?>

DSÖ: Afrika kıtasında yaklaşık 1 milyar insana tek doz Kovid-19 aşısı yapılmadı

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Ghebreyesus, Afrika kıtasında yaklaşık 1 milyar insana tek doz Kovid-19 aşısı yapılamadığını belirterek, "Aradaki bu farkı kapatamazsak salgının akut aşamasını sona erdiremeyiz." uyarısında bulundu.

Dünya - 3 yıl önce

Cenevre

Tedros Adhanom Ghebreyesus, Uluslararası Sağlık Tüzüğü (IHR) Kovid-19 Acil Komitesi onuncu toplantısının açılışında, Kovid-19 aşılarındaki küresel eşitsizliğe ve adaletsizliğe dikkati çekti.

Aşı milliyetçiliği, salgının siyasallaştırılması ve kısa vadeli kişisel çıkarlar gibi engellerin virüsün evrim geçirmesini ve yayılmasını körüklediğine işaret eden Ghebreyesus, "Sonuç olarak birçok ülke temel (aşı) ihtiyaçları veya mütevazı hedeflerine ulaşamıyor. " ifadesini kullandı.

Ghebreyesus, şu anda dünya çapında 9,4 milyar dozdan fazla Kovid-19 aşısı uygulandığını belirterek, "Ancak 90 ülke geçen yılın sonuna kadar nüfuslarının yüzde 40'ını aşılama hedefine ulaşamadı ve bu ülkelerden 36'sı henüz nüfuslarının yüzde 10'unu aşılayamadı." bilgisini paylaştı.

Afrika kıtasında nüfusun yüzde 85'ine tekabül eden yaklaşık 1 milyar insana tek doz Kovid-19 aşısı yapılamadığını ifade eden Ghebreyesus, "Aradaki bu farkı kapatamazsak salgının akut aşamasını sona erdiremeyiz." uyarısı yaptı.

"Yeni Kovid-19 aşısına ihtiyaç var" vurgusu

Ghebreyesus, eylül 2021'de DSÖ Kovid-19 Aşı Bileşimi Teknik Danışma Grubu (TAG-CO-VAC) kurduklarını anımsattı.

TAG-CO-VAC'tan bu hafta yapılan açıklamada, salgında enfeksiyon ve bulaşmanın yanı sıra ciddi hastalık ve ölümün önlenmesinde daha büyük etkiye sahip yeni Kovid-19 aşılarına ihtiyaç olduğunun belirtildiğini aktaran Ghebreyesus, bu tür aşılar geliştirilinceye kadar mevcut aşıların güncellenebileceğini kaydetti.

Ghebreyesus, TAG-CO-VAC açıklamasında, "Orijinal aşı bileşiminin tekrarlanan takviye dozlarına dayalı bir aşı stratejisinin uygun veya sürdürülebilir olması pek olası değildir." ibaresinin yer aldığını anımsatarak, hatırlatma dozuna karşı olduğu mesajını verdi.

DSÖ Genel Direktörü, ülkelerin acil önceliğinin "hatırlatma dozu" uygulamak yerine, dünya genelinde hiç aşı yaptıramamış riskli grupların ilk aşılarını yaptırmak olması gerektiğini vurguladı.

Ghebreyesus, mevcut Kovid-19 aşılarının ciddi hastalık ve ölümleri önlemede çok etkili olsa da bulaşmayı tam olarak önleyemediğinin altını çizdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul’da en ucuz daire fiyatları hangi ilçelerde?

2022-01-12 23:03 - İnsan&Hayat

Trabzonspor'da Djaniny'nin tedavisi sürüyor

2022-01-12 16:51 - Spor

ABD'de Biden'a olan halk desteği yüzde 33'e düştü

2022-01-13 09:18 - Dünya

NATO-Rusya Konseyi 2019'dan beri ilk kez toplandı

2022-01-12 13:15 - Dünya

Meteorolojiden Doğu Karadeniz için kuvvetli kar uyarısı

2022-01-12 13:51 - Gündem

TCMB rezervleri 109,4 milyar dolar oldu

2022-01-13 15:57 - Ekonomi

Gözaltında uğradığı şiddetin kurbanı olan 80 yaşındaki Filistinlinin ailesinden İsrail'e tepki

2022-01-13 16:27 - Dünya

Karadeniz'de doğal afetlerde zarar gören çiftçilere 50 milyon lira ödeme yapıldı

2022-01-12 15:15 - Gündem

İstanbul'da kar yağışı başladı

2022-01-12 10:57 - Gündem

Emine Erdoğan'dan 'sıfır atık' paylaşımı

2022-01-13 17:42 - Gündem

İlgili Haberler

Bosna Hersek'te "Zaferin Adı Türkiye" paneli düzenlendi

20:33 - Dünya

Ukrayna, AB'nin roaming bölgesine dahil oluyor

17:33 - Dünya

TİKA'dan Filistin'de "15 Temmuz Şehitler Parkı" açılışı

17:12 - Dünya

BM Raportörü Albanese'den AB'ye "İsrail'le Ortaklık Anlaşması'nı askıya alm

16:47 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, 5+1 görüşmelerine katılmak üzere New York'a gitti

16:32 - Dünya

Günün Manşetleri

Dünya genelinde sulak alan kaybı, 2050'ye kadar 39 trilyon dolarlık ekonomik zarara neden olabi

20:48 - Ekonomi

Bosna Hersek'te "Zaferin Adı Türkiye" paneli düzenlendi

20:33 - Dünya

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ soruşturmalarında 34 bin 896 iddianame düzenledi

20:27 - Gündem

15 Temmuz şehitleri, İstanbul Boğazı'nda düzenlenen kortej geçişi ile anıldı

20:17 - Gündem

15 Temmuz kahramanı şehit Ömer Halisdemir'in kabrinde tören düzenlendi

20:13 - Gündem