?>

DSÖ: Çin aşılarının üreticileriyle temas halindeyiz

Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Harris, Türkiye'nin yeni tip koronavirüse karşı ay sonundan itibaren sağlık çalışanlarından başlayarak uygulamayı planladığı SinoVac'ın aşısına ilişkin, "Çin aşılarının üreticileriyle temas halindeyiz." dedi.

Sağlık - 5 yıl önce

Cenevre

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, gazetecilerin dünyadaki aşı çalışmalarına ilişkin sorularını cevapladı.

Harris, Kovid-19 aşılarının kullanımına "her ülkenin kendi makamlarının karar vereceğini" vurgulayarak "Ancak insanlar çok endişeli olmamalı. Unutmayın, aynı anda çevrimiçi olarak gelen birkaç aşı adayı var. Dolayısıyla bir aşı belirli kişiler için uygun olmayabilir, ancak kendinize uygun başka bir aşı da bulabilirsiniz." değerlendirmesinde bulundu.

DSÖ'nün aşıları sadece incelediğinin, bir onay makamı olmadığının altını çizen Harris, aşılara sadece ülkelerdeki aşı düzenlemelerini yapan makamların onay verebileceğine işaret etti.

Harris, dünyada halen 200'den fazla Kovid-19 aşısının geliştirildiğini belirterek, bunların 11-12'sinin Faz-3'ün son aşamasında olduğunu aktardı.

Aşı çalışmalarında veri ve bilgilerin her gün değiştiğine dikkati çeken Harris, DSÖ olarak öncelikle aşıların güvenliğine baktıklarını vurguladı.

Harris, DSÖ'nün henüz herhangi bir aşı için acil kullanım izni vermediğini kaydetti.

SinoVac aşısında süreç nasıl işleyecek?

SinoVac'ın ürettiği inaktif yani "ölü virüs aşısı", en erken Faz-3 safhasına geçen aşı olarak biliniyor ve güvenilirliğiyle ön plana çıkıyor.

Uzun vadeli yan etkilerinin ne olduğu bilinen ve geçmişten bu yana uygulanan yöntemle hazırlanan aşı, etkinliğiyle de dikkatleri üzerine çekiyor.

Aralık ve ocak ayı içinde gönderilmesi planlanan 20 milyon doz SinoVac aşısının ilk partisi olan 3 milyon doz, 3-4 gün içinde Türkiye'de olacak.

Aşı, Türkiye'de yaklaşık 2 hafta boyunca Halk Sağlığı ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun laboratuvarlarında güvenlik testlerine tabi tutulacak.

Bu incelemelerde aşının güvenilirlik testlerinin olumlu çıkması ve Faz-3 çalışmalarının erken sonuçlarının açıklanmasını takiben veriler, İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumunca değerlendirilecek ve Türkiye standartlarına uygun bulunduğu takdirde erken kullanım izni verilecek.

Bu aşamalardan sonra başlanacak aşı, ilk olarak sağlık çalışanlarına uygulanacak.

Öncelik sıralamasına göre 4 aşamada yapılacak aşılama, birinci basamak sağlık hizmetleri dahil olmak üzere aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri, eczaneler, sağlık kuruluşları ve hastaneler olmak üzere geniş bir yelpazede uygulanacak.

Aşı, 14-21 gün arayla iki doz halinde ücretsiz yapılacak.

Şimdilik zorunlu tutulmayacak aşı için vatandaşlar ikna edilerek kitlesel aşılama yoluna gidilecek.

18 yaş altı ve gebeler ile 4-6 ay içinde Kovid-19 geçirmiş kişiler için aşılama bu aşamada düşünülmüyor. 18 yaş altı için, aşının Faz-3 uygulamalarının sonuçları beklenecek.

Aşı yaptıranlar, sisteme aşıyı yapan sağlık kuruluşu tarafından kaydedilecek. Böylece, test sonuçları ve temaslılarda olduğu gibi aşılı vatandaşlar da merkezi veri tabanından, HES kodu ve e-Nabız aracılığıyla takip edilecek.

Aşılamanın öncelikli gruplar dışında kimlere yapılacağı Bilim Kurulunun çalışmasıyla şekillendirilecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Medipol Başakşehir PSG deplasmanında

2020-12-07 12:56 - Spor

KKTC'de Kovid-19 kaynaklı 6. ölüm

2020-12-08 21:22 - Dünya

Medipol Başakşehir, Avrupa kupalarında 36. maçına çıkacak

2020-12-07 14:51 - Spor

Sağlık Bakanlığı: Türkiye'deki toplam Kovid-19 vaka sayısı 1 milyon 748 bin 567

2020-12-10 23:31 - Sağlık

Marmara Bölgesi için gök gürültülü sağanak uyarısı

2020-12-11 19:16 - Gündem

Fas Kralı: Fas Filistin halkının haklarını savunmadaki rolünden asla vazgeçmeyecek

2020-12-11 02:46 - Dünya

İtalya'da yapılan bir çalışma Kovid-19'un geçen yıl ülkede olduğunu ortaya koydu

2020-12-11 16:36 - Dünya

Fenerbahçe Kulübü: Kadına şiddete tahammülümüz yok

2020-12-10 23:46 - Spor

İspanya'da Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 47 bini geçti

2020-12-10 02:01 - Dünya

Dışişleri: AB Zirve Sonuçlarına konulmak zorunda kalınan hukuka aykırı tutumu reddediyoruz

2020-12-11 15:16 - Gündem

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığından sınav öncesi psikolojik hazırlık ve kaygı yönetimine ilişkin açıklama

14:13 - Sağlık

Karadeniz'den iç kesimlere yayılan Asya kaplan sivrisineğinde virüse rastlanmadı

13:08 - Sağlık

Güçlü bağışıklık sistemi için mantar tüketin önerisi

12:08 - Sağlık

Şanlıurfa'da lavabo açıcı içen çocuk 2 yıl sonra sağlığına kavuştu

12:37 - Sağlık

Düzenli kan bağışı, anne ve yeni doğan sağlığı için hayati önem arz ediyor

12:08 - Sağlık

Günün Manşetleri

DMM "Kürecik radar üssünden İsrail'e bilgi aktarıldığı" iddiasını yalanladı

19:02 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ürdün Kralı 2. Abdullah ile telefonda görüştü

18:53 - Gündem

MKE tarafından geliştirilen hafif çekili obüs BORAN, Kuzey Makedonya'ya ihraç edildi

18:42 - Ekonomi

Arap ülkeleri, gerilim bölgelerindeki vatandaşlarına güvenlikleriyle ilgili çağrılarda bulundu

18:32 - Dünya

Netanyahu'nun oğlunun düğünü İran ile yaşanan çatışmalar nedeniyle iptal edildi

18:23 - Dünya