DSİ'den Ankara'nın içme suyu ihtiyacına ilişkin iddialara cevap

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Ankara'nın içme suyu ihtiyacının uzun vadeli çözümü için alternatif su kaynaklarının belirlendiği ve ASKİ Genel Müdürlüğüne sunulduğunu bildirdi.

Gündem - 7 ay önce

Ankara
DSİ'den yapılan açıklamada, Büyükşehir Belediyesi Kanunu çerçevesinde büyükşehir belediyelerinin görev ve sorumlulukları olduğu belirtildi.
İçme suyunun kaynağından son kullanıcıya getirilmesinin, bu kanuna göre ASKİ'nin asli görevi olduğuna işaret edilen açıklamada, "Ancak kanuni sorumlulukları olmasına rağmen belediyeler, bütçelerinden yeterli kaynak ayırmamaları sebebiyle bazı içme suyu temin projelerinin DSİ tarafından yapılmasını talep etmektedir. Belediyelerin talebi üzerine DSİ, yatırım programında yer alması, ödeneğinin bulunması ve ilgili belediyelerin protokol imzalaması kaydıyla, kaynaktan depoya kadar olan içme suyu tesislerini yapabilmektedir. Bu durum, belediyelerin sorumluluğunu kaldırmamaktadır. Ayrıca depo ve içme suyu şebekelerini yapmak, kayıp-kaçağı azaltmak, yalnızca belediyelerin sorumluluğundadır." değerlendirmesinde bulunuldu.
????

Çamlıdere Barajı ana iletim hattının yenilenmesi bu yıl tamamlanacak

Açıklamada, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ'nin talebiyle imzalanan protokol sonrasında, DSİ tarafından gecikmeye mahal verilmeden Çamlıdere Barajı'ndan gelen ana iletim hattında yenileme çalışmalarına 28 Mayıs 2025 tarihinde başlandığı anımsatılarak, bu çalışmada yüzde 80 fiziki gerçekleşme sağlandığı, sözleşmeye göre iş bitim tarihi 28 Mayıs 2027 olmasına rağmen projenin süresinde önce 2026'da tamamlanacağı bildirildi.

Ankara'da barajlarındaki aktif doluluk oranı yüzde 4,7

Ankara'nın içme suyu ihtiyacının Çamlıdere, Kurtboğazı sistemi, Çubuk II ve Kesikköprü barajlarından karşılandığına dikkatin çekildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Ankara'nın 7 Ocak itibarıyla içme suyu barajlarındaki aktif doluluk oranı yüzde 4,7'dir. Geçen yıl aynı tarihte doluluk oranı yüzde 22,7 olarak tespit edilmiştir. Barajların mevcut durumda bugün itibarıyla toplam aktif hacmi 69 milyon metreküptür. Ankara'da bu dönemde günlük 1 milyon 240 bin metreküp içme suyu ihtiyacı bulunmaktadır. Ankara'ya içme suyu sağlayan barajlardaki ölü hacim dahil toplam su miktarı 294 milyon metreküptür. Bu durumda Ankara'nın sadece barajlar dikkate alındığında 237 günlük suyu mevcuttur. Ancak barajların ölü hacmindeki suyun şehre verilebilmesi için ASKİ tarafından pompa sistemlerinin kurulması gerekmektedir."
Açıklamada, Ankara'nın içme suyu şebekesindeki kayıp-kaçak oranının yüzde 37 seviyesinde olduğuna işaret edilerek, "Bu oran ASKİ tarafından mevzuat sınırı olan yüzde 25'lere indirilmiş olsaydı, Ankara'nın 53 günlük içme suyu ihtiyacını karşılayacak 65 milyon metreküp su barajlarda kalmış olacaktı. Kayıp-kaçağın düşürülmesine yönelik her türlü tedbirin alınması ASKİ sorumluluğundadır." ifadesi kullanıldı.

