?>

DSÖ Kovid-19 hastalarında denenen 'hidroksiklorokin' adlı ilacın kullanımını askıya aldı

Dünya Sağlık Örgütü, Kovid-19 hastalarının tedavilerinde kullanılan "Hidroksiklorokin" isimli ilacın denemelerini "güvenlik endişeleri" nedeniyle geçici olarak askıya aldı.

Genel - 5 yıl önce

CENEVRE (AA) - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalarının tedavilerinde kullanılan "Hidroksiklorokin" isimli ilacın denemelerinin "güvenlik endişeleri" nedeniyle geçici olarak askıya alındığını bildirdi.

Ghebreyesus, DSÖ'nün İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde, video konferans yoluyla basın toplantısı düzenledi.

DSÖ'nün salgına karşı dünya çapında bir savaş verdiğini belirten Ghebreyesus, bu noktada araştırma ve geliştirme konusunda "agresif" çalıştığını söyledi.

Ghebreyesus, iki ay önce, dört ilaç ve ilaç kombinasyonunun Kovid-19'a karşı etkinliğini değerlendirmek için "Dayanışma Denemesini" başlattıklarını anımsatarak, deneme kapsamında 35 ülkeden 400'den fazla hastanenin aktif olarak hasta kabul ettiğini aktardı.

Şimdiye kadar 17 ülkeden 3 bin 500 hastanın deneme için kayıt yaptırdığını belirten Ghebreyesus, "Cuma günü, Lancet (tıp dergisi), hidroksikolorokin ve klorakin ve bunların hastaneye yatırılan Kovid-19 hastaları üzerindeki etkilerini gözlemleyen bir çalışma yayınladı. Yetkililer, ilacın tek başına veya makrolid ile kullanıldığında, daha yüksek bir ölüm oranı tahmin ettiklerini bildirdiler." diye konuştu.

Ghebreyesus, cumartesi günü "Dayanışma Denemesi Yürütme Grubunun" toplandığını ve Kovid-19 hastalarının tedavilerinde kullanılan hidroksiklorokin isimli ilacın kullanımının "güvenlik endişeleri" nedeniyle geçici olarak askıya alındığını kaydetti.

DSÖ Genel Direktörü, diğer ilaçların denemelerinin ise devam ettiğini dile getirdi.

Trump Hidroksiklorokin kullandığını belirtmişti

DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan, cuma günü yaptığı açıklamada, Brezilyalı makamların Kovid-19 tedavisi için kullanılan hidroksiklorokinin geniş çaplı kullanımını onayladığını hatırlatmış, klinik çalışmaları sona ermemiş olan bu ilacın kullanımının risk taşıdığı konusunda uyarıda bulunmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni tip koronavirüsten korunmak için kullanmaya başladığını açıkladığı ilacın kalp hastalığı riskini artırdığı bildirilmişti.

Tıp dergisi Lancet tarafından yapılan araştırmada, sıtma ilacı hidroksiklorokinin tek başına veya antibiyotikle kullanımının Kovid-19 hastalarında fayda sağlamadığının görüldüğü kaydedilmişti.

Öte yandan, Trump, 19 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, "Son birkaç haftadır, önlem amaçlı hidroksiklorokin kullanıyorum." ifadesini kullanmış, bunu kendisinin istediğini doktorlarının da itiraz etmediğini vurgulamıştı.

Muhabir: Bayram Altuğ
Haftanın Öne Çıkanları

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: Hedef haziran ortası itibarıyla aşamalı olarak hava trafiğini açmak

2020-05-22 02:47 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yarından tezi yok, yeni bir gönül seferberliği başlatıyoruz

2020-05-24 03:02 - Gündem

TÜİK Başkanlığına Muhammed Cahit Şirin atandı

2020-05-22 23:46 - Genel

Denizaltıların kalbi milli sistemle atacak

2020-05-23 15:37 - Teknoloji

İstanbul'da berber kuaför ve güzellik salonlarının mesai saatlerine bayram düzenlemesi

2020-05-20 22:07 - Gündem

Kadın eliyle can bulan fideler toprakla buluşuyor

2020-05-23 16:07 - Ekonomi

Dışişleri Bakanlığı Afrika Genel Müdür Vekili Sağman'dan Afrika Günü mesajı

2020-05-25 22:38 - Kültür Sanat

ABD'de Müslümanlar Kovid-19 nedeniyle 'arabada' bayramlaştı

2020-05-25 03:06 - Genel

Borsa günü yükselişle tamamladı

2020-05-22 21:23 - Genel

NATO'dan Rusya'ya 'Açık Semalar Anlaşması'na uyma çağrısı

2020-05-22 22:47 - Dünya

İlgili Haberler

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

ABD Dışişleri Bakanı Rubio: İran'a yönelik saldırılara dahil değiliz

05:08 - Dünya

Petrol fiyatları İsrail'in İran'a saldırmasıyla yükselişe geçti

04:48 - Ekonomi

İsrail, İran'a saldırı düzenledi

04:43 - Dünya

İran'ın başkenti Tahran'da şiddetli patlama sesleri duyuldu

03:22 - Dünya

BM'ye göre dünyada zorla yerinden edilen kişi sayısı 122 milyonu aştı

01:13 - Dünya