?>

IEA'dan Afrika'da bir milyar insanın temiz pişirme çözümlerine erişimi için yol haritası

Afrika'da, 1 milyar insanın temiz pişirme çözümlerine 2040'a kadar tam erişim sağlayabilmesi için yılda sadece 2 milyar dolar yatırım gerekirken, bu yatırımların sağlanmasıyla kıtanın en zararlı enerji açıklarından biri ortadan kaldırılabilir

Dünya - 6 saat önce

Londra

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA), kıtadaki söz konusu sorunun çözümüne ilişkin hazırladığı yol haritasını içeren Afrika'da Temiz Pişirmeye Evrensel Erişim başlıklı raporu yayımlandı.

Rapora göre, Afrika'da bir milyar insan hala temiz pişirme çözümlerinden yoksun halde bulunuyor.

Bugün kıta genelindeki ailelerin beşte dördü hala odun, kömür veya tezek gibi kirletici yakıtlarla, çoğunlukla açık ateşlerde veya ilkel ocaklarda yemek pişiriyor. Bu uygulamalar, ev içi hava kirliliğine bağlı olarak, her yıl çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 800 binden fazla erken ölüme yol açıyor ve milyonlarca insanı yoksulluğa mahkum ederek sağlık, toplumsal cinsiyet eşitliği ve ekonomik fırsatlar üzerinde ciddi etkiler yaratıyor.

Ancak Afrika ülkeleri diğer gelişmekte olan ekonomilerdeki ilerlemeyi sağlayabildikleri takdirde, kıtadan en zararlı enerji ve kalkınma açıklarından birini 15 yıl içinde kapatabilir ve Sahra Altı Afrika'da 2040'a kadar evrensel temiz pişirme çözümlerine erişim sağlanabilir.

Her yıl 80 milyon kişi temiz pişirmeye erişim sağlayabilir...

​​​​​​​Afrika'da evrensel temiz pişirme çözümlerine ulaşmak için 2040'a kadar toplamda 37 milyar dolar yatırım gerekiyor. Bu da yılda yaklaşık 2 milyar dolara ya da dünyanın her yıl enerjiye yaptığı toplam yatırımın yüzde 0,1'inden azına denk geliyor.

Bu rakam, ocaklar, yakıt tüpleri ve kutuları gibi ev ekipmanları için gerekli ilk harcamaları, ayrıca yakıt dağıtım ağları, depolama terminalleri ve elektrik şebekesi iyileştirmeleri gibi destekleyici altyapıyı kapsıyor.

IEA'nın yeni yol haritasına göre, söz konusu yatırımların sağlanmasıyla, sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG), hanelerin yüzde 60'ından fazlasına erişim sağlayabilir. Hanelerin geri kalan kısmı ise giderek artan oranlarda elektrik, biyoetanol, biyogaz ve gelişmiş biyokütle ocaklarıyla temiz pişirmeye erişim sağlayabilir.

Kentsel alanlarda 2035'e kadar neredeyse evrensel erişim sağlanırken, kırsal alanlarda erişim 2030'lar boyunca istikrarlı biçimde artabilir.

Böylece, her yıl 80 milyon kişi temiz pişirme çözümlerine ulaşabilir ve bu da mevcut hızın yedi katına karşılık geliyor.

"2025, Afrika için dönüm noktası olabilir"

IEA Başkanı Fatih Birol, yol haritasına ilişkin değerlendirmesinde, jeopolitik belirsizliklerin gündemi belirlediğini ve uluslararası işbirliği ciddi şekilde test edildiğini belirterek, "Temiz pişirmeye erişim eksikliği, dünyanın en büyük adaletsizliklerinden biri olmaya devam ediyor ve tüm ülkelerin çözülmesi gerektiği konusunda hemfikir olduğu nadir sorunlardan biri." ifadelerini kullandı.

