?>

ECB Başkanı Lagarde: "Enerji dönüşümü ertelenirse fatura da artar"

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, temiz enerji dönüşümünü ertelemenin ödemek zorunda kalınacak bedeli daha da artıracağını söyledi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Brüksel

Lagarde, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Avrupa Yatırım Bankası (EIB) ve ECB tarafından Paris'te düzenlenen Enerji Dönüşümü konferansında konuştu.

Hızla değişen enerji fiyatlarının ve enerji piyasalarındaki kalıcı değişimlerin enflasyon dinamikleri üzerinde önemli etkileri olabileceğine işaret eden Lagarde, düzenli biçimde gerçekleşecek temiz enerji dönüşümünün herkesin faydasına olduğunu vurguladı.

Lagarde, iklim değişikliği nedeniyle doğal afetlerin daha sık ve şiddetli bir hal aldığını anımsatarak, son 50 yılda hava koşullarıyla ilgili felaketlerin sayısının 5 kat arttığını belirtti.

"Eğer yeşil dönüşümü yanlış bir şekilde yaparsak yüksek sosyal maliyetler ortaya çıkacak." diyen Lagarde, Avrupa'da geçen yıl yaşanan enerji krizinin enerji fiyatlarındaki dalgalanmalara karşı ne kadar savunmasız olduklarını ortaya koyduğunu ifade etti.

Lagarde, enerji dönüşümüm daha düzenli biçimde gerçekleşmesi için ertelemekten kaçınmak, zorluğu anlamak ve yükü adil bir şekilde paylaşmak gerektiğini vurguladı.

İklim hedeflerini ertelememenin enerji dönüşümünün maliyetini düşürmeyeceğine dikkati çeken Lagarde, "Enerji dönüşümünü ertelemek ödemek zorunda kalacağımız faturayı daha da artıracaktır." yorumunu yaptı.

İklim hedeflerini geri çekmenin gerekli yatırım için daha fazla zaman kazandırmayacağının altını çizen Lagarde, bunun fiyat oynaklığını da artıracağını söyledi.

"Yeşil finans piyasalarını güçlendirmek gerek"

Lagarde, Avro Bölgesi'ndeki şirketlerin büyük çoğunluğunun iklimle ilgili yatırımlar planladığını ancak firmaların çok yüksek finansman maliyetleriyle karşılaştığını belirterek, "Avrupa'da risk primini azaltacak ve finansman maliyetlerini düşürecek yeşil finans piyasasını güçlendirmeye ihtiyaç var." diye konuştu.

Avrupa şirketlerinin yeşil yatırımlara yönelik kamu garantilerini de yetersiz bulduklarını anlatan Lagarde, pek çok yatırımcının yeşil yatırımların finansmanında isteksiz olduğunu ifade etti. Lagarde, Avrupa firmalarının erişebildiği yatırımcı tabanını genişletmek için AB sermaye piyasaları birliğinin tamamlanması gerektiğini söyledi.

Fiyat istikrarının önemi

ECB'nin bu alanda verebileceği en önemli katkının fiyat istikrarını sağlamak olduğunu anlatan Lagarde, "Fiyat istikrarı her türlü sabit yatırım için çok önemlidir. Fiyat istikrarı firmalara maliyetlerinin zaman içinde nasıl gelişeceğini görme imkanı sağlar. Genellikle uzun yıllara kadar getiri sağlamayan yeşil yatırımlar için fiyatların istikrarlı kalması daha da önemlidir." dedi.

Lagarde, fiyat istikrarı olmaması halinde fonların enflasyon korumalı yatırımlara yöneleceğini ve yeşil teknolojilere yatırımın azalacağını anlattı.

Sorunsuz bir enerji dönüşümünde yükün adil bir şekilde paylaşılması gerektiğini kaydeden Lagarde, Avro Bölgesi ülkelerinde yüksek enerji fiyatlarını sınırlamak ve gelirleri desteklemek için alınan mali önlemlerin toplam enflasyonun kontrol altına alınmasına ve eşitsizliğin azaltılmasına katkı sağladığını ifade etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bahçelievler'de bir binada patlama meydana geldi

2023-09-28 15:38 - Asayiş

Hatay’daki Rönesans Sitesi'nin mühendisi tutuklandı

2023-09-22 22:23 - Gündem

İtalya eski Cumhurbaşkanı Napolitano hayatını kaybetti

2023-09-23 02:12 - Dünya

Trendyol 1. Lig'de "gençlere yer yok"

2023-09-28 12:13 - Spor

PKK/YPG çocukları sistematik şekilde istismar ediyor

2023-09-28 20:12 - Dünya

MSB: Yurda yasa dışı yollarla girmeye çalışan 11'i FETÖ üyesi 17 kişi yakalandı

2023-09-26 17:28 - Gündem

İngiltere'de 2022'de sıcak hava nedeniyle 4 bin 507 kişi öldü

2023-09-22 18:02 - Dünya

Fenerbahçe'den 4 gollü galibiyet

2023-09-28 22:08 - Spor

ECB Başkanı Lagarde: "Enerji dönüşümü ertelenirse fatura da artar"

2023-09-29 14:53 - Ekonomi

Diyanet İşleri Başkanlığı 20 mühendis alacak

2023-09-22 17:18 - Gündem

İlgili Haberler

Beyaz Saray, ekim ayı enflasyon ve istihdam verilerinin açıklanmayabileceğini duyurdu

23:13 - Ekonomi

Borsa günü yükselişle tamamladı

18:40 - Ekonomi

Turkcell Genel Müdürü Koç, Google Cloud ile yapılan stratejik işbirliğinin detaylarını anlattı

21:18 - Ekonomi

Asya Kalkınma Bankasından 3 yılda 7 milyar dolarlık finansman

18:57 - Ekonomi

SEDDK, trafik sigortasında değer kaybı ihtilaflarının en aza indirilmesine yönelik adım attı

17:12 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından, CHP Genel Başkanı Özel'in iddialarına ilişkin açıklama

01:48 - Gündem

RTÜK üyelikleri için yapılan seçime ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:48 - Gündem

EURO 2028'de açılış maçına Cardiff, finale Londra ev sahipliği yapacak

00:12 - Spor

Kağıthane'de apartman dairesinde çıkan yangında 1 kişi yaralandı

23:42 - Asayiş

Beyaz Saray, ekim ayı enflasyon ve istihdam verilerinin açıklanmayabileceğini duyurdu

23:13 - Ekonomi