?>

Ege Bölgesi'nin en büyük camisinin yapımı sürüyor

İzmir'de Nevvar-Salih İşgören Vakfı tarafından yaptırılan ve 15 bin kişilik kapasitesiyle Ege Bölgesi'nin en büyük camisi olma özelliğini taşıyan Ulu Cami'nin kaba inşaatının yüzde 90'ı tamamlandı.

Çevre-Hayat - 6 yıl önce

 İzmir'e birçok eser kazandıran merhum Nevvar ve Salih İşgören çiftinin kendi isimleriyle kurduğu vakıf tarafından yaptırılan ve aynı anda 15 bin kişinin ibadet edebileceği caminin kaba inşaatının yüzde 90'ı tamamlandı.

Vakıf kurucusu Salih İşgören'in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Başbakanlığı döneminde cami yaptırma sözü vermesinin ardından çalışmalarına başlanan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün fenni mesul olduğu hayırseverlerin ismini taşıyan Nevvar-Salih İşgören İzmir Ulu Cami inşaatında çalışmalar devam ediyor.

Yapılan protokol gereği kaba inşaatını vakfın üstlendiği cami için Konak ilçesi Mersinli bölgesinde 20 bin metrekarelik alanda ilk kazma 2017 yılının Ağustos ayında vuruldu.

Gece gündüz 120 işçinin çalıştığı cami inşaatında 20 ay sonra kaba inşaatın yüzde 90'ı tamamlandı.

Osmanlı ve modern mimari izlerini taşıyan cami, 43 metre kubbe genişliğinin yanı sıra 92 metre uzunluğunda 4 minareye de sahip olacak. Cami, kaba inşaatının tamamlanmasının ardından yapılan protokol gereği Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilecek.

"15 bin kişi aynı anda ibadet edebilecek"

İnşaat alanında devam eden çalışmalarla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Nevvar-Salih İşgören Vakfı Genel Sekreteri Mahir Dinç, vakıf olarak hayırsever çiftin ismini taşıyacak kentteki en büyük camiyi yapmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

İzmir'e birçok eserler kazandıran Nevvar-Salih İşgören çiftinin yaşarken bu projeye çok önem verdiğini belirten Dinç, şöyle konuştu:

"Söz konusu Nevvar-Salih İşgören adı olunca her projede olduğu gibi yine halkın yararını önemsiyoruz. İzmir'in böyle bir ulu camiye ihtiyacı vardı, aynı anda yaklaşık 15 bin kişinin bayram ve cenaze namazını bir arada kılabileceği bir cami olacak.

Camimiz 43 metrelik kubbe çapıyla Türkiye, Orta Doğu ve Balkanlar'ın kubbe çapı en büyük camisi olma konumunda. 20 aylık süreçte vakıf olarak üstlendiğimiz kaba inşaat imalatlarının yüzde 90'ı tamamlanırken, kalan bölümün 3-4 ay içinde bitirilmesi hedefleniyor.

Vakfımız birleştiriciliği, inanca saygısıyla bilinen İzmir'e güzel bir eser kazandırmanın sorumluluğuyla yeni bir esere imza atıyor."

"Projede 60 bin metreküp beton kullanıldı"

Projenin mühendislerinden Onur Çetin ise hayırsever Nevvar ve Salih İşgören çiftinin ismine yakışır bir cami inşaa etmek için çok özen göstçerdiklerini söyledi.

Kubbe ve minarede inşaa çalışmalarının devam ettiğini anlatan Çetin, "Bugüne kadar inşaatımızda 60 bin metreküp beton ile 10 bin ton demir kullanıldı. Bunun dışında zemin iyileştirme çalışmaları için 42 bin metre uzunluğunda fore kazık ile 13 bin metre uzunluğunda jet grout kullanıldı." dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Okula yürüyerek gitmek istiyor

2019-04-22 14:22 - Çevre-Hayat

Görme engellilere akıllı klavye

2019-04-18 16:37 - Gündem

Eski tespihleri abaküse dönüştürüyorlar

2019-04-23 15:17 - Çevre-Hayat

Trump: “Gizli anlaşma yok”

2019-04-18 23:49 - Dünya

Kastamonu'da feci olay!

2019-04-18 18:27 - Asayiş

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: 2F-35’lerin müşterisi değil, ortağıyız'

2019-04-18 23:47 - Siyaset

MİT’in Türkiye’de yakaladığı 4 terörist Türkiye’ye getirildi

2019-04-22 13:37 - Asayiş

Ege Bölgesi'nin en büyük camisinin yapımı sürüyor

2019-04-25 15:59 - Çevre-Hayat

Dışişlerinden Macron'a SDG tepkisi

2019-04-20 01:53 - Genel

O çocuğa Türk bayrağı hediye edildi

2019-04-19 16:57 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Türkiye son 55 yılın en sıcak ikinci yaz mevsimini yaşadı

11:23 - Çevre-Hayat

Ordu'daki Uluvahta Yaylası ziyaretçilerin gözdesi haline geldi

11:07 - Çevre-Hayat

Hatay'da yurt dışına kaçırılmak istenirken ele geçirilen 1431 saka kuşu doğaya salındı

10:07 - Çevre-Hayat

Eylülde sıcaklık en düşük Erzurum'da, en yüksek Cizre'de ölçüldü

13:43 - Çevre-Hayat

Edirneli Şirin teyze ikinci serasına kavuşuyor

13:03 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Stoilov, Göztepe'nin Avrupa hedefine ulaşacağına inanıyor

11:22 - Spor

DMM, "İstanbul Boğazı'nda balık soykırımı yaşanıyor" iddiasını yalanladı

11:18 - Gündem

Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu İstanbul'da başladı

11:13 - Ekonomi

Güneydoğu Anadolu'dan 9 ayda 2,6 milyar dolarlık hububat ihracatı gerçekleştirildi

11:08 - Ekonomi

Pentagon'un yeni basın kurallarını reddeden gazeteciler, bakanlık binasındaki ofislerini boşalt

11:03 - Dünya