?>

Dünya Müslüman Alimler Birliğinden Tunus'taki darbeye tepki: Dinen ve ahlaken caiz değil

Dünya Müslüman Alimler Birliği ve Birliğin eski başkanı Karadavi ile Nobel ödüllü Yemenli aktivist Kerman Tunus'taki darbeye tepki gösterdi.

Dünya - 4 yıl önce

İSTANBUL

Dünya Müslüman Alimler Birliğinden yapılan yazılı açıklamada," Tunusluların iradesine ve seçilmiş kurumlarına darbe yapılarak tek taraflı adımlar atılması, tehlikeli bir iştir; dini, ahlaki ve örfi olarak caiz değildir." ifadesi kullanıldı.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'e "aldığı kararlardan geri adım atması" çağrısı yapılan açıklamada, bu kararların, ülkede kaos ve kargaşanın derinleşmesine katkı sağlayacağı değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada ayrıca Tunus halkına da "kazanımlarını ve özgürlüğünü koruma, diktatörlüğe geri dönüşü kabul etmeme ve ülkeyi ayrılık ile kaosa neden olacak muhtemel tehlikelerden korumak için uzlaşı sağlama" çağrısı yapıldı.

"Her türlü darbenin karşısındayız"

Eski Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi de Tunus'ta hiçbir şekilde darbenin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Twitter hesabından yaptığı açıklamada Karadavi, "İslami bir grup tarafından yapılsa dahi her türlü darbenin karşısındayız, duruşumuz gayet açıktır." ifadesini kullandı.

Karadavi, Tunus'un ve halkının, darbecilerden ve destekçilerinden daha güçlü ve bilinçli olduğunu vurguladı.

"Seçmene ihanet"

Nobel ödüllü Yemenli aktivist Tevekkül Kerman da Tunus Cumhurbaşkanı Said'i "seçmenine ihanet" etmekle suçladı.

Kerman, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Kays Said darbecidir. Seçmenine ihanet etti." ifadesini kullandı.

Yemenli aktivist, Tunus'ta yaşananların, bir tür karşıt devrimden ibaret olduğunu ve "Arap Baharı devrimlerine ve kazanımlarına karşı Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri liderliğindeki karşıt devrimler grubunda yer aldığını" belirtti.

Tunus'ta hükümet ve muhalefet partilerine yönelik protestolar gerçekleştirilmiş, çıkan olaylarda başta Nahda Hareketi olmak üzere parti merkezlerine saldırılar düzenlenmişti.

Tunus Cumhurbaşkanı Said de Meclisin tüm yetkilerini dondurduğunu, milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını, mevcut Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden aldığını ve kendi atayacağı bir Başbakanla yürütmeyi devralacağını duyurmuştu.

Hükümete yönelik bu darbenin ardından askerler Tunus Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ile beraberindeki milletvekillerini Meclise almamıştı.

Cumhurbaşkanı Said'in kararları üzerine halkı barışçıl mücadeleye çağıran Gannuşi, yasal bir dayanağı bulunmayan bu adımın bir darbe olduğunu vurgulamıştı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Yılın ilk yarısında hurda gemilerden ekonomiye 157 milyon dolar katkı sağlandı

2021-07-21 14:56 - Ekonomi

Kremlin: ABD ve NATO'nun silah konusunda eşitliği bozan eylemlerine karşı önlemler aldık

2021-07-20 18:26 - Dünya

Sadakataşı Derneği, Kenya'da 2 bin 353 aileye kurban eti dağıttı

2021-07-22 12:51 - Dünya

Hindistan'da son 24 saatte 42 bin 15 Kovid-19 vakası belirlendi

2021-07-21 13:41 - Dünya

Jeep Renegade'in 80'inci yıl özel versiyonu satışta

2021-07-23 16:39 - Yerel haber-Şirket Haber

Türk futbol kulüpleri 5 yılın ardından yurt dışından bonservisli oyuncu transferinde açık verdi

2021-07-26 14:39 - Gündem

Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatında artış eğilimi sürüyor

2021-07-24 14:46 - Gündem

ABD Kuzey Kore'deki salgın ve gıda arzı konusunda endişeli

2021-07-23 16:37 - Dünya

Boğulma vakalarının sık yaşandığı Güneydoğu'da çocuklar yüzme kurslarında güvenle kulaç atıyor

2021-07-23 15:41 - Çevre-Hayat

Tokyo 2020'de yarın 16 Türk sporcu mücadele edecek

2021-07-23 21:36 - Spor

İlgili Haberler

Trump'ın ikinci başkanlık döneminde kamuoyu desteği yüzde 37'ye kadar düştü

10:32 - Dünya

ABD, Türkiye-Irak su anlaşmasını memnuniyetle karşıladı

10:28 - Dünya

BM, Sudan'da sivillere yönelik şiddet olaylarının devam ettiği konusunda uyarıda bulundu

10:08 - Dünya

ABD'de ek beslenme yardımlarının yeniden sağlanmasına Cumhuriyetçilerden engel

10:03 - Dünya

New Yorklular yeni belediye başkanını belirlemek için sandık başına gidiyor

09:43 - Dünya

Günün Manşetleri

Ticaret Bakanlığı, kasım ayı indirimlerini yakından takip edecek

11:03 - Ekonomi

Hayvancılık desteklemelerinin uygulanmasında düzenlemeye gidildi

10:58 - Ekonomi

Gaziantep FK, Burak Yılmaz yönetiminde 3. beraberliğini aldı

10:53 - Spor

Enerji şirketi bp'nin üçüncü çeyrek karı beklentileri aştı

10:47 - Ekonomi

Rekabet Kurulu, terlik ve ayakkabı sektöründeki MUYA hakkında soruşturma açtı

10:42 - Ekonomi