?>

Dünya Meteoroloji Örgütü: Ozon tabakası uzun vadeli iyileşme yolunda ilerliyor

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), ozon tabakasının mevcut politikalar sayesinde uzun vadeli iyileşme yolunda olduğunu bildirdi.

Dünya - 8 ay önce

Ankara

WMO, her yıl 16 Eylül'de kutlanan "Uluslararası Ozon Tabakasının Korunması Günü" dolayısıyla ozon tabakasının durumuna ilişkin rapor yayımladı. Raporda, ozon tabakasının korunmasına yönelik mevcut politikalar sonucunda tabakanın uzun vadeli iyileşme yolunda ilerlediği belirtildi.

Klor ve brom gibi bazı maddelerin ozon tabakasını incelterek zarar verdiği aktarılan raporda, bu maddelerin kullanımının kaldırılmasının iklim için sağlayacağı faydaya dikkat çekildi.

Raporda, bu konudaki mevcut politikaların sürdürülmesi durumunda ozon tabakasının Antarktika'da 2066, Kuzey Kutbu'nda 2045 ve dünyanın geri kalanında 2040 yılına kadar, "ozon deliğinin ortaya çıktığı 1980'den önceki değerlere" ulaşılmasının beklendiği vurgulandı.

BM Çevre Programı (UNEP) ve WMO tarafından desteklenen 2022'deki bilimsel değerlendirmeye göre, Antarktika'daki ozon deliğinin 2000'den bu yana alan ve derinlik olarak yavaş yavaş iyileştiği bildirilen raporda, Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü "tüm zamanların en başarılı çevre anlaşması" olarak nitelendirildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de "Uluslararası Ozon Tabakasının Korunması Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, bir zamanlar "hasta" olan ozon tabakasının iyileşme yolunda ilerlediğini belirterek, "çok taraflılığın ciddi bir baskı altında olduğu bir dönemde", ozon tabakasının korunmasına yardımcı olan Montreal Protokolü'nün güçlü bir "umut sembolü" olduğunu bildirdi.

Ülkelerin ortak fayda için siyasi kararlılık göstermelerinin değişimin mümkün olduğunu gösterdiğini belirten Guterres, ozon tabakasını incelten farklı maddelerin üretim ve tüketimini aşamalı olarak durdurmak üzere dünyayı bir araya getiren protokolün insan sağlığının korunmasına ve ekonomik kayıpların önlenmesine de katkıda bulunduğunu ifade etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kanada'da restoranı kundaklanan Türk aile, olayın aydınlatılmasını bekliyor

2024-09-15 09:53 - Dünya

Nijerya'da 1 milyon kişi sellerden etkilendi

2024-09-12 12:18 - Dünya

Akdenizli kimyevi madde ihracatçılarından nisanda 453,5 milyon dolarlık ihracat

2024-09-10 19:13 - Ekonomi

Bakan Şimşek: İş gücü göstergeleri Orta Vadeli Program hedefleriyle uyumlu seyrediyor

2024-09-10 16:12 - Ekonomi

TCG Gelibolu ile TCG Bafra'dan Akdeniz'de Fransız gemisiyle eğitim

2024-09-11 16:58 - Gündem

Turkcell ve TEKNOFEST’ten Türkiye'nin ilk Akıllı Wi-Fi Kapsama Yarışması

2024-09-12 10:13 - Ekonomi

Ağustosta yağışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100'den fazla arttı

2024-09-11 11:12 - Gündem

Kira ödemelerini elden yapanlara kira tutarının yüzde 10'u oranında ceza kesilecek

2024-09-11 14:57 - Ekonomi

BM: Ukrayna'daki savaşta 11 bin 700 sivil öldü

2024-09-11 00:37 - Dünya

İstanbul'da haftanın üçüncü iş gününde trafik yoğunluğu yaşanıyor

2024-09-11 09:27 - Gündem

İlgili Haberler

İsrail'de, Gazze'ye saldırıların durması için düzenlenen gösteriye polis müdahale etti

23:27 - Dünya

İsrail ordusunun tüm düzenli piyade ve zırhlı birlikleri Gazze Şeridi'ne girdi

23:22 - Dünya

Altın Palmiye Ödülü'nün sahibi İranlı yönetmen Jafar Panahi oldu

22:27 - Dünya

Sırbistan'da "Türk Mutfağı Haftası" etkinliği düzenlendi

22:07 - Dünya

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, İstanbul'da ABD'nin Ankara Büyükelçisi Barrack ile görüştü

19:58 - Dünya

Günün Manşetleri

Edirne'de İstanbul'un fethinin 572. yıl dönümü coşkuyla kutlandı

23:48 - Gündem

İsrail'de, Gazze'ye saldırıların durması için düzenlenen gösteriye polis müdahale etti

23:27 - Dünya

İsrail ordusunun tüm düzenli piyade ve zırhlı birlikleri Gazze Şeridi'ne girdi

23:22 - Dünya

İzmir'in Urla ilçesinde makilik alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

23:08 - Gündem

Altın Palmiye Ödülü'nün sahibi İranlı yönetmen Jafar Panahi oldu

22:27 - Dünya