Düğün sezonu öncesi çiftlere "kayıt dışı fotoğrafçı" uyarısı

Ramazan ayının ardından düğün sezonunun başlamasıyla fotoğrafçılık sektöründe hareketlilik beklenirken, sektör temsilcileri, özellikle internet üzerinden hizmet veren kayıt dışı fotoğrafçılara karşı uyarıda bulundu.

Ekonomi - 5 ay önce

Camcı, son dönemde belirli yerlerde kurulan fotoğraf kabinlerine yönelik de sorun yaşadıklarını hatırlatarak, "Oda olarak yaptığımız mücadelede foto kabinlerin İstanbul genelinde yaklaşık 30 ilçemizde kaldırılmasını sağladık. Şu anda 6 veya 7 ilçemizde foto kabin çalışıyor. Bunun da kaldırılması için ilgili mercilere başvurularımızı yapıp o ilçedeki fotoğrafçı esnafımızın özellikle vesikalık konusunda rahatsızlıklarını ve sıkıntılarını dile getiriyoruz." diye konuştu.
Fotoğraf: Aylin Rana Aydin Kuş/AA
Fotoğrafçılık sektöründe gelin-damat çekimlerinin önemine işaret eden Camcı, "Gelin-damatta da en büyük sıkıntımız internet ortamında bu işi icra edenler. Bunlarla mücadeleyi sonuna kadar devam ettireceğiz. Hem yeni evlenecek gençlere büyük zarar veriyorlar hem de haksız rekabete yol açıyorlar. Verdikleri fiyatlar birbirini tutmuyor, düşük fiyatlar veriyorlar ve düşük fiyatlar verdikleri gibi anlaştıkları yeni evlenen gençleri de mağdur ediyorlar." ifadelerini kullandı.
Camcı, yeni evlenecek çiftlerin kayıt dışı fotoğrafçılarla anlaşması sonucunda albüm, video klip teslim alamama gibi konularda şikayette bulunduklarını dile getirerek, "Genç çiftler, internet ortamından bulduklarından, bizde kayıtlı olmadığı için yardımcı olamıyoruz. Sosyal medyada bu insanlar cirit atıyor. Dolayısıyla oda olarak bunların peşini bırakmayacağız." dedi.
Doğum ve bebek fotoğrafçılığının da revaçta olduğunu söyleyen Camcı, hastanelerde doğum ve bebek fotoğrafçılığı yapan kayıtsız fotoğrafçıların vergi mükellefi olarak kayıt altına alınmalarını, meslek odasına kayıt yaptırmalarına yönelik çalışmalar yaptıklarını anlattı.

"Meslek odamıza kayıtları, ustalık belgeleri, diplomaları olsun"

Camcı, okullardaki yıllık çekimleri için de kayıtlı fotoğrafçılarla anlaşmanın önemine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Amacımız vergi mükellefi olan fotoğraf sanatına gönül vermiş esnaflarımızın hak ve hukuklarını korumak. Fotoğrafçılığı sevip, fotoğrafçılıktan para kazanan arkadaşlarımıza da tavsiyemiz mutlaka vergi mükellefi olsunlar. Meslek odamıza kayıtları, ustalık belgeleri, diplomaları olsun, hep birlikte çalışalım. Haksız rekabet yapmayalım. Çünkü hepimizin amacı sağlıklı bir şekilde mesleğimizi icra etmek."
Genç çiftlere tavsiyelerde bulunan Camcı, çalıştıkları fotoğrafçıların vergi mükellefi olduklarına önem göstermelerini istedi.
Camcı, odaya kayıtlı fotoğrafçıların sözleşme yaptıklarını da belirterek, "O zaman herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Yaşanacak olsa dahi biz araya girmeden kendileri aralarında bunu çözebiliyorlar. Bugüne kadar bizim oda üyesi fotoğrafçılarımızdan bu konuda hiçbir sıkıntı yaşamadım. Ama bize gelen sıkıntıların yüzde 100'ü yani tamamı internet ortamında bulunan fotoğrafçılar ve bunların yaşatmış olduğu sıkıntılar. Dolayısıyla meslektaşlarımız sözleşme yapıyorlar. Yeni evlenecek genç çiftler de bu sözleşmeyi mutlaka sorsunlar, haklarını arasınlar." şeklinde konuştu.
Düğün fotoğrafı çekimlerinde fiyatların 12-13 bin lira bandından başladığının altını çizen Camcı, çiftin isteğine göre video klip, aile albümleri ve günlük çekim yapıldığını, buna göre de fiyatların değiştiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'de yaklaşık 1,8 milyon yaşlı tek başına yaşıyor

2026-03-20 12:19 - Gündem

Mühimmat stoku kritik seviyeye inen İsrail, bazı misillemeleri engellememe seçeneğine yöneliyor

2026-03-20 12:18 - Dünya

İçişleri Bakanı Çiftçi: 313 bin 745 personelimiz bayramda görev yapacak

2026-03-19 10:52 - Gündem

Ramazan Bayramı kutlanıyor

2026-03-20 09:45 - İslam-Hayat - Safer 1448

Araştırmaya göre, ABD'de yapay zekanın tehdit ettiği mesleklerin yüzde 86'sında kadınlar çalışıyor

2026-03-16 22:48 - Dünya

ABD Başkan Yardımcısı Vance'in İran'a yönelik saldırılar konusunda sessiz kalması dikkati

2026-03-18 15:48 - Dünya

Almanya Irak’ta görev yapan askerlerini tahliye etti

2026-03-20 23:22 - Dünya

Resul bilmiyor ama ümmet biliyor! -Selim Çoraklı yazdı-

2026-03-16 12:55 - En Son Yazılar

Dağ kayağında Türkiye'ye ilki yaşatan kadın sporcular, yeni başarılara odaklandı

2026-03-17 14:28 - Spor

Çin, Trump'ın ziyaretine ilişkin ABD ile iletişimde olduklarını bildirdi

2026-03-17 15:28 - Dünya

İlgili Haberler

Borsa günü düşüşle tamamladı

18:23 - Ekonomi

Rusya'nın federal bütçe açığı yaklaşık 79 milyar dolara çıktı

19:53 - Ekonomi

TİGEM, 30 safkan Arap tayının satışından yaklaşık 28 milyon lira gelir elde etti

17:32 - Ekonomi

Sigorta ve emeklilik sektörünün aktif büyüklüğü 4,4 trilyon liraya ulaştı

15:35 - Ekonomi

Küresel gaz türbini siparişleri ikinci çeyrekte rekor kırdı

16:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı olduklarını söyledi

00:13 - Medya