?>

Dünyada son 10 yıl, en sıcak yıllar olarak kayda geçti

Dünyada son 10 yıl, alete dayalı sıcaklık ölçümlerine göre en sıcak yıllar olarak kayıtlara geçti.

Çevre-Hayat - 9 ay önce

İstanbul

Küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği nedeniyle dünyada ortalama sıcaklıklar artıyor. Bu durum kuraklığın da artmasına neden oluyor.

Avrupa Orta Vadeli Hava Tahmin Merkezi (ECMWF) Copernicus İklim Değişikliği Servisine göre, dünyanın en sıcak yılı 2024 olarak kayıtlara geçti. Sıcaklıklar 2024'te ortalamanın 1,5 derece üzerinde gözlendi.

Ölçülen en sıcak ikinci yıl 2023 olurken, geçtiğimiz son 10 yılın dünyanın en sıcak yılları olduğu kaydedildi.

"Artan sıcaklıklar su kaynakları üzerinde ciddi baskı yaratıyor"

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İklim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, dünya sıcaklık ölçümlerini AA muhabirine değerlendirdi.

Ölçüm tarihinin en sıcak 10 yılının son yıllar olduğunu belirten Toros, "Özellikle 2024 yılı, olağanüstü kara ve deniz yüzey sıcaklıklarıyla dikkati çekiyor. Avrupa Orta Vadeli Hava Tahmin Merkezi Copernicus İklim Değişikliği Servisi verileri, sıcaklık artışlarının artık bir istisna değil küresel bir norm haline geldiğini gösteriyor. Bu durum, küresel ısınmanın etkilerinin ne kadar ciddi boyutlara ulaştığını gözler önüne seriyor." ifadelerini kullandı.

Toros, sıcaklık artışlarının kuraklıkları tetiklediğini vurgulayarak, "Artan sıcaklıklar, su kaynaklarımız üzerinde ciddi baskı yaratıyor. Özellikle tarımsal üretim ve su yönetimi gibi alanlarda kuraklığın etkilerini daha fazla hissediyoruz. Bu, gıda güvenliği ve ekosistem dengesi için ciddi bir tehdit oluşturuyor." diye konuştu.

Paris Anlaşması hedefleri risk altında

Dünya Meteoroloji Örgütünün (WMO) açıklamalarına göre 2024'ün, küresel sıcaklıkta sanayi öncesi dönemin 1,5 derece üzerine çıktığı ilk takvim yılı olduğunu aktaran Toros, "Bu, Paris Anlaşması'nın küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefinin ciddi bir tehlike altında olduğunu gösteriyor. Eğer acil önlemler almazsak, bu hedefe ulaşmamız neredeyse imkansız hale gelecek." dedi.

Prof. Dr. Toros, sera gazı emisyonları, deniz seviyesi yükselmesi, okyanus ısısı ve buzul erimeleri gibi iklim değişikliğinin tüm göstergelerinin ciddi alarm verdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"WMO'nun Mart 2025'te yayımlayacağı 'Küresel İklim Durumu 2024' raporu, bu konuda çok daha ayrıntılı bilgiler sunacak. Bu raporlar bize sadece durumun vahametini göstermekle kalmıyor, aynı zamanda harekete geçmemiz için çağrı yapıyor. Artık uluslararası iş birliğini artırmak ve iklim değişikliğiyle mücadelede daha kararlı adımlar atmak zorundayız."

Prof. Dr. Toros, hem bireylerin hem de hükümetlerin sorumluluk üstlenmesi, sürdürülebilir bir gelecek için birlikte hareket edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te kar yağışı etkili oldu

2025-01-12 15:48 - Dünya

Bağcılar Belediye Başkanlığına Yasin Yıldız seçildi

2025-01-09 18:43 - Siyaset

Türkiye, Gambiya'yla ticaret hacmini 100 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor

2025-01-09 11:47 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan eski milletvekili İyimaya için taziye mesajı

2025-01-10 00:42 - Siyaset

İspanya Dışişleri Bakanı Albares: Suriye konusunda Türkiye ile olağanüstü bir işbirliği yapacağız

2025-01-11 11:24 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Kerkük'te DEAŞ'ın gizlenmeye yeri olarak kullandığı vadi, teröristlerden arındırıldı

2025-01-11 23:18 - Dünya

Hırvatistan'da halk, cumhurbaşkanını belirleyecek ikinci tur için sandık başına gidiyor

2025-01-11 12:52 - Dünya

Milli para yüzücü Baran Doruk Şimşek'in hedefi Dünya Şampiyonası'nda kürsü

2025-01-07 12:13 - Spor

İrlanda'da İsrail'in alıkoyduğu Filistinli doktor Ebu Safiyye'ye destek yürüyüşü

2025-01-11 23:08 - Dünya

Erzurum ve Ardahan’da soğuk hava, Kars'ta kar yağışı etkili oldu

2025-01-11 11:25 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Öğrenciler atıl okul binasını yaşam merkezine dönüştürecek

12:48 - Çevre-Hayat

Ümraniye Belediyesinden yaşlı bireyler için afetlere karşı eğitim

12:22 - Çevre-Hayat

Borla üretilen doğal solüsyon arıları öldüren zararlıları yok ediyor

12:13 - Çevre-Hayat

Van'ın yüksek kesimleri kar yağışıyla beyaza büründü

12:09 - Çevre-Hayat

Yaklaşık 60 yıldır sürdürdüğü mesleği parmak izlerini sildi

12:08 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Türkiye'nin kuzeybatısı için gök gürültülü sağanak uyarısı

12:47 - Gündem

Çocuk suçlarında "tedbir mahkemeleri" önerisi

12:44 - Gündem

İstanbul merkezli 5 ildeki silahlı suç örgütü operasyonunda 30 şüpheli tutuklandı

12:37 - Gündem

Çevre dostu ahşap yapılar üreten firma deprem konutlarını da inşa ediyor

12:32 - Ekonomi

BES'te katılımcı sayısının 2026'da 18,4 milyona yükseleceği öngörülüyor

12:27 - Ekonomi