?>

Dünya genelindeki en yüksek günlük Kovid-19 vakası sayısı son 3 gündür Hindistan'da kaydediliyor

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından en fazla etkilenen ülkelerden biri olan Hindistan'da günlük vaka sayısı rekor seviyedeki tırmanışını sürdürüyor.

Dünya - 4 yıl önce

Ankara

Hindistan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, son 24 saatte 346 bin 786 vaka tespit edilirken toplam vaka sayısı 16 milyon 610 bin 481'e yükseldi.

Ülkede günlük vaka sayısı önceki gün ve dün olduğu gibi bugün de dünya genelinde şimdiye kadar görülen en yüksek seviyeye ulaştı.

Daha önce 8 Ocak'ta ABD'de kaydedilen 307 bin 581 vaka bir ülkede görülen en yüksek günlük vaka artışı olmuştu.

66 bin 836 vaka ile Maharaştra, 36 bin 605 ile Uttar Pradeş, 28 bin 447 ile Kerala, 26 bin 962 ile Karnataka ve 24 bin 331 ile Delhi, en fazla günlük vaka artışının kaydedildiği bölge ve eyaletler oldu.

2 bin 624 kişi hayatını kaybetti

Son 24 saatte 2 bin 624 kişinin Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiği ülkede, günlük can kaybı sayısı da salgının başından bu yana görülen en yüksek noktaya ulaştı.

Hindistan'da Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 189 bin 544'e yükseldi.

İyileşenlerin sayısının 13 milyon 867 bin 997'ye ulaştığı ülkede, 2 milyon 552 bin 940 kişinin tedavisi sürüyor.

Uzmanlar, ülke çapındaki artan vakaların ardından hastanelerdeki doluluk oranlarının en yüksek seviyeleri gördüğüne işaret ederek sağlık sisteminin "çökme noktasında" olduğu uyarısını yaptı.

Günlük olarak dünyada en fazla vaka kaydedilen ülke

İlk Kovid-19 vakasının 30 Ocak 2020'de kaydedildiği Hindistan'da zaman içinde artan günlük vaka sayısı, 16 Eylül 2020'de 97 bin 859'a kadar çıkmış, bu tarihten sonra aşağı yönlü seyre girmişti.

Günlük vaka sayısı sonraki 4,5 ay boyunca istikrarlı şekilde azalarak 1 Şubat'ta 8 bin 587'ye kadar düşmüştü.

İlk dalganın ardından vaka eğrisi şubattan itibaren yukarı doğru sert bir yay çizerek yeni ve ilkinden çok daha büyük bir dalga meydana getirdi.

Hindistan 2 Nisan'dan bu yana günlük bazda dünyada en fazla vaka kaydedilen ülke konumunda bulunuyor.

Uygulanan aşı sayısı 138 milyonu geçti

Nüfusu yaklaşık 1,4 milyar olan ülkede hastalığa karşı yaygın aşılama kampanyası yürütülüyor.

Hindistan Sağlık Bakanlığı, ülkede uygulanan aşı sayısının 138 milyon 256 bin 975 doza ulaştığını duyurdu.

Kovid-19 aşılama verilerinin derlendiği "Ourworldindata.org" internet sitesine göre, Hindistan, ABD ve Çin'in ardından "dünyada en fazla aşı yapılan 3. ülke" oldu.

3 hafta sonra zirve yapabilir

Ülkenin Uttar Pradeş eyaletinin Kanpu kentindeki Hint Teknoloji Enstitüsü'nde görevli araştırmacılar (IIT) geliştirdikleri bir modelle, ülkedeki vaka sayılarının mayıs ayı ortasında zirve yapabileceğini öngördü.

Araştırmacılar, salgının ikinci dalgasındaki Hindistan'daki vakaların gelecek ay sonu itibariyle düşebileceğini ifade etti.