Bu durumun Afrika'da bir milyar insanın hala açık ateşlere ya da basit ocaklara bağımlı yaşadığı yerlerde belirgin olduğunu kaydeden Birol, IEA'nın geçen yılki Afrika'da Temiz Pişirme Zirvesi'nde verilen taahhütleri anımsatarak, "Eğer bu tarihi zirvemizde verilen taahhütler temel alınırsa, 2025 Afrika için bir dönüm noktası olabilir." öngörüsünde bulundu.

Tanzanya Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan da IEA'nın Afrika'da Temiz Pişirme Zirvesi'nin ardından ortak taahhütlerin etkisinin görülmeye başlandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Temiz pişirme bir lüks değil. Her aileyi, her günü ilgilendiren bir mesele. Kırsal köylerden büyüyen kentlere kadar Tanzanya, toplumun en kırılgan kesimlerini destekleyecek yeni politikalar geliştiriyor. Ancak bunu tek başımıza yapamayız. Her haneye ulaşmak ve Tanzanya ile tüm Afrika halkı için daha sağlıklı, daha eşitlikçi bir gelecek inşa etmek için ortaklarımızın ve yatırımcıların desteği hayati önem taşıyor."

IEA'nın geçen yılki zirvesinde kamu ve özel sektör tarafından Afrika'da temiz pişirme çözümleri için 2,2 milyar dolarlık taahhüt açıklanmıştı. Rapora göre, bu taahhütlerin 470 milyon dolardan fazlası kullandırıldı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye ile ilgili açıklamaları Rus medyasında geniş yer aldı

2025-07-18 08:12 - Özel Haber

Bakan Kacır: 81 ilde toplam 324 yatırım konusuna her bir yatırım için 240 milyon liraya kadar destek sağlıyoruz

2025-07-17 23:45 - Siyaset

Devlet memurlarının yarım zamanlı çalışma hakkına ilişkin yönetmelik Resmi Gazete'de

2025-07-18 01:28 - Gündem

Sarıkamış ormanlarında ayıların koku bıraktığı ağaçlara bilimsel inceleme

2025-07-18 14:23 - Gündem

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında 14 şüpheli gözaltına alındı

2025-07-18 08:52 - Gündem

Fenerbahçe, ilk hazırlık maçında Portimonense'yi 2-1 yendi

2025-07-18 00:07 - Spor

TVF ile Arabica Coffee House arasında sponsorluk anlaşması imzalandı

2025-07-18 13:17 - Spor

UEFA Konferans Ligi'nde 1. eleme turu maçları tamamlandı

2025-07-18 01:23 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bölgemizin üzerine barış güneşinin doğmasına kimse engel olamayacak

2025-07-18 16:12 - Siyaset

Alman çelik endüstrisindeki kriz, üretimde çift haneli düşüşle kötüleşmeye devam ediyor

2025-07-18 16:52 - Ekonomi

İlgili Haberler

BM, Bedevi Araplara yönelik şiddetin yeniden başladığı Süveyda için uyarıda bulundu

21:57 - Dünya

ABD’de, Trump'ın Alcatraz planının 2 milyarlık tahmini maliyeti yeni bir tartışma başlattı

20:12 - Dünya

Trump'tan "Epstein'e doğum günü mektubu" haberi için Murdoch'a dava

19:43 - Dünya

Arnavutluk Başbakanı Rama, yapay zekanın hükümetin bir parçası olabileceğini söyledi

19:33 - Dünya

Avrupalılar ortalama 37,2 yıl çalışıyor

17:03 - Dünya

Günün Manşetleri

Antalya'nın Elmalı ilçesinde sağanak, dolu ve hortum etkili oldu

22:53 - Gündem

Akdeniz'de 4.1 büyüklüğünde deprem

22:02 - Gündem

BM, Bedevi Araplara yönelik şiddetin yeniden başladığı Süveyda için uyarıda bulundu

21:57 - Dünya

MEB, 2025-2026 eğitim öğretim yılı 1. dönem ara tatili tarihlerini açıkladı

21:38 - Eğitim

Bakan Kurum: Ülkemizin, insanımızın öncelikleri bizim önceliğimizdir

21:38 - Siyaset