?>

Dünya Bankası ve Türkiye yenilenebilir enerjide 1 milyar dolarlık program için anlaşma imzaladı

Dünya Bankası ve Türkiye, yenilenebilir enerji kullanımını artırma çabalarını destekleyecek 1 milyar dolarlık program için anlaşma imzaladı.

Ekonomi - 1 yıl önce

Ankara

Kurumdan yapılan açıklamaya göre, söz konusu programın, Ulusal Enerji Planını destekleme hedefi doğrultusunda Türkiye’nin dağıtık güneş enerjisi piyasasının kurularak genişletilmesine ve bir batarya depolama programının pilot uygulamasının gerçekleştirilmesine yardımcı olması bekleniyor.

Açıklamada, hükümetin 2022 itibarıyla 9,5 gigavat olan güneş enerjisi kurulu gücünü 2035'e kadar 52,9 gigavata çıkarmayı hedeflediği belirtilerek, batarya depolama kapasitesi için hedefin 7,5 gigavat olduğu anımsatıldı.

Yenilenebilir enerji kullanımını artırma çabaları doğrultusunda desteklenecek 1 milyar dolarlık program Türkiye’nin önde gelen kamu ve özel sektör kalkınma bankaları tarafından uygulanacak.

Buna göre, kamuya ait Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) ve özel sektöre ait Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) paralel şekilde çalışarak Türkiye’nin dağıtık enerji piyasasını iki aşama halinde geliştirecek.

Açıklamaya göre, ilk olarak, ticari ve sınai müşteriler için çatı üzeri ve zemine monte edilen güneş enerjisi sistemlerini geliştiren özel sektör yatırımcılarına doğrudan finansman sağlanacak. İkinci olarak, güneş enerjisi yatırımcılarına benzer krediler sağlamaları için yerel ticari bankaları veya kiralama şirketlerini desteklenecek. Program böylece dağıtık güneş enerjisinin kullanımının arttırılması için giderek daha fazla çeşitlenen finansman kaynakları piyasası geliştirecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, "Türkiye son zamanlarda enerji dönüşümü ile ilgili olarak gelişmekte olan piyasa ekonomileri arasında görülen en iddialı programlardan birine imza attı. Dünya Bankası, 2035'e kadar yenilenebilir enerjiyi iki katına çıkarma yönündeki bu kararlılığı olumlu karşılamakta ve bugün imzaladığımız gibi projelerle enerji güvenliğini sağlama, tüketiciler için enerji maliyetlerini düşürme ve iklim değişikliğiyle mücadele çabalarında ülkeye eşlik etmekten mutluluk duymaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Dünya Bankasının programdan sorumlu Baş Enerji Uzmanı Manuel Berlengiero da, "Proje artan elektrik talebini karşılamanın yanında, dağıtık güneş enerjisi ve depolama çözümleri için özel yatırımları çekebilecek ve sonuçta daha az kamu desteği veya imtiyazlı destek ile işleyebilecek olgunlaşmış bir piyasaya geçiş için gerekli temelleri oluşturarak piyasa gelişiminin bir sonraki aşamasını hızlandıracaktır." ifadelerini kullandı.

Dünya Bankası finansmanı, Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankasından (IBRD) sağlanacak 600 milyon avroluk (yaklaşık 657 milyon dolar) kredi ve Temiz Teknoloji Fonu’ndan (CTF) sağlanacak 30 milyon dolarlık kredinin yanında, Dünya Bankası’nın Enerji Sektörü Yönetim Yardım Programından (ESMAP) sağlanacak 3 milyon dolar tutarında hibe finansmanından oluşacak. Programın ayrıca 259 milyon dolar tutarında özel sermayeyi de harekete geçirmesi bekleniyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Pirinkayalar Tüneli ile 2,5 yılda yaklaşık 150 milyon lira tasarruf sağlandı

2024-05-12 15:08 - Ekonomi

Orta Doğu'da ateşkes ihtimali sonrası petrol fiyatları yükseliş eğilimini kaybetmeye devam ediyor

2024-05-14 11:07 - Ekonomi

AB ülkeleri, İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yönelik yaptırımları genişletti

2024-05-14 16:43 - Dünya

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Anayasa sürecini kimsenin zehirlemesine müsaade edilmemeli

2024-05-11 14:32 - Siyaset

Isparta'da sağlık çalışanları Gazze için "sessiz yürüyüş" yaptı

2024-05-11 22:57 - Gündem

Alman Bild gazetesi, İsrail’i eleştiren öğrencilere sahip çıkan akademisyenleri hedef gösterdi

2024-05-13 00:02 - Medya

Elazığ'da kopya çekerken yakaladığı öğrencisinin bıçakladığı öğretmen yaralandı

2024-05-14 16:38 - Gündem

Nekbe'nin sürgündeki tanıklarından Filistinli Hindali: Gazze'deki bugünkü durum daha zor

2024-05-15 13:52 - Dünya

Sudan'ın batısındaki şiddetlenen çatışmalarda ölü sayısı 56'ya çıktı

2024-05-15 20:08 - Dünya

Hindistan'da genel seçimlerin 4. aşamasında oy verme işlemi başladı

2024-05-13 10:42 - Dünya

İlgili Haberler

ASELSAN'ın 9 aylık cirosu 90,9 milyar lira oldu

21:52 - Ekonomi

AJet'in fabrika çıkışlı 7'nci "Boeing 737-8 MAX" uçağı İstanbul'a geldi

18:38 - Ekonomi

Türkiye, fındık ihracat sezonunun ilk iki ayında 351 milyon doları aşkın gelir sağladı

17:17 - Ekonomi

Ordu'dan İngiltere'ye 8,8 ton bal ihraç edildi

16:58 - Ekonomi

Zirai dondan etkilenen üreticilere 1,7 milyar lira yeni destek ödemesi

16:32 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İngiltere'de İsrail'in futboldan men edilmesi için 25 bin imza toplandı

22:43 - Spor

Beyaz Saray: ABD Başkanı Trump, pazartesi günü Suriye Cumhurbaşkanı Şara ile görüşecek

22:08 - Dünya

ASELSAN'ın 9 aylık cirosu 90,9 milyar lira oldu

21:52 - Ekonomi

Sındırgı'da ağır hasarlı binaların yıkımı ve enkaz kaldırma işlemleri devam ediyor

21:33 - Gündem

ABD'de Türklerin yoğun yaşadığı Paterson'da bomba ihbarı nedeniyle oy kullanma işlemleri durduruldu

20:47 - Dünya