?>

Dünya Kupası sahibini bulacak

2018 FIFA Dünya Kupası finalinde Fransa ile Hırvatistan, yarın şampiyonluk için karşı karşıya gelecek.

Spor - 7 yıl önce

MOSKOVA - HİLMİ SEVER

Rusya'nın ev sahipliği yaptığı 2018 FIFA Dünya Kupası'nda şampiyon, yarın oynanacak final karşılaşması ile belli olacak.

14 Haziran'da oynanan açılış mücadelesi ile başlayan turnuvada 32 takımdan geriye 2 ekip kaldı. 64'üncü müsabaka olacak final maçı ile tamamlanacak 32 günlük heyecan dolu organizasyonda Fransa ile Hırvatistan, kupaya uzanmak için sahaya çıkacak.

Finalde, Fransa ikinci, Hırvatistan ise ilk şampiyonluğu için mücadele edecek.

Başkent Moskova'daki Luzhniki Stadı'nda oynanacak maç, saat 18.00'de başlayacak.

Karşılaşmada Arjantin Futbol Federasyonundan Nestor Pitana düdük çalacak. Pitana'nın yardımcılıklarını aynı ülkeden Hernan Maidana ve Juan Belatti yapacak.

Mücadele, TRT 1'den naklen yayınlanacak.

Fransa'nın final yolu

2018 FIFA Dünya Kupası'nda Avustralya, Peru ve Danimarka ile C Grubu'nda yer alan Fransa, grubu 7 puanla lider bitirdi.

Turnuvadaki ilk iki maçını kazanarak son müsabakalar öncesi gruptan çıkmayı garantileyen Fransa'nın, 0-0 sona eren Danimarka karşılaşmasında sergilediği futbol ise tribündekilerin tepkisini çekmişti.

Son 16 turunda Arjantin ile erken final tadında bir maç oynayan Fransa, güçlü rakibini 2-1 geriye düşmesine rağmen 4-2 mağlup etti.

Çeyrek finalde Uruguay'ı 2-0 yenen Fransa, yarı finalde ise Samuel Umtiti'nin kafa golüyle Belçika'yı eledi ve adını finale yazdırdı.

Hırvatistan'ın final yolu

2018 FIFA Dünya Kupası'nda D Grubu'nda şampiyonluk adaylarından Arjantin'in yanı sıra Nijerya ve İzlanda ile mücadele eden Hırvatistan, 3 maçını da kazanarak son 16 turuna çıktı.

Hırvatların 3-0'lık Arjantin galibiyeti, turnuvadaki iddialarını herkese gösterdi. Grup maçlarında 7 gol atan Hırvatistan, sadece 1 gol yedi.

Hırvatistan, son 16 turu, çeyrek ve yarı final maçlarında ise normal sürede turu geçemedi. Son 16 turunda Danimarka ve çeyrek finalde Rusya'yı penaltı atışları sonucunda eleyen Hırvatlar, yarı finalde ise İngiltere'yi uzatma bölümünde bulduğu golle saf dışı bıraktı.

İki takımın golcüleri

Hırvatistan ile Fransa'nın turnuvadaki gol dağılımları dengeli oldu.

Hırvatistan'da 3 futbolcu 2'şer kez fileleri havalandırdı. Mario Mandzukic, Luka Modric ve Ivan Perisic, attıkları gollerle turların geçilmesinde önemli rol oynadı.

Fransa'da da Antoine Griezmann ve Kylian Mbappe, attıkları 3'er golle takımlarının gol yükünü çekti.

Hırvatistan'ın galibiyeti yok

İki ülke A milli futbol takımları arasındaki rekabette 6. maç, yarın oynanacak. Rekabette Fransa'nın büyük üstünlüğü bulunuyor.

Geride kalan 5 karşılaşmada Fransa 3 kez kazanırken, Hırvatistan galibiyetle tanışamadı. İki maç ise beraberlikle sona erdi.

Fransa'nın 9 golüne, Hırvatlar 3 golle yanıt verebildi.

İlk 3 maç Fransa'nın

Fransa, Hırvatistan karşısındaki 3 galibiyetini de oynadıkları ilk 3 maçta elde etti.

İki takım, ilk kez 8 Temmuz 1998'de karşı karşıya geldi. Fransa'nın ev sahipliğinde düzenlenen 1998 FIFA Dünya Kupası'ndaki yarı final mücadelesinde kazanan 2-1'lik sonuçla ev sahibi ekip oldu ve adını finale yazdırdı.

Hırvatlar o maçta şu anki federasyon başkanları Davor Suker'in golüyle öne geçse de Fransa, Lillian Thuram'ın 2 golüyle sahadan galip ayrıldı.