Virüsün bulaşıcı özelliği yüksek yeni tipleri yaygınlaşıyor

Salgının dünya genelindeki yeni dalgasını ilk karşılayan ülkelerden biri olan Hindistan'da, Kovid-19'un mutasyona uğrayarak bulaşıcılığı artan türlerinin son dönemdeki vaka artışında etkili olduğu tahmin ediliyor.

Özellikle Güney Afrika, İngiltere ve Brezilya'da ortaya çıkan 3 mutasyonlu tür, uzmanlarca endişe kaynağı olarak görülüyor.

Virüsün bu mutasyonları, Hindistan'da 30 Aralık 2020'den bu yana genetik sekansı çıkarılan 11 bin virüs numunesinin yüzde 7'sinde tespit edilmişti.

Pencap eyaleti yetkilileri, 24 Mart'ta yaptıkları açıklamada, eyalette 1 Ocak-10 Mart'ta toplanan ve gen dizilimi çıkarılan 404 numunenin yüzde 81'inde Kovid-19'un ilk kez İngiltere'de ortaya çıkan daha bulaşıcı türüne rastlandığını açıklamıştı.

Sağlık Bakanı Harsh Vardhan, 8 Nisan'da yaptığı açıklamada, kitlesel hareketliliği ve sosyal etkileşimi azaltmaya yönelik tedbirlerdeki eksikliğin vaka artışında etkili olduğu itirafında bulunmuştu.

Vardhan, vakaların en çok arttığı 11 eyalette dini festivallerin kutlandığına, seçim mitinglerinin düzenlendiğine, insanların toplu ekinliklerde mesafe kurallarını ihmal ettiğine dikkati çekmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Büyükşehir Belediye Erzurumspor evinde kazandı

2021-04-21 21:46 - Spor

Beşiktaş, Kayserispor'u konuk edecek

2021-04-23 14:01 - Spor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında devir teslim

2021-04-22 00:01 - Gündem

Gıda mühendislerinden semt pazarlarındaki gıda güvenliğine ilişkin uyarılar

2021-04-20 16:46 - Ekonomi

Erdoğan çifti 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda çocuklarla iftarda buluştu

2021-04-24 01:56 - Gündem

Fatih Terim'den Avrupa Süper Ligi projesine karşı UEFA ve FIFA'ya destek

2021-04-22 14:51 - Spor

Havalar ısınınca meralar şenlendi

2021-04-18 16:01 - Gündem

Yakın tarihin tanığı Cumhuriyet Müzesi 40 yıldır tarihseverleri ağırlıyor

2021-04-22 17:39 - Kültür Sanat

'Mesleğime ve hayata döndüğüm için şükrediyorum'

2021-04-22 17:46 - Çevre-Hayat

Kaspersky'den tersine mühendislik odaklı çevrim içi kurs

2021-04-20 14:04 - Spor

İlgili Haberler

İsrail Gazze kentinin batı mahallelerinde binaları hedef alan saldırılarını yoğunlaştırıyor

21:53 - Dünya

NATO doğu kanadının savunmasını güçlendirmek için entegre sistem kuruyor

21:03 - Dünya

İsrail'in Sana'ya düzenlediği saldırılardan Yemen Ulusal Müzesi de hasar gördü

20:58 - Dünya

BM'den Tunus'ta Küresel Sumud Filosu'na ait gemilerin hedef alınmasına ilişkin soruşturma

20:12 - Dünya

İsrail'in Eurovision'a katılmasına karşı çıkan ülkelerin sayısı artıyor

18:57 - Dünya

Günün Manşetleri

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında Resul Emrah Şahan hakkında tutuklama talebi

22:03 - Gündem

İsrail Gazze kentinin batı mahallelerinde binaları hedef alan saldırılarını yoğunlaştırıyor

21:53 - Dünya

Beşiktaş, Joao Mario'yu AEK'e kiraladı

21:23 - Spor

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Duran'dan 12 Eylül darbesinin 45'inci yılına ilişkin pay

21:17 - Gündem

NATO doğu kanadının savunmasını güçlendirmek için entegre sistem kuruyor

21:03 - Dünya