Dört asırlık cami Ramazan'da ibadete açılacak

İzmir'deki Osmanlı cami mimarisinin tipik özelliklerine sahip 420 yıllık Hisar Camisi'nin yaklaşık 1,5 yıl süren restorasyon ve güçlendirme çalışmaları tamamlandı.

İslam-Hayat - Safer 1448 - 7 yıl önce

İzmir

İzmir'de 4 asır önce yapılan Osmanlı cami mimarisinin tipik özelliklerini taşıyan Hisar Camisi'nin restorasyon ve güçlendirme çalışmaları tamamlandı.
Kentin en eski camilerinden olan Hisar Camisi, 1,5 sene önce başlayan restorasyon ve depreme karşı güçlendirme çalışmalarının tamamlanmasının ardından ramazanda ibadete yeniden açılacak.
Vakıflar İzmir Bölge Müdürü Fethi Koç, kentin simgelerinden olan Hisar Camisi'nin hem güçlendirme hem de restorasyon çalışmalarından geçtiğini ve ibadete hazır hale geldiğini söyledi.
Onarıma başladıklarında beklenenden daha fazla hasara rastlamaları ve caminin depreme karşı zayıf durumda olduğunun tespit edilmesi nedeniyle güçlendirme projesi, zemin etüt raporları ve revize restorasyon projeleri hazırlandığını dile getiren Koç, çalışmalar kapsamında kolonlarda ve mahfil katında güçlendirme ihtiyaçlarının giderildiğini kaydetti.
Koç, "Cami zemini yeniden beton ve dolgu malzemeleri ile takviye edildi, nem problemine karşı havalandırma ve izolasyon yapıldı. Drenaj ihtiyaçları, portatif wc, cami elektrik sistemi elden geçirildi. Nemlenmeyi önledik ve kolonlardaki (fil ayakları) sorunlar giderildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü, ecdadın emanetlerine sahip çıkmaya İzmir'de, yurt genelinde ve yurt dışında, Osmanlı coğrafyasında hızla devam ediyor. Camimizde yarın halılar serilip teravih namazına yetişecek." diye konuştu.
Konak ilçesinde, Kemeraltı Çarşısı içinde bulunan ve adını bulunduğu bölgeden alan cami, kentin en bilinen tarihi eserleri arasında yer alıyor.
Osmanlı camilerinin tipik özelliklerine sahip eserdeki kalem işi süslemeler, mihrap ve minber işçiliği, Türk sanatının iyi örnekleri arasında gösteriliyor.
Cami, kapısındaki ayetle de dikkati çekiyor. Camiye gelenleri Ali İmran Suresi'nde yer alan "Oraya giren güvene erer." ifadesi karşılıyor.
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Drone ile denetim kural ihlali yapan sürücülere göz açtırmadı

2019-04-28 16:42 - Gündem

Sahilde ölü caretta caretta bulundu

2019-04-28 21:22 - Gündem

Damat yapılan‘resmi’ yanlışlıkla kayınpederi ile nikahlandı

2019-04-30 18:02 - Gündem

"2019 Sabri Ülker Bilim Ödülü"nü Doç. Dr. Tamer Önder kazandı

2019-05-03 15:17 - Ekonomi

Elektrik üretiminde yerli kaynakların payı yüzde 86'yı buldu

2019-05-02 15:02 - Ekonomi

İstanbul’da magandalar asker uğurlamalarında yol kapatıp trafikte havaya ateş açtı

2019-04-30 13:02 - Asayiş

HAK-İŞ üyeleri Taksim’deki Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bıraktı

2019-05-01 13:13 - Genel

İş dünyasının ’en itibarlıları’ belli oldu

2019-05-03 15:39 - Ekonomi

En acı veda! 100 gündür bulunamayan Buse için gıyabi cenaze namazı kılındı

2019-05-04 01:02 - Gündem

Balıkçılar yüzünü 'salyangoz'a döndü

2019-05-02 15:37 - Ekonomi

İlgili Haberler

Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Görmez'den Şam'daki üniversitelerle işbirliği mesajı

23:08 - İslam-Hayat - Safer 1448

Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç, doğumunun 101'inci yılında anılıyor

11:43 - İslam-Hayat - Safer 1448

Fatih'te Osmanlı hazireleri aslına uygun şekilde ihya ediliyor

16:52 - İslam-Hayat - Safer 1448

IGMG'nin "Stajyer İmamlık Programı" ile üniversite öğrencileri Avrupa'daki camilerde görevlendirildi

14:18 - İslam-Hayat - Safer 1448

Güvenlik kulübesinde izlediği belgeselden etkilenip hattat oldu

16:52 - İslam-Hayat - Safer 1448

Günün Manşetleri

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Organ bağışında 143 bin 887 kişi dijital vasiyet oluşturdu

00:03 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Gündem