ECB Başkanı Lagarde: Mevcut faiz oranı pozisyonumuz uygun konumda

Avrupa Merkez Başkanı (ECB) Christine Lagarde, mevcut faiz oranlarının uygun seviyede olduğunu ve bankanın yüzde 2’lik orta vadeli enflasyon hedefine bağlı kaldığını söyledi.

Ekonomi - 1 yıl önce

Berlin
Lagarde, Alman ARD televizyonunda katıldığı bir programda, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Enflasyonda yıllar süren iniş çıkışların ardından nihayet Avro Bölgesi’ne istikrarın geldiğini belirten Lagarde, “Kararlılığımız, taahhüdümüz ve görevimiz fiyat istikrarını korumaktır. Fiyat istikrarı yüzde 2 enflasyon seviyesindedir. Bunu gerçekleştirdik, enflasyon yüzde 2 olarak ölçülüyor ve bunu yapmaya devam edeceğiz.” dedi.
????
Lagarde, ECB’nin mevcut faiz oranı pozisyonunun uygun konumda olduğunu vurgulayarak, “Bu yüzde 2'lik hedefe bağlıyız ve bu seviyede kalmasını sağlamak için ne gerekiyorsa yapacağız. Şu anda etrafımızda çok fazla belirsizlik, çok fazla öngörülemezlik var, ancak fiyat cephesinde kesin ve istikrarlı olacağız.” diye konuştu.
Gelecekteki faiz oranı politikasına değinen Lagarde, ECB’nin yüzde 2’lik orta vadeli enflasyon hedefine atıfta bulunarak, “Pusulamız temelinde karar vereceğiz. Bu hedefe ulaşmak için elimizdeki tüm araçları kullanacağız.” ifadesini kullandı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergisi politikasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Lagarde, bu politikalara verilecek yanıtlardan birinin Avrupa Birliği'nin (AB) tek pazarını güçlendirmek olacağını kaydetti.
Lagarde, "Elbette ABD büyük, önemli bir yer ve bizim için de önemli bir ticaret ortağı. Ancak yapmamız gereken kendi bahçemizi burada, kendi evimizde yetiştirmektir." dedi
Avrupa'da muazzam bir potansiyel olduğunu dile getiren Lagarde, Avro Bölgesi’nde ticaret engellerinin azaltılması ve düzenlemelerin basitleştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Avronun, dünyanın en büyük rezerv para birimi olarak doların yerini alma ihtimalini de değerlendiren Lagarde, avronun değerinin büyük ölçüde Avro Bölgesi’ndeki ekonomilerin gücüne bağlı olduğunu ve ekonomik sistemlerin daha verimli ve entegre hale gelmesi gerektiğini vurguladı.
Bu arada Almanya Başbakanı Friedrich Merz, bugün ECB Başkanı Lagarde’ı kabul edecek. Alman hükümetine göre bu görüşme Avro Bölgesi'ne ilişkin güncel konularda "düzenli bir fikir alışverişi" niteliği taşıyor.
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Avro Bölgesi'nde mayısta yüzde 1,9 olan yıllık enflasyon haziranda yüzde 2 oldu.
Öte yandan, ECB, 5 Haziran'da piyasa beklentileri doğrultusunda üç temel politika faizinde 25 baz puan indirime gitmişti. Banka mevduat faiz oranını yüzde 2,25'ten yüzde 2'ye düşürmüştü.
Bir sonraki faiz toplantısını 24 Temmuz’da gerçekleştirecek olan bankanın, mevduat faiz oranını yüzde 2 seviyesinde sabit bırakması bekleniyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Mersin'de otomobil çöp kamyonuna çarptı, 1 kişi öldü, 4 kişi yaralandı

2025-06-29 14:53 - Asayiş

Filistin destekçilerinin iki İngiliz askeri uçağını boyadığı olayda yaklaşık 7 milyon sterlin hasar oluştu

2025-07-03 22:07 - Dünya

İzmir'de orman yangınlarının ardından hasar tespit çalışmaları tamamlandı

2025-07-02 17:37 - Gündem

ECB Başkanı Lagarde: Mevcut faiz oranı pozisyonumuz uygun konumda

2025-07-04 10:38 - Ekonomi

Fransa'da işçi grevi nedeniyle Paris ve çeşitli şehirlerde bazı uçuşlar iptal edildi

2025-07-02 22:02 - Dünya

Bakan Yumaklı: Menderes ve Seferihisar'daki orman yangınlarının enerjisi düşürüldü

2025-06-30 12:48 - Gündem

İsrailli sağlık çalışanı ve askerlerden Filistinli mahkumlara kötü muamele itirafı

2025-07-03 08:48 - Dünya

Ticaret Bakanlığından yapay zeka dolandırıcılığına karşı tüketicilere uyarı

2025-07-03 09:47 - Ekonomi

Almanya'da kuraklığın Ren Nehri'ndeki su seviyesini düşürmesi nakliyeyi zorlaştırıyor

2025-06-30 14:13 - Ekonomi

Hatay'da polis ekipleri yangından kurtardıkları kuş yavrularını besledi

2025-07-01 20:08 - Gündem

İlgili Haberler

Demir yolu taşımacılığına yönelik yılın ilk yarısında 91 denetim yapıldı

11:33 - Ekonomi

Türkiye'de temmuzda 123 bin 603 konut satıldı

10:57 - Ekonomi

Ödemeler dengesi verileri açıklandı

10:53 - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, motorinde "kademeli ÖTV" uygulamasını değerlendirdi

10:27 - Ekonomi

Küresel endeks sağlayıcısı MSCI endekslerde değişikliğe gitti

09:32 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Fransa'da rekor seviyedeki sıcaklar nedeniyle 50 vilayette turuncu alarma geçildi

11:38 - Dünya

Demir yolu taşımacılığına yönelik yılın ilk yarısında 91 denetim yapıldı

11:33 - Ekonomi

ABD Savunma Bakanı Hegseth "Küba'ya yönelik askeri operasyon" mesajı verdi

11:28 - Dünya

ABD'li senatörler, USS Abraham Lincoln gemisindeki koşulların incelenmesini istedi

11:22 - Dünya

Riskli yapı tespitinde izlenecek yol ve dikkat edilmesi gerekenler

11:17 - Gündem