?>

Eczacılardan 'reçetelere etken madde yazılsın' talebi

Reçetelerde ilaç ismi yerine ilacın etken maddesinin yazılmasını talep eden eczacılar, bu sayede devletin ilaç harcamalarının en az yüzde 20 düşebileceğine dikkat çekti.

Sağlık - 6 yıl önce

Ankara

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ilaca yılda 25 milyar lira harcadığını belirterek, eczacılık ürünlerinin 100'e yakın ülkeden ithal edildiğini vurguladı.

Eczacılar olarak ülkedeki döviz kaybının önüne geçebilmek için çoğunluğu yerli üretim olan eşdeğer ilaçları desteklediklerini bildiren Saydan, şunları kaydetti:

"AB ülkeleri incelendiğinde, her ülkede jenerik ilacın ve yerli üretimin desteklendiği görülmektedir. AB ülkelerinde reçetesini alıp eczaneye gelen hastalar, eczacıya bir istekte bulunmazlarsa eczacı, kendilerine en uygun eşdeğer ilacı vermekte, sosyal güvenlik kurumunu korumaya yönelik bu hareketi nedeniyle eczacıya ekstra bir meslek hakkı ödenmektedir. Reçeteye yerli üretilen ilacı yazan doktor da bu ülkelerdeki yasal düzenlemeler sayesinde devletten teşvik almakta olup yerli ilaç tercih eden hastalarda da katkı payları belli oranlarda düşmektedir."

"Firmaların hekimler üzerindeki baskısı son bulur"

Saydan, eşdeğer ilacın yaygınlaştırılması için devletin eczacılar ve eczacı örgütleriyle iş birliği yoluna gidebileceğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Avrupa'daki pek çok ülkede de reçetelere ilaçların ticari ismi yerine etken maddesi yazılmaktadır. Gerçek ilaç harcamasının görülmesi ve ödeme planının ona göre yapılabilmesi için reçetelerin etken madde ile yazılması şartının getirilmesini talep ediyoruz. Kronik hastaların ilaç raporlarına yaklaşık 10 yıldır etken madde yazılıyor. Bunun çok olumlu faydaları görüldü. Aynı yöntemin reçetelerde de uygulanması hem eczacı hem hekim hem de SGK için yararlı olacaktır. Hekimler, reçeteye ilaç ismi yerine etken madde yazmaya başlarsa devletin ilaç harcamaları en az yüzde 20 oranında düşecektir."

Uygulamayla ilaç pazarındaki etkinliği azalan yerli ilaç sanayisinin kalkınacağına da vurgu yapan Saydan, "Bu uygulama hayata geçerse ilaç firmalarının, hekimler ve eczacılar üzerindeki baskısı son bulur. Hekimlik ve eczacılık daha bilimsel bir boyut kazanıp, firmaların etkisinden çıkacak ve ticari kaygılardan uzaklaşarak asli görevine odaklanacak." ifadelerini kullandı.

"Uygulama eczacıların işini kolaylaştırır"

Eczacı Dursun İbili de reçetelere ilaç ismi yerine etken madde yazılmasının gerekli olduğunu belirterek, ilaç isminin yazılmasının büyük ilaç firmaları ile ithal ilaçların avantajına olduğunu söyledi.

Reçeteye yazılacak ilaçta hekim tercihinin önemli olduğuna dikkati çeken İbili, bu nedenle hekimlerin ilaç firmalarının yakın markajına girdiğini vurguladı.

İlaç şirketlerinin tanıtım-promosyonlarla hekim ve eczacıları etkilemeye çalıştığını ifade eden İbili, şunları kaydetti:

"Bazı hekimler ve hastalar, özellikle belli marka ilaçları tercih ediyorlar. Eş değeri daha ucuz olmasına rağmen farklı marka ilacı tercih etmeyen çok sayıda hasta var. Mesela bazı ağrı kesicilerin etken maddesi aynı ama isimleri farklı. Hasta daha ucuz eş değer A ilacı yerine özellikle pahalı olan B ilacını istiyor. Reçeteye ilaç ismi yerine etken madde yazılması ilaçta marka takıntısını sona erdirir. Uygulama, hastanın cebini koruyacağı gibi eczacıların da işini kolaylaştırır."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Macron'dan sarı yeleklilere suçlama

2019-02-26 23:32 - Dünya

“YEP ile başlayan ekonomik dengelenme fiyatlara olumlu yansıdı“

2019-03-04 18:38 - Ekonomi

Evinin önünde ölü bulundu

2019-03-03 08:02 - Asayiş

Edirne'de üç aylara 'sultan geleneği' ile giriliyor

2019-03-05 14:32 - Kültür Sanat

'İstismara uğrayanların yanında olacak projelerimiz var'

2019-02-27 21:22 - Gündem

Pakistan-Hindistan sınırında karşılıklı ateş açıldı

2019-03-02 16:59 - Genel

ABD'den BM Güvenlik Konseyi'ne Maduro hükümetine yaptırım çağrısı

2019-02-27 05:32 - Dünya

Siirt'te 1500 öğrenci aynı anda kitap okudu

2019-03-04 16:02 - Çevre-Hayat

Yeni Malatyaspor'un kupadaki rakibi Göztepe

2019-02-26 19:52 - Spor

Kadıköy’deki vahşette son dakika gelişmesi

2019-03-01 22:40 - Spor

İlgili Haberler

Besin zincirini zehirleyen mikroplastikler doğayı ve insan sağlığını tehdit ediyor

13:33 - Sağlık

Yüksek sıcaklıklar gıda kaynaklı enfeksiyonları tetikliyor

12:08 - Sağlık

Yerli kalp akciğer makinesinin ilk kan testleri başarıyla sonuçlandı

12:38 - Sağlık

İstanbul'da bu yıl gerçekleştirilen muayene sayısı 80 milyonu aştı

11:18 - Sağlık

Yerli üretim 12 ilaç daha SGK'nin geri ödeme listesine alındı

10:23 - Sağlık

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, Japonya ile ticaret anlaşmasını tamamladıklarını açıkladı

05:13 - Dünya

İran, Rusya ve Çin Tahran'da nükleer müzakereleri görüştü

01:43 - Dünya

Ukrayna'da, yolsuzluğa karşı mücadele eden kurumların yetkisini kısıtlayan yasa protesto edildi

01:28 - Dünya

İsrail Savunma Bakanı Katz, Gazze'de "savaş hedeflerine çok yaklaştıklarını" öne sürdü

01:08 - Dünya

Fenerbahçe, hazırlık maçında Al-Ittihad ile karşılaşacak

00:17 - Spor