?>

Drone tehdidine karşı 'Türk kapanı'

Türk savunma sanayisinin geliştirdiği Kapan Drone Savar Sistemi, büyüklüğüne göre 1,5-2,5 kilometreden drone tespiti yapıp, lazer ya da sinyal karıştırıcıyla etkisiz hale getiriyor.

Teknoloji - 7 yıl önce

ANKARA

"Drone"lar askeri ve sivil alanda birçok görevin verimli şekilde yapılmasını sağlarken, kötü niyetli kullanımla adeta bir silaha dönüşüyor. Savunma sanayisinin en önemli gündem maddelerinden birini "drone"ların kabiliyetlerinin artırılmasının yanı sıra tehdide dönüşmesi durumunda bunları etkisiz hale getirmek oluşturuyor.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya, başkent Caracas'taki törende konuşma yaparken, patlayıcı yüklü "drone"larla düzenlenen saldırı, gözlerin drone kaynaklı tehditlere çevrilmesine yol açtı.

"Drone"lar bir süredir özellikle Ortadoğu ülkelerindeki çatışma ve saldırılarda doğrudan ya da dolaylı silah olarak kullanılıyor. Maliyeti oldukça düşük olan, uzak mesafelerden kontrol edilebilen bu araçlar, patlayıcılarla donatılıp stratejik hedeflere yönlendirilerek ciddi kayıplara yol açıyor. "Drone"lar casusluk amaçlı olarak da kullanılıyor.

Yaşanan bu ve benzeri olumsuzluklar ile ileride karşı karşıya kalınabilecek potansiyel tehditler, savunma sanayisinde faaliyet gösteren şirketlerin karşı tedbirler üzerinde her geçen gün daha fazla çalışmasını beraberinde getiriyor.

Türk savunma sanayisinde faaliyet gösteren şirketler de kabiliyetleri doğrultusunda drone tespitine ve bunların etkisiz hale getirilmesine yönelik çözümler geliştiriyor.

Bu alandaki son yerli ürün birkaç şirketin bir araya gelerek oluşturduğu Kapan Drone Savar Sistemi oldu.

Kapan, kullanıcısına, tüm ihtiyaçları karşılayan, entegre ve tam bir çözüm sağlıyor. Tanımlı bir bölgedeki drone tehditlerini, yüksek performanslı bir radarla tespit eden Kapan, bunları elektro-optik sistemlerle teşhis ediyor. Önleme kararının alınmasıyla lazer ya da radyo frekans karıştırıcı sistemlerle drone etkisiz hale getiriliyor.

Sistem, yapılan denemelerde görevinin en kritik aşaması olan tespiti, etkin şekilde gerçekleştirdiğini gösterdi. Kapan, 1,5 kilometreden küçük drone olarak sınıflandırılan DJI Phantom 4'ü, 2,5 kilometreden daha büyük drone olarak sınıflandırılan Hexacopter'i tespit ve takip edebiliyor.

Entegre ve etkin çözüm

Kapan'ın bu alandaki ihtiyaçları karşılamaya yönelik kritik bir sistem olduğunu belirten savunma sanayisi uzmanları, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hem istihbarat hem patlayıcı yüklü saldırı amaçlı drone tehdidi, bir süredir Suriye ve Irak'ta gündemde. Venezuela'da yaşananlar ise bu tehdidin, ete kemiğe bürünmüş hali oldu. Basında, çeşitli etkinliklerde, drone tehditlerine karşı alınan tedbirlere dair haberler görüyoruz. Kapan, bu tedbirleri bir üst sınıfa taşıyor. Kullanıcısına, tespitten önlemeye kadar etkin ve entegre bir çözüm sunuyor. Kapan kullanıldığında, kullanıcı biliyor ki o bölgede bir drone varsa, bundan zamanında haberi olacak, bu 'drone'un dost bir unsur olup olmadığını inceleyebilecek ve gerekli gördüğü anda onu saf dışı bırakabilecek. Bu kabiliyet, güvenlik güçlerine sahada önemli bir avantaj kazandıracak."

Muhabir: Göksel Yıldırım

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

KSYÖ: Suriye'de rejimin kimyasal silah beyanında tutarsızlıklar var

2018-08-03 00:32 - Genel

Tırnak problemleri hastalıkların habercisi

2018-07-31 21:59 - Sağlık

Teknoloji geliştirmeye 500 milyon dolar finansal destek

2018-07-31 18:03 - Teknoloji

İran, Suudi Arabistan ilişkileri için ofis açıyor

2018-08-04 18:47 - Dünya

2018 YKS TABAN veTAVAN puanları listesi | 2018 Üniversite puanları listesi | Taban puanları 2018

2018-08-01 20:42 - Eğitim

Beşiktaş taraftarıyla buluşuyor

2018-08-01 16:06 - Spor

'En güzel cevabı cemaat vakıfları verdi'

2018-08-01 22:32 - Gündem

Adı değişen tehlikeli oyunlara dikkat

2018-08-01 14:33 - Teknoloji

Moro Müslümanları eğitim desteği bekliyor

2018-08-02 20:37 - Dünya

Jabra Elite 45e ve Elite 65e Türkiye'de

2018-08-01 15:34 - Genel

İlgili Haberler

Bilim Erzurum'da çocuklar yarıyıl tatilinde teknolojinin yanında kahve kültürünü öğrendi

15:08 - Teknoloji

Türk bilim ekibi Beyaz Kıta’dan sefere başladı

12:48 - Teknoloji

TEKNOFEST Sürü İHA Yarışması'na başvurular sürüyor

16:08 - Teknoloji

Sanal kumar bağımlılığında 18-35 yaş aralığı ilk sırada yer alıyor

12:43 - Teknoloji

Yapay zeka ve artan sıcaklıklar küresel elektrik sistemlerini zorluyor

12:12 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Beyaz Saray: İran ile görüşmeler bu hafta sonuna doğru yapılacak

22:38 - Dünya

Libya basını: Muammer Kaddafi'nin büyük oğlu Seyfülislam Kaddafi öldürüldü

22:35 - Dünya

Endonezya, görüş ayrılığı yaşanırsa Gazze için oluşturulan Barış Kurulu'ndan ayrılmaya hazır

22:34 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro ile Beyaz Saray'da görüştü

22:09 - Dünya

CENTCOM, Umman Denizi'nde İran'a ait bir İHA'yı düşürdüklerini açıkladı

21:54 - Dünya