?>

Eklem içine kullanılan hyalüronik asit Türkiye’de üretildi

"Hedefimiz her zaman Türkiye’de yapılmayanı yapmak ve global hacimli tıbbi cihaz ve ürünler pazarlarında Türkiye’nin de üretim alanında çok önemli bir rol oynadığını gösterebilmektir"

Sağlık - 4 yıl önce

İSTANBUL

Bilim ve iş insanı Raşit Dinç tarafından INVAMED-RD GLOBAL Laboratuvarları'nda ortopedik kullanıma uygun, eklem içi için hyalüronik asit üretildi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, kireçlenme, tıbbi adıyla "osteoartrit" toplumda en sık görülen eklem hastalıklarından biri olarak biliniyor.

Eklemlerde bozulmaya yol açan bu hastalık, özellikle 50 yaş üstünde sakatlanmalara da yol açarak hastalarda yaşam kalitesini bozan eklem ağrılarına neden oluyor.

Yaşın ilerlemesi ile birlikte vücudun sıvı kaybı kaçınılmaz olarak ortaya çıkıyor. Uzmanlara göre bunun en önemli sebebi eklemlerin aşırı ya da çok az kullanılması, aşırı sportif faaliyetler veya spordan ve hareketten tamamen uzak bir hayat yaşamak da eklemlerin çok az çalışıp güçsüzleşmesine sebep olabiliyor.

Bu gibi durumlarda alternatif yöntemlerle vücuda destek veren uygulamalara ihtiyaç doğuyor.

Bilim ve iş insanı Raşit Dinç tarafından INVAMED-RD GLOBAL Laboratuvarlarında ortopedik kullanıma uygun, eklem içi için hyalüronik asit üretildi.

Çeşitli tıp alanlarında Türkiye’de daha önce yapılmamış çalışma ve üretim faaliyetleriyle bilinen Raşit Dinç, hyalüronik asit üretimi ve faydaları ile ilgili olarak şunları kaydetti:

“Vücudu çalışan bir makine olarak düşünürsek nasıl ki makine parçalarının birbirini eskitmemesi, zarar vermemesi ve aşınmaması için yağlama yapıyorsak vücudumuzdaki en büyük iki kemik olan diz kemiklerinin birbirine sürtünüp aşındırma yapmaması, ekleme zarar vermemesi için eklem içerisinde yer alan bu sıvıyı yeterli oranda temin edemediğinde dışardan eklem içerisine enjekte edilmesi gerekiyor.

Doğamız gereği herkeste bulunan fakat bazı kişilerde çeşitli sebeplerle bu sıvı azalmakta veya yeterli oranda temin edilemiyor.

Eklem sıvısı enjeksiyonunun amacı diz ekleminde yoğun bir sıvı ortamı sağlayarak aşınmayı sona erdirmektir.

Enjekte edilen sıvı içerisinde sodyum hyalüronat bulunur, viskoelastik özellikleri nedeniyle sinoviyal sıvının temel birleşenlerindendir ve eklemlere kayganlık özelliği kazandırır. Bu uygulamanın en temel görevi ağrıyı kesmek ve eklemlere hareket kabiliyeti kazandırmaktır.

Eklem sıvı takviyesi ile eklem beslenir ve aşınmış kıkırdak parçalarının bir araya toplanması sağlanıp dizin tedavisine yardımcı olunur.

Tedavinin etkisi ortalama 5-6 ay sürer. Etkisi geçince yeniden sıvı enjeksiyonu yaptırmak gerekir."

Dinç, hyalüronik asit enjeksiyonlarının, eklem kıkırdağına koruyucu etki gösterdiği için yıpranmayı önlediğini aktararak, bu işlemin hastanın ağrılarını hafiflettiğini ve böylelikle hastanın hayat kalitesinin arttığını kaydetti.

Belirli aralıklarla uygulanması eklem ağrıları ve tutukluğuyla mücadelede önemli avantajlar sağlayabileceğini belirten Dinç, "Hyalüronik asit enjeksiyon tedavisi protez ameliyatı seçeneğini ortadan kaldıracak nitelikte güçlü bir yöntem tabii ki değildir, ancak ameliyata giden süreci uzatabilen etkiye sahiptir. Eklemde eksilen hyalüronik asidin yerine konulmasıyla eklem kayganlığını sağlamak ve kıkırdağın dayanıklılığını artırmak esas hedeftir." ifadelerini kullandı.

Dinç, bu nedenlerle tıp dünyasında özellikle ortopedi alanında oldukça önemli bir yere sahip olan Eklem İçi Hyalüronik Asit üretiminin Türkiye’de INVAMED-RD GLOBAL Laboratuvarları'nda üretilmeye başlanmasından gurur duyduklarını bildirdi.

Raşit Dinç, "Hedefimiz her zaman Türkiye’de yapılmayanı yapmak ve global hacimli tıbbi cihaz ve ürünler pazarlarında Türkiye’nin de üretim alanında çok önemli bir rol oynadığını gösterebilmektir.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

ABD'den Arakanlılara 180 milyon dolar yardım sözü

2021-09-23 12:56 - Dünya

Adalet Bakanı Gül: Yargıyı yargıya bırakacak hukuk kültürünü hep beraber oluşturmalıyız

2021-09-20 14:46 - Siyaset

AFAD'ın 'gönüllü ordusu' afetlerde can kurtaracak

2021-09-24 15:46 - Çevre-Hayat

Fransa'nın, Suudi Arabistan ve BAE'ye sattığı silahlara ilişkin dava açıldı

2021-09-23 21:06 - Dünya

Mevlana'dan etkilenen ABD'li Katolik papaz Müslüman olup Konya'ya yerleşti

2021-09-23 16:02 - Gündem

Vatikan'a girişlerde Kovid-19'a yönelik 'Yeşil Geçiş' belgesi şartı

2021-09-21 02:06 - Dünya

Borsa günü düşüşle tamamladı

2021-09-23 21:25 - Ekonomi

Soğuk ve yağışlı hava geliyor

2021-09-20 19:39 - Gündem

TÜBİTAK 4007 Fatih Bilim Şenliği başladı

2021-09-23 18:24 - Gündem

Türk Kızılaydan Manavgat'taki yangından zarar gören ailelere küçükbaş hayvan yardımı

2021-09-25 17:29 - Gündem

İlgili Haberler

Kulak enfeksiyonu olanlara "havuza girmeyin" uyarısı

15:18 - Sağlık

Yeşilay ilaçların kötüye kullanımıyla ilgili çalıştay düzenledi

15:08 - Sağlık

Kalp yetmezliği ve ritim bozukluğu olanlara yeni tedavi umudu

12:23 - Sağlık

Uyku apnesinin evde teşhisini sağlayacak yapay zeka destekli cihaz geliştirildi

13:27 - Sağlık

Organ bağışındaki yeni düzenlemenin bağışçı sayısını artırması bekleniyor

11:52 - Sağlık

Günün Manşetleri

İran'da aşırı sıcaklar nedeniyle 18 eyalette kamu kurumları tatil edildi

23:43 - Dünya

Bakan Kacır: 1000'den fazla projeye 5 milyar liranın üzerinde kaynak sağladık

23:07 - Siyaset

Balıkesir'de 4 büyüklüğünde deprem

22:28 - Gündem

Netanyahu, Gazze'de kısmi bir anlaşmaya kapıyı kapattıklarını söyledi

22:22 - Dünya

Fenerbahçe, Feyenoord'u 5 golle geçerek adını play-off turuna yazdırdı

22:17 - Spor