?>

Dünya Bankası: 2023'te küresel resesyon riski artıyor

Dünya Bankası, yüksek enflasyona karşı merkez bankaları eş zamanlı olarak faiz oranlarını artırdıkça 2023'te küresel resesyon riskinin arttığını bildirdi.

Ekonomi - 3 yıl önce

Washington

Bankadan, "Küresel Durgunluk Yakın mı?" başlıklı yeni raporuna ilişkin yapılan açıklamada, dünyanın dört bir yanındaki merkez bankalarının bu yıl faiz oranlarını son 50 yılda görülmeyen bir eş zamanlılıkta yükselttiği kaydedildi.

Bu trendin gelecek yıl da devam etmesinin muhtemel olduğuna işaret edilen açıklamada, ancak şu anda beklenen faiz oranı artışlarının ve diğer politika eylemlerinin küresel enflasyonu salgın öncesi seviyelere geri getirmek için yeterli olmayabileceği aktarıldı.

Açıklamada, "Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları enflasyona tepki olarak eş zamanlı olarak faiz oranlarını yükseltirken, dünya 2023'te küresel bir durgunluğa ve yükselen piyasalar ile gelişmekte olan ekonomilerde kalıcı zarar verecek bir dizi finansal krize doğru ilerliyor olabilir." değerlendirmesinde bulunuldu.

"Dünyanın en büyük 3 ekonomisi keskin bir şekilde yavaşlıyor"

Arz kesintileri ve iş gücü piyasası baskıları azalmadıkça çekirdek enflasyonun 2023'te yüzde 5'e ulaşabileceğine dikkat çekilen açıklamada, daha fazla faiz artırımı ve finansal piyasa stresinin küresel gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesini 2023'te yüzde 0,5'e yavaşlatabileceği, bunun kişi başına yüzde 0,4'lük daralmaya denk olduğu kaydedildi.

Açıklamada, küresel enflasyonu hedeflerle uyumlu bir orana düşürmek için merkez bankalarının faiz oranlarını 2 puan daha artırmasının gerekebileceği belirtildi.

Küresel ekonominin 1970'den bu yana resesyon sonrası toparlanmanın ardından şu anda en keskin yavaşlamasında olduğuna işaret edilen açıklamada, küresel tüketici güveninin önceki küresel resesyonların başlangıcından çok daha keskin bir düşüş yaşadığı aktarıldı.

Açıklamada, "Dünyanın en büyük 3 ekonomisi, ABD, Çin ve Avro Bölgesi, keskin bir şekilde yavaşlıyor." ifadesi kullanıldı.

"Politika yapıcılar odak noktalarını üretimi artırmaya kaydırabilir"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dünya Bankası Başkanı David Malpass da küresel büyümenin keskin bir şekilde yavaşladığını, daha fazla ülke resesyona girdikçe daha da yavaşlamasının muhtemel olduğunu belirtti.

Malpass, "Düşük enflasyon oranları, para birimi istikrarı ve daha hızlı büyüme elde etmek için politika yapıcılar odak noktalarını tüketimi azaltmaktan üretimi artırmaya kaydırabilir. Politikalar, büyüme ve yoksulluğun azaltılması için kritik olan ek yatırım yaratmaya ve üretkenliği ve sermaye tahsisini iyileştirmeye çalışmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Dünya Bankası Adil Büyüme, Finans ve Kurumlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ayhan Köse de para ve maliye politikalarının yakın zamanda sıkılaştırılmasının enflasyonu düşürmede muhtemelen yardımcı olacağını aktardı.

Köse, yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ekonomilerdeki politika yapıcıların, küresel olarak eş zamanlı sıkılaşma politikalarından kaynaklanan potansiyel etkileri yönetmeye hazır olmaları gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı bölgelerinde 4 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi

2022-09-10 12:07 - Gündem

10 soruda 'Sosyal Konut Projesi'nin merak edilenleri

2022-09-15 13:14 - Ekonomi

Bakan Kirişci: 2022 yılının mazot ve gübre desteğini 6 ay öne çekeceğiz

2022-09-15 15:33 - Ekonomi

Fransa'da yarınki grev nedeniyle Air France uçuşlarının yarısından fazlası iptal edildi

2022-09-15 16:06 - Dünya

Trabzonspor Macaristan temsilcisi Ferencvaros'a 3-2 yenildi

2022-09-09 00:21 - Spor

Papua Yeni Gine'de 7,6 büyüklüğünde deprem

2022-09-11 09:13 - Dünya

NBA yıldızları Avrupa Basketbol Şampiyonası'na erken havlu attı

2022-09-15 09:22 - Spor

Galatasaray ile Kasımpaşa 37. randevuda

2022-09-10 09:56 - Spor

Eren Abluka-17 Operasyonu bölgesinde silah ve mühimmat ele geçirildi

2022-09-09 10:08 - Gündem

İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü kutlanıyor

2022-09-09 11:46 - Gündem

İlgili Haberler

Trabzon'da hamsinin kilogramı 100 liradan satışa sunuldu

16:13 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: Projelerimizle toplamda yıllık 519 milyon liralık dev bir tasarruf sağladık

15:52 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: Bu projelerimizle toplamda yıllık 519 milyon liralık dev bir tasarruf sağladık

14:32 - Ekonomi

Batı Akdeniz'de hububat sektörünün ihracatı yüzde 136,65 arttı

13:22 - Ekonomi

Küresel piyasalarda gözler Fed'in faiz kararında

12:42 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Can Holding operasyonu ve klikler -Güven Akıncı, Zürih'ten yazdı-

08:18 - En Son Yazılar

Polonya, Ukrayna’yı işgal etmek istiyor! -Erhan Kuadzba, Moskova'dan yazdı-

08:14 - En Son Yazılar

Beşiktaş, 3 puanı uzatmalarda Cengiz Ünder'in golüyle aldı

08:12 - Spor

Londra'daki aşırı sağ eyleminde 26 polis yaralandı, 25 kişi gözaltına alındı

01:12 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İsrail'in Katar'a saldırısından memnun olmadıklarını belirtti

00:27 - Dünya