DSİ tarafından alternatif su kaynakları belirlenerek ASKİ'ye sunuldu

Şehrin ilave içme suyu ihtiyacının karşılanması için Kesikköprü Barajı'ndan (Kızılırmak) ilave 230 milyon metreküp su tahsisinin 6 Ekim 2025 tarihli toplantıda ASKİ tarafından talep edildiği belirtilen açıklamada, Kızılırmak Havzası'ndaki su bütçesi dikkate alınarak verilebilecek maksimum su miktarının belirlendiği ve Kesikköprü Barajı'ndan ilave 100 milyon metreküp içme suyu tahsisinin DSİ tarafından uygun görüldüğü bildirildi.
Açıklamada, Ankara'nın içme suyu sıkıntısı yaşamaması adına, işletmedeki Koyunbaba Barajı'ndan günlük 100 bin metreküp içme suyu tahsisi verilebileceğinin de ASKİ'ye iletildiğine işaret edilerek, "Ankara'nın içme suyu ihtiyacının uzun vadeli çözümü için DSİ tarafından alternatif su kaynakları belirlenerek ASKİ Genel Müdürlüğüne sunulmuştur. DSİ, basında çıkan haberlerin aksine ASKİ'nin talebi üzerine gecikmeye mahal vermeden çözüm önerilerinin tamamını bu kuruma iletmiştir." değerlendirmesinde bulundu.
Ankara'ya içme suyu sağlayan Gerede Tüneli'ne ilişkin haberin DSİ internet sitesinden kaldırıldığı iddiasına da cevap verilen açıklamada, haberin projenin hizmete alındığı 5 Temmuz 2021'de yapıldığı ve o günden beri DSİ'nin internet sitesinde yer aldığı kaydedildi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul'da akşam saatlerinde trafik yoğunluğu yüzde 80'e çıktı

2026-01-07 18:53 - Gündem

Hititlerden kalan tuz mağarası geçen yıl yaklaşık 1,8 milyon ziyaretçi çekti

2026-01-07 13:43 - Gündem

Kan bağışında, kadın ve gençlerin payı 2025'te arttı

2026-01-04 11:52 - Sağlık

Trump'a göre, ABD’de Cumhuriyetçiler ara seçimleri kaybederse görevden azledilebilir

2026-01-07 14:57 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye Yüzyılı Reform Programı'nı hayata geçireceğiz

2026-01-07 13:33 - Siyaset

Kütahya Porselen Çay Takımları ile Harika Sunumlar Yapma İmkanı

2026-01-05 08:04 - İnsan-Hayat

Malezya Başbakanı Enver'e Cumhuriyet Nişanı tevcih edildi

2026-01-07 21:33 - Siyaset

CANLI-Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye Yüzyılı Reform Programı'nı hayata geçireceğiz

2026-01-07 13:03 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

2026-01-07 19:17 - Siyaset

Anıtkabir, 2025'te 8 milyon 242 bin 170 ziyaretçiyi ağırladı

2026-01-02 11:41 - Gündem

İlgili Haberler

AK Parti Diyarbakır Gençlik Kollarından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a pankartla teşekkür

19:57 - Gündem

COP31 Danışma Kurulu, Bakan Kurum başkanlığında toplandı

19:38 - Gündem

Bosphorus Diplomasi Forumu'nda "Yapay Zeka ve Ekonomi Arasındaki Asimetrik İlerleyiş"

19:22 - Gündem

Bolu'da ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor

18:57 - Gündem

Filistin Devlet Başkanı Abbas, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'da

18:48 - Gündem

Günün Manşetleri

AK Parti Diyarbakır Gençlik Kollarından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a pankartla teşekkür

19:57 - Gündem

Rusya'nın federal bütçe açığı yaklaşık 79 milyar dolara çıktı

19:53 - Ekonomi

İran: Hürmüz Boğazı'nın açılması, ABD'nin tutumunu değiştirmesine ve şartlarımızı kabul et

19:47 - Dünya

Nijerya'da Lassa ateşi nedeniyle ölenlerin sayısı 237'ye yükseldi

19:42 - Dünya

COP31 Danışma Kurulu, Bakan Kurum başkanlığında toplandı

19:38 - Gündem