?>

Ege'de yetiştirilen fidanlar Türkiye'nin yeşil geleceği için filizleniyor

İzmir'in Torbalı ilçesinde üretilen milyonlarca fidan, Türkiye'nin yeşil geleceğine katkı sağlıyor.

Çevre-Hayat - 5 ay önce

İzmir

İlçede 1959 yılında 60 hektarlık alana kurulan Torbalı Orman Fidanlık Müdürlüğü'nde yetiştirilen fidanlar yanan alanları yeniden yeşertirken, boylu ve çalı grubu süs bitkileri de ülkenin dört bir yanındaki ağaçlandırma sahaları ile park ve bahçeleri güzelleştiriyor.

Geçen sene 50 farklı türde 4 milyon üretimin yapıldığı fidanlıkta, 2025'te ise bunu neredeyse iki katına çıkarma hedefi var.

Torbalı Orman Fidanlık Şefi Haydar Can Kirazlı, AA muhabirine, çalışmalarının doğayı koruma ve gelecek nesillere daha yeşil bir Türkiye bırakma misyonuyla sürdüğünü anlattı.

Torbalı'nın alçak rakım fidanlığı olduğuna dikkati çeken Kirazlı, burada 0 ile 400 metre arasında yetişebilen türlerin üretildiğini dile getirdi.

Kirazlı, üretilen fidanların çoğunluğunu Ege Bölgesi'nin asli orman ağacı olan kızılçamın oluşturduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"2024'te 50 farklı türde 4 milyon fidan üretimi gerçekleştirdik, 2025 yılında hedefimiz 75 türde 7 milyon fidan üretimini gerçekleştirmek. Ürettiğimiz fidanların çoğunluğunu Ege Bölgesi'ndeki yanan alanlara ağaçlandırılması çalışmaları kapsamında sahalara gönderilen kızılçam türü oluşturuyor. Bunun yanında boylu ve çalı grubu süs bitkileri, ülkemizin dört bir yanındaki park ve bahçelere güzellik katmak amacıyla yetiştiriliyor."

Ormanlık alanlarda yangınlara karşı mavi ve kara servi gibi türlere de özel önem verdiklerini aktaran Kirazlı, bu türlerin orman kenarlarında emniyet şeridi görevi gördüklerini söyledi.

Kirazlı, iklim değişikliğiyle birlikte artan sıcaklıkların fidan üretim süreçlerini etkilediğine dikkati çekerek, "Son yıllarda artan sıcaklıklar nedeniyle tohumların filizlenme süreci yavaşlıyor ve üretim için yalnızca yaklaşık iki aylık bir zamanımız oluyor. " diye konuştu.

İki soğuk hava deposu bulunuyor

Torbalı Orman Fidanlık Müdürlüğü'nde yetiştirilen çınar, yalancı akasya gibi boylu ve formlu ağaçlar ile aşılı türler park ve bahçe düzenlemelerinde tercih ediliyor.

Fidanlık sahip olduğu iki soğuk hava deposuyla tohum ve fidanların muhafazasını sağlıyor. Bu altyapı, hem üretim sürecinin sürekliliğini hem de sevkiyatlarda kaliteyi sağlıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Edirne'de Pazarkule Sınır Kapısı'nı Tem Otoyolu'na bağlayan yolda çalışmalar tamamlandı

2025-01-11 00:27 - Çevre & Seyahat

İstanbul'un kadın kameramanları "erkek işi" algısını değiştirerek haber peşinde koşuy

2025-01-10 11:43 - Çevre-Hayat

Diyarbakır'da ambulans helikopter lösemi hastası için havalandı

2025-01-08 13:38 - Sağlık

Milli İstihbarat Teşkilatı 98 yaşında

2025-01-06 16:27 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Venezuela'da yemin töreninden sonra Maduro, destekçilerini selamladı

2025-01-11 10:36 - Dünya

Sağlık Bakanı Memişoğlu: Acil sağlık hizmetlerinde yeni bir dönemi başlatıyoruz

2025-01-08 22:23 - Sağlık

Venezuela ve Paraguay karşılıklı olarak diplomatik ilişkilerini kesti

2025-01-07 08:33 - Dünya

Gürcistanlı Elina, Regaip Kandili'nde Sultanahmet Camisi'nde Müslüman oldu

2025-01-06 20:38 - İslam-Hayat - Zilhicce 1446

Karabük'te incir ağacı ocak ayında meyve verdi

2025-01-09 14:37 - Çevre-Hayat

AK Parti heyeti, DEM Parti heyeti ile görüştü

2025-01-06 15:27 - Siyaset

İlgili Haberler

Rize'de haziran ayında karla mücadele sürüyor

18:58 - Çevre-Hayat

Bağımlılıkla mücadeleye dikkati çekmek için uçurtmalar gökyüzünde süzüldü

17:27 - Çevre-Hayat

Coğrafi işaretle tescillenen "Cizre limonatası" tanıtıldı

16:22 - Çevre-Hayat

Yamaç paraşütüyle uçarken klarnet çaldı

14:57 - Çevre-Hayat

Babalar ve çocukları için 19 ilde "doğa kampı" düzenlendi

14:42 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Bazı kanunlarda değişiklikler yapılmasını içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda

00:27 - Siyaset

ABD, Orta Doğu'daki vatandaş ve çalışanlarının emniyeti için görev gücü kurdu

23:42 - Dünya

İstanbul'da suç örgütüne yönelik operasyonda 22 zanlı yakalandı

23:37 - Asayiş

Türkiye Deniz Mekansal Planlaması Haritası, IOC-UNESCO nezdinde Türkiye tarafından tescil ettirildi

23:33 - Gündem

Erzurum kırsalına yapılan göletler tarım ve hayvancılığa katkı sağlıyor

23:22 - Ekonomi