Fransa, söz konusu turnuvanın finalinde de Brezilya'yı 3-0 mağlup ederek tarihindeki ilk ve tek dünya şampiyonluğunu kazandı.

En farklı skor

İki ekibin rekabetinde en farklı galibiyet de 1998 FIFA Dünya Kupası'ndan bir yıl sonra oynanan maçta ortaya çıktı.

Fransa'da oynanan hazırlık maçını ev sahibi takım, 3-0 kazandı. Bu iki takım arasındaki en farklı galibiyet olarak kayıtlara geçti.

Son maç 8 yıl önce

Hırvatistan ile Fransa, son olarak 29 Mart 2011'de oynanan hazırlık maçında karşılaştı.

Fransa'da oynanan hazırlık mücadelesi, başladığı gibi 0-0 sona erdi.

Hırvatistan, 23. maçında

Katıldığı ilk Dünya Kupası olan 1998 Fransa'da üçüncülük elde ederek adından söz ettiren Hırvatistan, ardından katıldığı 3 turnuvada grup aşamasını geçemedikten sonra Rusya'da bu şanssızlığını kırdı.

Dünya Kupası'nda bugüne kadar oynadığı 22 maçta 11 galibiyet, 4 beraberlik ve 7 mağlubiyet alan Hırvatlar, 33 gol atarken, kalelerinde 22 gol gördü.

Fransa, 66. karşılaşmasında

Fransa, Rusya'daki turnuva ile birlikte 15. Dünya Kupası'nı yaşıyor. Fransızlar, 1998'de ev sahibi oldukları turnuvayı kazanarak dünya şampiyonu unvanını elde etmişti.

O günden sonra üst üste katıldığı 4 turnuvada da çeyrek finalden yukarısını göremeyen Fransa, Rusya'da ise finale kalarak bu gidişatı bozdu.

Dünya sıralamasında 7. basamakta bulunan Fransa, turnuva tarihinde çıktığı 65 maçta 33 galibiyet, 13 beraberlik ve 19 yenilgi aldı. Söz konusu müsabakalarda 116 gol atan Fransa, kalesinde ise 75 gol gördü.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hangi Bakanlıklar ayrıldı? Hangi Bakanlıklar birleşti? YENİ KHK DETAYLARI

2018-07-10 02:37 - Siyaset

İstanbul merkezli 5 ilde 'Adnan Oktar suç örgütü' operasyonu

2018-07-11 11:02 - Gündem

Adnan Oktar suç örgütüne operasyon: 235 kişi aranıyor

2018-07-11 11:39 - Genel

Ünlü Türk cerrah Dr. Mehmet Öz Göbeklitepe'de

2018-07-09 20:31 - Kültür Sanat

"Geleceğin Kadın Liderleri"nin bu yılki durağı Trabzon

2018-07-13 15:47 - Genel

Savunma Sanayii Müsteşarlığına 60 personel alınacak

2018-07-09 12:36 - Genel

Bu hastalığın çaresi 'ev yapımı' yoğurt

2018-07-10 15:02 - Sağlık

THY, Azerbaycan'ın futbol takımı Neftçi'ye sponsor oldu

2018-07-09 17:55 - Genel

Bebeği için üretti şimdi tüm Türkiye'ye satıyor

2018-07-14 14:32 - Çevre-Hayat

NSU davasında baş sanık Zschaepe'ye ömür boyu hapis

2018-07-11 17:17 - Genel

İlgili Haberler

Galatasaray, Fransız takımlarıyla 22. kez karşılaşacak

15:28 - Spor

Azerbaycanlı antrenör, Trabzonspor sevdasını ülkesine taşıdı

15:23 - Spor

Fenerbahçe'de Rodrigo Becao kadro dışı bırakıldı

13:53 - Spor

Yeni Malatyaspor, oyuncu yetersizliği nedeniyle maçlara çıkamıyor

13:42 - Spor

Barcelona, LaLiga'nın zirvesinde farkı açıyor

13:27 - Spor

Günün Manşetleri

AB, sahibi Musk'ın birliği hedef alan açıklamalarına rağmen X platformunda kalmaya devam edecek

17:13 - Dünya

Soygunla gündeme gelen Louvre Müzesi personeli kötü çalışma koşulları nedeniyle greve gidecek

16:27 - Dünya

Emisyonsuz araçlar için şarj istasyonları da yenilenebilir enerjiye yöneliyor

16:23 - Ekonomi

Genç Gelişim Akademisi'nden gençleri geleceğe hazırlayan lider buluşmaları

16:17 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Oscar ödüllü Filistinli yönetmen Basel Adra'yla görüştü

16:13 - Gündem