?>

'Domuztepe'deki iskan, Göbeklitepe'den bin yıl sonra başlamış'

Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tekin, "Göbeklitepe terk edildikten yaklaşık bin yıl sonra burada (Domuztepe'de) bir iskan başlamış." dedi.

Kültür Sanat - 6 yıl önce

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş'taki Domuztepe Höyüğü'nde sürdürülen arkeolojik kazı çalışmalarına göre Göbeklitepe terk edildikten yaklaşık bin yıl sonra Domuztepe'de iskanın başladığı düşünülüyor.

Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesine bağlı Kelibişler Mahallesi yakınlarındaki höyükte, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Tekin tarafından 2013'te Kahramanmaraş Müze Müdürlüğü koordinesinde başlatılan, 2015'ten bu yana da Bakanlar Kurulu kararıyla yürütülen kazı çalışmaları devam ediyor.

Halil Tekin başkanlığındaki çalışmalara, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra üniversite öğrencileri de katılıyor.

Höyükte 1996 yılında İngiliz-Amerikan ortak projesi olarak başlanan, 2013'ten itibaren ise Türk bilim insanlarınca devam ettirilen çalışmalarda binlerce yıllık çeşitli tarihi eser ve izlere rastlandı. Doç. Dr. Halil Tekin ve ekibi tarafından bulunan "T" biçimli ve stilize edilmiş insan görünümlü 5 santimetrelik taştan yapılmış amulet bulundu.

Doç. Dr. Halil Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Domuztepe'nin dünya kamuoyunu heyecanlandıracak bulgulara gebe bir kazı alanı olduğunu söyledi.

Göbeklitepe'den sonraki yaşamın Domuztepe'de başladığını tahmin ettiklerini anlatan Tekin, "Göbeklitepe terk edildikten bin yıl sonra burada bir iskan başlamış. Görünen o ki Toros dağlarının güney kesiminden pek dağılmadan, aynı kabileden devam eden yaşam biçimini devam ettirerek buralarda yaşamaya devam ediyorlar. Göbeklitepe'deki yaşam biçimi ile Domuztepe'deki yaşam biçimi aslında aynı." dedi.

Domuztepe'de buldukları en derin tabakanın günümüzden 9 bin yıl öncesine ait olduğuna dikkati çeken Tekin, "T" biçimli ve stilize edilmiş insan görünümlü 5 santimetrelik taştan yapılmış amuletin benzeri ve büyüğünün, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Şanlıurfa'daki Göbeklitepe'de bulunduğunu belirterek, "Göbeklitepe terk edildikten yaklaşık bin yıl sonra burada bir iskan başlamış." ifadesini kullandı.

Göbeklitepe ile Domuztepe'deki yaşam biçimlerinin benzerliğini anlatan Tekin, şunları söyledi:

"Yaşam biçimi olarak Göbeklitepe ile Domuztepe'ninki aynı. Yani bir tarımcı toplum değiller. Bunlar dağlarda genelde mevsimsel döngülerle hareket eden topluluklar. Belli ki inançlarında da çok ciddi bir benzerlik var. Göbeklitepe'de görülen kabartma şeklindeki hayvanların, boya bezek üzerinde aynısının devam ettiğini görüyoruz. Belli ki bunların bir hikayeleri var. Gelecekte de bu çalışmalar büyüdükçe, genişledikçe sanıyorum dünya kamuoyunda da hak ettiği yeri bulacaktır, bunu bekliyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Deprem bölgesinde buruk bayram

2019-08-11 16:32 - Gündem

Şarkıcı Bergen mezarı başında anıldı

2019-08-14 19:32 - Magazin

'Tamamen kazanmaya odaklandık'

2019-08-13 23:47 - Spor

Yük hayvanlarına 70 yıldır 'kürtün' yapıyor

2019-08-15 14:47 - Çevre-Hayat

ABD askeri heyetinden Genelkurmay Başkanlığına ziyaret

2019-08-16 15:27 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rize'yi ziyaret edecek

2019-08-12 19:22 - Gündem

Gökyüzünde Perseid şöleni

2019-08-13 14:12 - Çevre-Hayat

CHP'den ekonomi broşürü

2019-08-10 19:32 - Siyaset

Turuncu kategorideki terörist, asker ve sivil katili çıktı

2019-08-16 15:17 - Gündem

Nijerya'da serbest bırakılan Türk gemiciler Abuja Büyükelçiliğinde

2019-08-10 23:57 - Dünya

İlgili Haberler

"10. Kısa'dan Hisse Kısa Film Festivali" başladı

23:41 - Kültür Sanat

İstanbul Photo Awards 2025 dördüncü sergisini Madrid'de açtı

21:23 - Kültür Sanat

Trabzonlu yorgancı Mehmet usta, mesleğini 60 yıldır aynı dükkanda sürdürüyor

13:33 - Kültür Sanat

Suriyeli ressam, Şam’daki evini sanat galerisine dönüştürdü

13:08 - Kültür Sanat

Bodrumlu esnaf, kafeteryasında oluşturduğu kitaplıkla müşterilerini okumaya teşvik ediyor

14:48 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Türkiye E-Ticaret Haftası'nda yapay zeka ile e-ticaret konuşuldu

18:42 - Ekonomi

Ankara'da "8 Kasım Karabağ Zaferi Hatıra Ormanı" ağaç dikimi etkinliği düzenlendi

18:33 - Gündem

Kocaeli'de kolonlarında çatlak oluşan 5 katlı bina boşaltıldı

18:23 - Gündem

Konya'da hafif ticari araç ile tırın çarpıştığı kazada 6 kişi yaralandı

18:18 - Gündem

Lübnan: Ateşkesin başlamasından bu yana geçen 1 yılda İsrail saldırılarında 331 kişi öldü

18:02 - Dünya