?>

Eğin dutunun pekmeze yolculuğu için kazanlar yakıldı

Uluslararası Sakin Kentler Birliğince "sakin kent (cittaslow)" seçilen Erzincan'nın Kemaliye ilçesindeki tescilli Eğin dutu, geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüştürülüyor.

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

Erzincan

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki ilçede, 180 dekardaki 9900 ağaçta yıllık ortalama 673 ton dut üretiliyor.

İlçedeki üreticiler, olgunlaşan dutları hasat etmeye başladı. Dut ağaçlarının altına file seren üreticiler, dalından düşen meyveleri özenle topladıktan sonra güneş altında kurumaya bırakıyor.

Kurutma işlemi sonrası kadınlar tarafından yaprak ve saplarından ayrılan dutlar, odun ateşinde yakılan kazanlara doldurulup, pişirme ve süzme işlemleriyle pekmez haline getiriliyor.

Uzun yıllardır ilçede geleneksel yöntemlerle hazırlanan ve şifa kaynağı olduğu bilinen dut pekmezi, şehirlerde kurulan organik pazarlarda satışa sunuluyor.

Yörede yetiştirilen meyve, "Eğin dutu/Kemaliye dutu" adıyla 2021 yılında coğrafi işaretle tescillendi.

"Ecdadın bıraktığı topraklardaki dut bahçelerini ayağa kaldırdık"

Dut üreticisi Latif Yalçıner, AA muhabirine, tescilli Eğin dutunun Kemaliye tarihinde önemli yere sahip olduğunu söyledi.

Dutun ilçedeki geçim kaynakları arasında bulunduğunu anlatan Yalçıner, "Dut, ağustosun sonuna kadar 5-6 kere mahsul verir. Eskiden 1 teneke dut, 5-10 teneke buğdayla takas edilirmiş. Bu önemli bir pazar, önemli bir kazanç. Dolayısıyla Kemaliye'yi Kemaliye yapan, bu dutun piyasadaki değeridir." ifadelerini kullandı.

Yalçıner, "Ecdadın bıraktığı topraklardaki dut bahçelerini ayağa kaldırdık. Organik sertifika aldık, organik pazarlara ürün gönderiyoruz." diye konuştu.

Dutu çerezlik ve pekmezlik olarak sınıflandırdıklarını belirten Yalçıner, geleneksel yöntemlerle üretilen pekmezin besin değerinin yüksek olduğunu dile getirdi.

Dut pekmezinin özellikle kan, mide ve bağışıklık sistemi için faydalı olduğunu anlatan Yalçıner, "İlaçsız ve organik yapılıyor. Güneşte kurutuluyor, hiçbir kimyasal karışmıyor. İnsan sağlığı da böyle besinler istiyor. Onun için sıralayamayız, birçok faydası var." dedi.

Yalçıner, organik ürünlere talebin her geçen gün arttığına dikkati çekerek, "Kemaliye'nin turizm potansiyeliyle beraber gelen misafirlerin dutu tadıp beğenmesi ve adının duyulması sonucunda pazar oldukça genişledi. Yurt dışına ürün kalmıyor, sezonda yurt içinde tüketiliyor, yoksa yurt dışından önemli talep var." diye konuştu.

"Buranın dutu çok kıymetli, ufak ve lezzetli"

Pekmez yapan 84 yaşındaki Aysel Yalçıner de dutun pekmeze dönüşümünün meşakkatli olduğunu dile getirdi.

Turistlerin, dut pekmezine hiç şeker katılmamasına şaşırdığını belirten Yalçıner, şunları kaydetti:

"Dutların konulduğu kazanın altındaki ateş hızlı yanacak, kaynamaya başlayınca ufak ateşle yanacak. Hiçbir katkısı yok, bize gelen turistler 'Bunun içerisinde ne kadar şeker kattınız?' diye soruyor. Ben de 'Allah katmış bunun şekerini, ben katmadım.' diyorum. Allah'ın verdiği lütuf. Buranın dutu çok kıymetli, ufak ve lezzetli. Bereketli bir ürün, eskiden tüm Kemaliyelilerin geçimleri dut ileydi. Kıtlık zamanlarında dut milletinin canını kurtarmış. Dut, şimdi değerlendi, çok rağbet görüyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakanlar Memişoğlu ve Kurum, TBMM Genel Kurulunda yemin etti

2024-07-02 16:58 - Siyaset

Türkiye- Hollanda maçı dev ekranlardan izlendi

2024-07-06 23:53 - Spor

İzmir'de sağanak etkili oldu

2024-07-04 17:58 - Gündem

CHP, eğitim politikalarına ilişkin 24 saatlik basın açıklaması yapacak

2024-07-03 14:47 - Siyaset

AK Parti'li Maviş, Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'ni değerlendirdi

2024-07-02 15:03 - Siyaset

Kanada'daki eski yatılı kilise okulunda çocuk mezarı olduğu düşünülen yeni yerler bulundu

2024-07-04 12:28 - Dünya

Gümüşhane'de kazanlar pestil için kaynıyor

2024-07-06 16:58 - Çevre-Hayat

Yunanistan, son yılların en kurak haziran ayını yaşadı

2024-07-02 16:13 - Dünya

Meyve, sebze ve bitkilerdeki tarımsal zararlılar yapay zeka sistemi ile azaltılıyor

2024-07-06 13:18 - Teknoloji

Tekirdağ'da ayçiçeği tarlaları sürücülere renkli manzara sunuyor

2024-07-06 11:38 - Magazin

İlgili Haberler

Trabzonlu taş ustası Türkiye'de "yılın ahisi" seçildi

17:13 - Çevre-Hayat

Atatürk Baraj Göleti'ne 1 milyon 75 bin balık yavrusu bırakıldı

17:02 - Çevre-Hayat

Gaziantep'in tescilli üzümleri kurutularak kışa hazırlanıyor

15:48 - Çevre-Hayat

Restoranda çalışan down sendromlu genç, Adana'nın tescilli lezzetlerini servis ediyor

13:38 - Çevre-Hayat

Kocaçay Deltası’nda iki pelikan türü aynı anda görüntülendi

13:02 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

ABD'de mahkeme, Google'ın Chrome'u satmasına gerek olmadığına karar verdi

00:23 - Medya

Ankara Valiliğinden kent genelinde hissedilen is kokusuna ilişkin açıklama

00:12 - Gündem

Trump, ABD'nin Venezuela'dan ayrılan uyuşturucu taşıyan bir gemiye saldırı düzenlediğini açıkladı

23:57 - Dünya

Trump'tan ABD Uzay Komutanlığı karargahını yeniden Alabama'ya taşıma kararı

23:03 - Dünya

ABD'nin Chicago kentinde hafta sonu boyunca düzenlenen silahlı saldırılarda 8 kişi öldü

22:23 - Dünya