köy okulu ara tatilde el birliğiyle eğitime hazırlanıyor

2025-01-29 12:48 - Çevre-Hayat

Asırlık çınar "Çepni nine" torunlarının torunlarıyla anılar biriktiriyor

2025-01-27 15:33 - Çevre-Hayat

Ege Üniversitesi Türkiye'nin sağlık temalı araştırma üniversitesi olma yolunda

2025-01-26 13:37 - Sağlık

İlgili Haberler

Antalya'da günlük ziyaretçi girişinde tüm zamanların rekoru kırıldı

13:27 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu'ndan hava yolu şirketlerine "powerbank" uyarısı

13:03 - Ekonomi

Türkiye, Çinli turistler açısından en hızlı büyüyen turizm pazarı oldu

12:53 - Ekonomi

Doğu Karadeniz'den 7 ayda 130 ülkeye 929 milyon 980 bin dolarlık ihracat yapıldı

12:42 - Ekonomi

Yılın ilk 6 ayında güneş gözlüğü ithalatında İtalyan ürünler ilk sırada yer aldı

12:18 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İçişleri Bakanı Yerlikaya, Suriye İçişleri Bakanı Hattab ile görüştü

13:33 - Siyaset

Antalya'da günlük ziyaretçi girişinde tüm zamanların rekoru kırıldı

13:27 - Ekonomi

Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi play-off turundaki muhtemel rakipleri belli oldu

13:23 - Spor

Bakan Uraloğlu'ndan hava yolu şirketlerine "powerbank" uyarısı

13:03 - Ekonomi

Türkiye, Çinli turistler açısından en hızlı büyüyen turizm pazarı oldu

12:53 - Ekonomi