?>

'Dünyada 50 milyona yakın insan Özbekçe konuşuyor'

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, "Günümüzde Özbek dilinde konuşanların sayısı dünya genelinde 50 milyona yaklaştı. Bu da Özbekçenin dünyadaki en büyük dillerden birine dönüşmekte olduğunu gösteriyor." dedi.

Dünya - 6 yıl önce

Taşkent

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, "Günümüzde Özbek dilinde konuşanların sayısı dünya genelinde 50 milyona yaklaştı. Bu da Özbekçenin dünyadaki en büyük dillerden birine dönüşmekte olduğunu gösteriyor." dedi.

Özbekistan’da Özbekçeye devlet dili statüsünün verilmesinin 30. yıl dönümü dolayısıyla Taşkent'te resmi tören düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, törende yaptığı konuşmada, dünyadaki en kadim ve zengin dillerden biri olan Özbekçenin, Özbek halkı için en büyük değer, bağımsız bir devletin simgesi ve eşsiz manevi zenginlik olduğunu söyledi.

Özbek dilinin Türk dilleri ailesine ait en fazla konuşulan dillerden biri olduğunu vurgulayan Mirziyoyev, "Günümüzde Özbek dilinde konuşanların sayısı dünya genelinde 50 milyona yaklaştı. Bu da Özbekçenin dünyadaki en büyük dillerden birine dönüşmekte olduğunu gösteriyor." ifadesini kullandı.

Mirziyoyev, ayrıca Özbek dili ve edebiyatının aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 60'a yakın ülkedeki çok sayıda üniversitede okutulduğuna dikkati çekti.

Özbek diline devlet dili statüsünün Özbekistan’ın bağımsızlığa kavuşmasından çok daha önce, 21 Ekim 1989’da verildiğini anımsatan Mirziyoyev, kendisinin de yer aldığı bu sürecin sonunda elde edilen statünün kolay kazanılmadığını aktardı.

21 Ekim’in ülkede "Özbek Dili Bayramı" olarak kutlanacağını belirten Mirziyoyev, "Her birimiz devlet diline olan itibarı bağımsızlığa itibar olarak; devlet diline saygı ve sadakatı da ana vatana saygı ve sadakat olarak bilmemiz lazım." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın ABD heyetini kabul etti

2019-10-16 23:27 - Siyaset

'Iraklı DEAŞ'lıları Suriye'den alıp burada yargılayacağız'

2019-10-17 16:37 - Dünya

Turizmciler 2020'de yeni bir rekor bekliyor

2019-10-16 14:39 - Ekonomi

İzmirli 'mıknatıs adam'

2019-10-15 15:17 - Çevre-Hayat

Keratakonus hastalığına "kornea çapraz bağ" tedavisi

2019-10-20 12:09 - Sağlık

Sağlıkta elektronik alımla yüzde 34 tasarruf sağlandı

2019-10-21 16:37 - Ekonomi

'Brexit anlaşması hala mümkün'

2019-10-15 14:07 - Dünya

Kosova Türklerinden Barış Pınarı Harekatı'na destek

2019-10-20 00:32 - Dünya

'Asıl hedefimiz olimpiyatlarda madalya almak'

2019-10-17 15:07 - Spor

'Yaşanan olay sanıkların anlattığı gibi değil'

2019-10-16 16:42 - Gündem

İlgili Haberler

Güney Afrika'da İsrail'in Küresel Sumud Filosu'na saldırısı protesto edildi

07:52 - Dünya

Trump, Gazze'de ateşkese ilişkin çok olumlu görüşmeler yapıldığını söyledi

03:33 - Dünya

Trump: Donanma tarihinde hiç olmadığı kadar çok, harika gemiler yapacağız

03:27 - Dünya

İsrail'in, Küresel Sumud Filosu'na katılan 170 kişiyi yarın sınır dışı etmesi bekleniyor

00:37 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: GKRY, adeta bir silah deposuna dönüşmüş durumda

22:43 - Dünya

Günün Manşetleri

İstanbul Altın Rafinerisi AŞ'ye yönelik yürütülen soruşturmada 23 şüpheli hakkında gözaltı kara

08:08 - Gündem

Güney Afrika'da İsrail'in Küresel Sumud Filosu'na saldırısı protesto edildi

07:52 - Dünya

Trump, Gazze'de ateşkese ilişkin çok olumlu görüşmeler yapıldığını söyledi

03:33 - Dünya

Trump: Donanma tarihinde hiç olmadığı kadar çok, harika gemiler yapacağız

03:27 - Dünya

İsrail'in, Küresel Sumud Filosu'na katılan 170 kişiyi yarın sınır dışı etmesi bekleniyor

00:37 - Dünya