?>

Dondurma sırasında hayat kurtardı

İzmir'de dondurma almak için sıraya giren acil tıp teknisyeni kadın, solunum durması nedeniyle bir anda yere yığılarak kriz geçiren dondurmacıyı kalp masajıyla hayata döndürdü.

Sağlık - 6 yıl önce

İZMİR (AA) - İzmir'de dondurma satışı yaparken ani solunum durmasından (arrest) dolayı kriz geçiren Nazmi Altıntaş'ın sırada bekleyen Acil Tıp Teknisyeni Özlem Ensari tarafından kalp masajı yapılarak hayata döndürülme anı güvenlik kamerasına yansıdı.

Foça ilçesinde bulunan ve uzun yıllardır dondurma ustalığı yapan Altıntaş, gece saatlerinde satış yaparken yanındaki çalışanın tavsiyesi üzerine sandalyeye oturarak dinlenmeye geçti.

Telefonuyla ilgilenen Altıntaş, bir anda sandalyeden yere yığıldı. Altıntaş'ın düştüğünü görenler müdahale etmeye çalışırken dondurma sırasında bekleyen Foça 2 Nolu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu görevlisi Acil Tıp Teknisyeni Özlem Ensari, yardıma koştu.

İlk olarak Altıntaş'ın nabzını kontrol eden Ensari, dolaşım olmadığını görünce müdahaleye başladı. 112'nin aranmasını isteyen Ensari, bir yandan kalp masajına başladı. Bir çalışandan da suni solunum yapmasını isteyen Ensari, yaklaşık 7 dakikalık çalışma sonucu Altıntaş'ı hayata döndürdü.

112 Acil Servis ekiplerinin gelmesiyle Altıntaş, hastaneye kaldırıldı.

"Benim bir parçam oldu"

Altıntaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olay sırasında yere düştüğünü hiç hatırlamadığını, bir anda Ensari'nin sesini duyduğunu belirtti.

"Özlem hanımın 'nefes aldı, çevir' dediğini hatırlıyorum. Sonra gözümü hastanede açtım." diyen Altıntaş, Ensari'nin o sırada dükkanın önünde olmasının kendi şansı olduğunu ifade etti.

Altıntaş, "Çağrılan biri değil, müşterimdi. O benim bir parçam, bir evladım oldu. İki tane evladım vardı, şimdi 3 tane oldu. Ben bugün ayaktaysam büyük çoğunluğu onun sayesinde. O olmasaydı ben dönemezdim." diye konuştu.

Gittiği hastanede kendisine "solunum arresti" tanısı konduğunu kaydeden Altıntaş, tedavisinin ardından taburcu edildiğini, ancak artık çalışırken daha dikkatli olduğunu söyledi.

"Benim yerimde olan herkes aynı şeyi yapardı"

Ensari ise herkesin ilk yardım bilmesi gerektiğini, bu konuda Sağlık Bakanlığının kurslar verdiğini belirtti.

Kalp masajıyla solunumun tekrar başladığını, Altıntaş'ın tekrar hayata döndüğünü belirten Ensari, şunları kaydetti:

"Ambulans gelene kadar ben dolaşımı sağladım. Ambulans geldi. Onların da yerinde ve zamanında müdahaleleriyle Nazmi amca tekrar sağlığına kavuştu. İlk defa yapmıyorum tabi. Benim görevimde olan herkes yapar bunu. Ama bir kişiyi hayata döndürmek çok büyük mutluluk. İyi ki bu görevi yapıyorum. İnşallah herkes ilk yardımı bilir. Çünkü bugün Nazmi amcanın başına gelen, yarın başka bir sevdiğimin başına gelebilir."

Ensari, bu tip olaylarda zamanında müdahalenin yanı sıra ambulansa doğru adres verilmesi ve acil sağlık ekibini yolda karşılamanın büyük önem taşıdığının da altını çizdi.

Hayati müdahale güvenlik kamerasında

Öte yandan Altıntaş'ın oturduğu sandalyeden yere yığılması, çalışanların müdahale çabaları ve Özlem Ensari'nin gelerek yaptığı müdahale de iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı.

Haftanın Öne Çıkanları

Müzik tutkunlarına 'plak evi'nde nostalji yaşatıyor

2019-07-30 14:37 - Magazin

ABD yeni füze denemelerine hazırlanıyor

2019-08-03 02:18 - Genel

'İngiltere anlaşmasız ayrılığa hazır değil'

2019-07-29 22:51 - Ekonomi

Bor karbür üretimi anlaşmasında sona gelindi

2019-07-31 17:37 - Ekonomi

Zirveler diyarı Gilgit-Baltistan

2019-07-29 14:52 - Dünya

Doğal navigasyonlu "insansız forklift"in prototipi hazır

2019-08-02 16:47 - Teknoloji

Türkiye’nin en büyük 500 şirketi açıklandı

2019-08-02 17:54 - Ekonomi

Yaşar Büyükanıt yoğun bakımdan çıktı

2019-07-30 15:47 - Gündem

Tunus hızla cumhurbaşkanlığı seçim sürecine giriyor

2019-07-31 17:29 - Genel

Işılay Saygın için tören

2019-07-29 16:57 - Gündem

İlgili Haberler

Kişiye özel yenilikçi ileri tedavi ürünleri yerli olarak üretilecek

19:43 - Sağlık

Şah damarı daralmasına uyguladığı yöntemle literatüre girdi

12:02 - Sağlık

Devlet Hizmeti Yükümlülüğü ve Mazeret Kurası'yla 14 bin 905 hekimin ataması yapıldı

17:08 - Sağlık

Erken yaşta telefon kullanımı çocukların gelişimini tehdit ediyor

15:22 - Sağlık

Araştırma: Tuvaletteyken akıllı telefonla vakit geçirmek hemoroid riskini artırıyor

11:57 - Sağlık

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 yıl önce şehit olan Piyade Er Yılmaz'ın ailesiyle telefonda görüştü

22:38 - Gündem

İsrail 7 Ekim 2023'ten bu yana Batı Şeria'da 19 bin Filistinliyi gözaltına aldı

22:28 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Yapay zeka ve dijital teknolojilerle denetimler yaygınlaşacak

22:18 - Siyaset

Bohemian takımından İsrail tarafından öldürülen Süleyman el-Ubeyd'in ailesine destek

21:42 - Dünya

BM, İsrail'in Gazze'de saldırılarını artırarak daha fazla insanı göçe zorladığını bildirdi

21:37 - Dünya