Dünya Ticaret Örgütü, Orta Doğu'daki krizin küresel ticareti yavaşlatacağı uyarısında bulundu

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Orta Doğu'da devam eden çatışmaların küresel ticaretin büyüme beklentileri üzerinde ciddi baskı oluşturduğunu ve 2026 yılı ticaret projeksiyonlarını aşağı yönlü tehdit ettiğini duyurdu.

Ekonomi - 5 ay önce

Geçen yıl yapay zeka destekli ürünlerin etkisiyle kaydedilen güçlü büyümenin ardından, 2026'da yavaşlama eğiliminin beklendiği aktarılan raporda, şu değerlendirmelere yer verildi:
"Orta Doğu'da devam eden çatışmalar, enerji fiyatlarının yüksek seyretmesi durumunda ticaret büyümesini daha da aşağı çekebilir. Bu durum aynı zamanda seyahat ve taşımacılıkta yaşanan aksamalar nedeniyle gıda arzı ve hizmet ticareti üzerinde de baskı oluşturacaktır. Ancak çatışmaların hızla sona ermesi ve yapay zeka harcamalarındaki artışın sürmesi halinde, küresel ticaret görünümü yeniden iyileşebilir."
Raporda, DTÖ ekonomistleri, ham petrol ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) fiyatlarının 2026 boyunca yüksek seyretmesi halinde, küresel mal ticareti büyüme tahmininden 0,5 puan eksilerek artış oranının yüzde 1,4'e kadar gerileyebileceğini öngördü.

"Gıda güvenliği tehlikede"

DTÖ Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Orta Doğu’daki krizin temel gıda güvenliğini ve tüketici maliyetlerini tehdit ettiğini belirterek "Enerji fiyatlarındaki sürekli artışlar gıda güvenliği, tüketiciler ve işletmeler üzerindeki maliyet baskıları aracılığıyla küresel ticaret risklerini tırmandırabilir." ifadelerini kullandı.
Küresel ticaretin karşı karşıya olduğu risklere karşı üye ülkelere iş birliği çağrısında bulunan Okonjo-Iweala, üye ülkelerin öngörülebilir politikalar izleyerek dünya genelindeki ekonomik yükü hafifletebileceğini savundu.

Hürmüz Boğazı ve gübre krizi

DTÖ raporunda Orta Doğu’daki çatışmanın lojistik boyutuna ilişkin olarak da Hürmüz Boğazı'ndaki aksamaların küresel tarım için kritik olan gübre sevkiyatını vurduğu kaydedildi.
Dünya gübre ihracatının üçte birinin bu bölgeden geçtiğinin hatırlatıldığı raporda, Hindistan, Tayland ve Brezilya gibi büyük tarım üreticilerinin ciddi ithalat riskleriyle karşı karşıya olduğu ifade edildi.
Raporda, yapay zeka odaklı ürünlerin etkisiyle 2025'te yüzde 4,6 büyüyen küresel mal ticaretinin, normalleşme süreci ve jeopolitik risklerin etkisiyle 2026'da baz senaryoda yüzde 1,9'a gerilemesinin beklendiği ifade edildi.
Ancak Orta Doğu'daki krizin derinleşmesi durumunda bu rakamın çok daha aşağı çekilebileceği, hizmet ticaretindeki büyümenin ise yüzde 4,1’e kadar yavaşlayabileceği raporda öngörüldü.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

CS2 ESP Hilesi ile Oyunda Stratejik Avantajın Yeni Tanımı

2026-03-16 10:12 - İnsan-Hayat

Brent petrolün varil fiyatı yüzde 8,4 artarak 116 doları geçti

2026-03-19 13:59 - Ekonomi

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Denizlerimiz, okyanuslarımız, çağdaş çatışmaların yeni alanları

2026-03-18 20:22 - Dünya

AFAD, Tokat'ta meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depreme ilişkin ön değerlendirme raporunu yayım

2026-03-13 16:03 - Gündem

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyini hedef alan saldırılarında 11 kişi öldü, 13 kişi yaralandı

2026-03-16 01:22 - Dünya

ABD’de İran geriliminin gölgesinde Washington’daki dron alarmı araştırılıyor

2026-03-20 02:27 - Dünya

Anadolu Efes, Avrupa Ligi'nde yarın Monaco'yu ağırlayacak

2026-03-18 10:27 - Spor

Arda Güler'in yaklaşık 70 metreden attığı golle Real Madrid, Elche'yi 4-1 yendi

2026-03-15 02:02 - Spor

JAK ve turizm jandarması Palandöken'de kayak güvenliği için yoğun mesai yapıyor

2026-03-17 12:13 - Gündem

Polonya: İran'a asker göndermeyeceğiz, bu çatışma güvenliğimizi doğrudan etkilemiyor

2026-03-17 15:38 - Dünya

İlgili Haberler

Borsa güne yatay seyirle başladı

10:13 - Ekonomi

Dış ticaret mevzuatına aykırı davranan firmalara yönelik 7 ayda 8,9 milyar lira ek tahakkuk ve ceza

09:27 - Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanlığı kontrolüne tabi bazı ürünlerin ülkeye girişine ilişkin düzenleme yapıldı

09:07 - Ekonomi

Küresel piyasalarda gözler ABD'nin enflasyon verilerine çevrildi

09:03 - Ekonomi

ABD, Hürmüz Boğazı'ndaki aksaklıkların sürmesi nedeniyle petrol fiyatı tahminini yükseltti

08:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Borsa güne yatay seyirle başladı

10:13 - Ekonomi

Pentagon'un raporunda, Yemen'deki hava saldırılarında 153 sivilin öldürüldüğü bildirildi

09:43 - Dünya

Dış ticaret mevzuatına aykırı davranan firmalara yönelik 7 ayda 8,9 milyar lira ek tahakkuk ve ceza

09:27 - Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanlığı kontrolüne tabi bazı ürünlerin ülkeye girişine ilişkin düzenleme yapıldı

09:07 - Ekonomi

Ümmü’l-Mü’minin Hazreti Hatice: İmanın, vefanın ve fedakârlığın sembolü -Hülya Ayhan yazdı-

08:34 - En Son Yazılar