?>

Dünya Müslüman Alimler Birliği yeniden yapılandırılacak

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Prof. Dr. Ahmed er-Raysuni, Türkiye'nin birliğin en aktif üyesi, İstanbul'daki şubenin de en faal merkez olduğunu belirtti.

Dünya - 7 yıl önce

RABAT - Muhammed Benderis

Dünya Müslüman Alimler Birliği (DMAB) Başkanı Prof. Dr. Ahmed er-Raysuni, AA muhabirine verdiği mülakatta, öncelikleri arasında DMAB'nin kurumsal yapısının güçlendirilmesi olduğunu ifade etti. Raysuni, birliğin şube ve komisyonlarında kurumsallaşma yapısı, ülkelerle ve dünyadaki diğer alim örgütleriyle ilişkilerin geliştirilmesi üzerine çalışmalar yürütüleceğini söyledi.

Türkiye'nin rolü

Raysuni, Türkiye'nin Dünya Müslüman Alimler Birliği'ne verdiği desteği överek, "Son yıllarda birliğin gelişmesinde Türkiye'nin olumlu rolü artarak büyüyor." dedi.

DMAB'nin başkan yardımcılarından birinin Hayrettin Karaman olduğunu dile getiren Raysuni, birliğin en aktif ve büyük şubesinin Türkiye'de olduğunu, içinde yüzlerce alim, akademisyen ve düşünürü barındırdığını söyledi.

Birlik heyetinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildiğini hatırlatan Raysuni, "Başkan Erdoğan, heyetimizi büyük bir memnuniyetle karşıladı ve yaklaşık iki saatlik görüşmede, Türkiye'nin her zaman için alimlerin yeri olduğunu vurguladı." ifadelerini kullandı.

Raysuni, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlenen son kongredeki hizmetlerinden övgüyle bahsederek, "Türkiye'nin rolü gittikçe artıyor. Birlikteki tüm devletlerin gücü oranında bir şeyler yapmasını arzularız. Dünya Müslüman Alimler Birliği, tüm Müslüman halkların birliğidir." diye konuştu.

Yöntemsel yenilik

DMAB Başkanı Ahmed er-Raysuni, ıslah, uzlaşı ve İslam'da adil yönetim gibi birliği meşgul eden güncel konular olduğuna değindi.

Yöntemsel yenilik düşüncesine ilişkin Raysuni, "Birlik, temelde yöntemsel yenilenmeyle ilgilenecek. İçtihat yönteminin yeniden yapılandırılması, birçok alimin, ilim kurullarının üzerine aldığı içtihat konularından bizleri kurtaracak." dedi.

Geçmişte birçok konu ve yöntem hakkında farkındalığın yeterli derecede olmadığını dile getiren Raysuni, "Bilimsel ve düşünsel gelişme bu konuları mecbur kıldı. Bunların gündeme taşınması, yazılar ve paneller aracılığıyla alimleri bu yenilenme güzergahına yerleştirecektir." şeklinde konuştu.

Terör listesine alınmanın hiçbir hukuki değeri yok

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır'ın 2017'de Dünya Müslüman Alimler Birliği'ni terör listesine dahil etmelerine ilişkin Raysuni, "Birliğin terör listesine dahil edilmesinin ne şeri ne hukuki bir değeri söz konusudur. Böyle bir tasnife dahil edilmek medyatik bir iddiadan başka bir şey değildir." ifadelerini kullandı.

Birliği terör listesine ekleyen ülkelerle iletişim ve diyaloğa hazır olduklarının altını çizen Raysuni, sorunun da çözümünün de adı geçen ülkelerin elinde olduğunu söyledi.

Raysuni, "Dünya Müslüman Alimler Biriliği'nin, zalim ile mazlum arasında tarafsız kalması mümkün değildir." ifadeleriyle sözlerini bitirdi.

İstanbul'da 7 Kasım'da Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Kurulunda yapılan başkanlık seçimlerinde Prof. Dr. Ahmed er-Raysuni (65) başkan seçilmişti. Birliğin kurulduğu 2004 yılından bu yana başkanlığını yürüten Yusuf el-Karadavi'nin aday olmayacağını açıklamasının ardından yapılan oylamada, Karadavi'nin yardımcılığını yapan Raysuni, birliğin ikinci başkanı olmuştu.

Faslı alim Raysuni'nin, genelde dinin, özelde ibadetler ve hukuk alanındaki dini hükümlerin gayeleri anlamında bir tabir olan "Makasıt" hakkında kaleme aldığı yaklaşık 30 kitabı bulunuyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Hükümet kurmada yaşanan gecikme zaman kaybı'

2018-11-22 04:32 - Dünya

MHP aday adaylarından proje istiyor

2018-11-18 20:28 - Siyaset

Van Gölü kumsalından Türkiye şampiyonluğuna

2018-11-17 17:32 - Spor

'Türk Konseyi ülkelerine daha yakın olmak istiyoruz'

2018-11-17 18:57 - Dünya

Baba oğul aynı hastanede doktorluk yapıyorlar

2018-11-22 18:13 - Çevre-Hayat

Tanık eski astsubaydan ankesörlü telefon itirafı

2018-11-20 19:32 - Gündem

'Futbol satılık değildir'

2018-11-23 01:02 - Spor

Dünya Müslüman Alimler Birliği yeniden yapılandırılacak

2018-11-23 17:22 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İSEDAK genelgesi

2018-11-22 11:22 - Gündem

Pedofiliden suçlu bulunan FETÖ'cü ABD'den sınır dışı edildi

2018-11-16 18:22 - Dünya

İlgili Haberler

Beyaz Saray: Hamas'ın Gazze planını kabul etmesini umuyoruz

21:53 - Dünya

Fitch: ABD'de hükümetin kapanması, politika yapma zorluklarını ortaya koyuyor

21:07 - Dünya

AB: Gazze'ye insani yardım ulaştırma konusunda beklemek bir seçenek değil

17:57 - Dünya

Çatışmalarda kadınlar ve çocuklara yönelik şiddet son 2 yılda yıkıcı seviyelere ulaştı

16:48 - Dünya

Trump, Katar'a saldırıyı ABD'ye tehdit kabul eden başkanlık kararnamesini imzaladı

16:28 - Dünya

Günün Manşetleri

TBMM Başkanı Kurtulmuş, yeni yasama yılı dolayısıyla resepsiyon verdi

22:23 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, İtalyan mevkidaşı Tajani ile Gazze'deki ateşkes planını görüştü

22:07 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Camiler ve Din Görevlileri Haftası mesajı

22:02 - Gündem

Beyaz Saray: Hamas'ın Gazze planını kabul etmesini umuyoruz

21:53 - Dünya

'Finansal Okuryazarlık, Finans Diplomasisi ve Güvenlik' dersi Zonguldak BEUN'da başladı

21:42 - Ekonomi