?>

Ekobahçe tıbba ışık tutuyor

Bursa’da Nilüfer Belediyesi’nin hayata geçirdiği ‘Ekobahçe’ projesi tıbba ışık tutuyor.

Çevre-Hayat - 9 yıl önce

Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu ve Ekolojik Yaşam Derneği (EKODER) iş birliğiyle yürütülen proje tıbba ışık tutuyor. Yerli çeşit denemeleri ve tohum üretim istasyonu (Ekobahçe) projesi, kaybolmakta olan tohumların çoğaltılarak takas edilmesine ön ayak oluyor. Ekobahçe’nin içerisinde bulunan Tohum Kütüphanesi’nde stoklanan tohumlar sivil kişi ve kurumlarla paylaşılıyor. 

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Ancak biz her geçen gün doğal, sağlıklı ve besleyici gıdalardan daha da çok uzaklaşıyoruz. Besin değeri düşük ve sağlıksız gıdalar yaşamımızın bir parçası olmaya başladı. İnsanlar yerel tohumlardan elde edilen gıdalar yerine, şirketlerin kontrolündeki hibrit tohumlardan elde edilen gıdalar ile besleniyor. Dolayısıyla birim alandan daha çok ürün alınan, daha iri, daha al benili görüntüleriyle satın alma güdülerimizi adeta harekete geçiren gıdalardan, ne yazık ki alışık olduğumuz tadı, lezzeti ve besinleri alamıyoruz. 

Ne domatesin, ne salatalığın, ne de soğanın tadı kaldı. İşin en kötü tarafı, çocuklarımız, gençlerimiz yerel tohumlarla yetiştirilen hiçbir ürünün bizim damağımızda kalan o tatlarını tanımıyor. Biz bu gidişe bir dur demek istiyoruz. 5 yıl önce başlattığımız bu çalışmayla tohumlarımızı tekrar geri istiyoruz” dedi.

Ekobahçe'de herhangi bir sentetik tarım kimyasalı ya da ticari gübre kullanılmadığını ifade eden Bozbey, “Yerel tohumların denendiği, üretildiği, çoğaltıldığı ve saklandığı bu mekandaki Tohum Kütüphanesi adeta bizim ‘yerel gen bankamız ve gıda belleğimiz’ oldu. 

Bizim bu çabamızın tüm Türkiye’ye yayılması ve endişelerimizin, gelecek kaygılarımızın yok olmasını diliyorum” diye konuştu. Ekobahçe’de sebze türlerine ait 65 farklı çeşit tıbbi ve aromatik türlere ait 20 çeşidin denemeleri ve tohum alma işlemlerinin yapıldığını belirten Bozbey, “Bunu sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyoruz. 

Bunu başardığımız takdirde Bursa’daki kırsal alanlarda bu ürünleri deneyip tıp dünyasına kazandırmayı düşünüyoruz. Böyle kırsal alanlara ürün çeşitliliği bakımından da çok önemli katkı sunacağız” şeklinde konuştu.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Adalet Bakanı savcıları uyardı

2016-05-05 16:11 - Politika

Fındık üretimine yönelik gençleştirme çalışması

2016-05-09 16:17 - Ekonomi

Süleyman Şah hayranlarıyla buluştu

2016-05-05 00:54 - Magazin

Gaziantep’te golsüz beraberlik

2016-05-08 22:06 - Spor

Fenerbahçe 2 - Torku Konyaspor 0 (Maç özeti)

2016-05-06 00:22 - Spor

Hediyelik eşya üretimi hız kazandı

2016-05-06 12:22 - Gündem

Dolara cari açık ayarı

2016-05-10 14:20 - Ekonomi

Başbakan Davutoğlu Cuma Namazını Konya’da kılacak

2016-05-05 23:17 - Gündem

10 bin yıllık anıt taşa bakın ne yazdılar

2016-05-08 14:22 - Kültür Sanat

Mecnun Otyakmaz bırakıyor mu!

2016-05-06 19:25 - Spor

İlgili Haberler

Erzurum'da koruma altındaki çocuklar, fedakar bakıcılarının Anneler Günü'nü kutladı

15:23 - Çevre-Hayat

Havaların ısındığı Iğdır'da yaylalar çiçeklerle renklendi

15:13 - Çevre-Hayat

Gönüllü yaptığı işlerle özel gereksinimli bireylerin "en özel" annesi oldu

14:58 - Çevre-Hayat

Kitap okuma yarışmasına katılan anneler çocuklarının oturduğu sıralarda sınava girdi

14:47 - Çevre-Hayat

Aksaray'ın "judocu müdürü" ve ailesi, gençlere örnek oluyor

14:43 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Sovyet uzay aracı yarım asırlık yolculuğunun ardından Hint Okyanusu'na düştü

16:57 - Dünya

Gönen baldo pirinci ve Erdek Kapıdağ zeytinyağı coğrafi işaretle tescillendi

16:52 - Ekonomi

Beylikdüzü'nde durakta bekleyen metrobüse başka bir metrobüs çarptı

16:49 - Gündem

Haydar Aliyev, doğumunun 102. yılında anıldı

16:48 - Gündem

Fransa'da Müslüman genci camide bıçaklayarak öldüren saldırgan tutuklandı

16:48 - Dünya