?>

Dolandırıcıların yeni hedefi hayvanseverler

HAYTAP Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat, "Biz asla sokakta ya da AVM'lerde bağış toplamıyor, satış yapmıyoruz. Zaten yasak. Yasa gereğince valilikten izin alınması gerekiyor." dedi.

Gündem - 5 yıl önce

İstanbul

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP), son günlerde Türkiye'nin farklı şehirlerinde organize bir şekilde federasyonun adını kullanarak, sokaklarda, alış veriş merkezlerinde stant kurup küçük poşetler içinde bayat ve ucuz mama satan kişiler hakkında suç duyurusunda bulundu.

HAYTAP Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda toplumda sahipsiz hayvanlara karşı duyarlılığın arttığını fakat bu durumun bazı art niyetli kişiler tarafından istismar edilmeye başlandığını belirtti.

Şenpolat, başta HAYTAP olmak üzere üzere birçok dernek ve sivil toplum kuruluşunun ismini ve logosunu kullanan bazı kişilerin hayvanseverlerden para toplama, AVM'lerde stant açma ve bu stantlarda mama satışı yapma gibi yöntemlerle gelir elde ettiğini ve bu gelirin sahipsiz hayvanlar için harcandığı algısı yarattıklarını anlattı.

Şenpolat, "Bu algı ve pazarlama teknikleriyle bazı hayvanseverlerimiz maalesef kandırılıyor. Nitekim geçen hafta Beşiktaş'ta sokakta bu satışı yapan kişilerin hiçbir izin almadan, bizim logolarımızla, uyduruk, ucuz mamaları çok yüksek bedellere sattıklarını belirledik. Kandırılan insanların da güvenilir kuruluşların logo ve isimlerine aldandıklarını öğrendik ve bu satıcılardan şikayetçi olarak karakolda işlem yapılmasını sağladık."

"Sadece İstanbul'la sınırlı değil"

Bu kişilerin kırtasiyeden aldıkları makbuzlarla, HAYTAP adına hazırlanan ve üzerinde logo bulunan ucuz mamaları hayvanseverlere fahiş fiyatlarla sattıklarını belirten Şenpolat, şunları kaydetti:

"Hukuki sürecin başlamasıyla birlikte polis ekipleri bu ürünlere el koydu. Biz de bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunduk. Aslında nitelikli dolandırıcılık yapılıyor. Söz konusu olayın, sadece İstanbul ile sınırlı olmadığını, diğer kentlerde de benzer olaylar yaşandığını öğrendik. Bu işi yapanların da aslında üniversitelerdeki öğrencilere 'Günlük şu kadar kazanabilirsiniz' diye ilanlarla çağrıda bulunduklarının farkına vardık. Biz asla sokakta ya da AVM'lerde bu şekilde bağış toplamıyoruz, satış yapmıyoruz. Zaten yasak. Mutlaka yardım toplama yasası çerçevesinde valilikten izin alınması gerekiyor. Bu kişilerin böyle bir izni olmadığı da çok belli. Bu nedenle vatandaşlar polise ihbarda bulunsun."

"Merhamet duygularını sömürüyorlar"

Bu şekilde insanların merhamet duygularının sömürüldüğünü kaydeden Şenpolat, "İşlenen suçlardan bir tanesi nitelikli dolandırıcılık suçu. İkincisi HAYTAP logosunun kullanılması nedeniyle marka tecavüzü var. Üçüncüsü de, işin hakarete, tehdide varan bir boyutu da olduğu için zincirleme bir suç silsilesiyle karşı karşıyayız. Sattıkları malların da ayıplı olduğunu söyleyebiliriz. Bu mamaları hayvanlar yemiyor bile. Açıkta olan mama oksitleniyor, bayatlıyor. O mamayı küçük poşetlere koyuyorlar. Mama görünümünde olan mamaları alıyor insanlar ama hayvanlar da aptal değil. Yemiyorlar o mamaları." diye konuştu.

Bu işin mali açıdan da suç teşkil ettiğini aktaran Şenpolat, "Fatura, fiş vermiyorlar. Çok kapsamlı bir suç silsilesiyle karşı karşıyayız. İnsanlar merhametinin sömürülmesine izin vermesin." dedi.

Şenpolat, Antalya'da yapılan bir baskında dolandırıcıların bu yöntemle sağladıkları gelirle ofis kurduklarını, federasyondan daha konforlu şartlarda faaliyet sürdürdüklerinin tespit edildiğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yatağa bağımlı genç 10 yıl sonra ilk adımını attı

2020-02-27 15:42 - Çevre-Hayat

TBB Başkanı Feyzioğlu: Yargı hepimizin, yıkılırsa altında kalırız

2020-02-25 22:37 - Gündem

Gezi Parkı olaylarına ilişkin davanın gerekçeli kararı açıklandı

2020-02-24 22:12 - Gündem

KOP'tan kalkınmaya 1,2 milyar liralık destek

2020-02-25 14:47 - Ekonomi

Halk kütüphanesinin 'özel okuru' Mehmet Arda

2020-02-24 16:17 - Çevre-Hayat

Afganistan'daki seçim sonuçlarına itiraz ülkede yeni bir siyasi krizi tetikliyor

2020-02-27 19:17 - Dünya

İsveç-Türkiye maçı öncesi bilet satışında tüm zamanların rekoru kırıldı

2020-02-24 23:14 - Spor

Trabzonspor-Fenerbahçe kupa maçına sarı-lacivertli taraftarlar alınmayacak

2020-02-25 18:52 - Spor

İsfanbul AVM’de kişi başı harcama tutarı arttı

2020-02-25 00:15 - Ekonomi

RÖPORTAJ - İş insanı Ahmet Çalık'ın Sultanhamam'dan Japonya'ya uzanan başarı hikayesi

2020-02-27 14:02 - Ekonomi

İlgili Haberler

BtcTurk Kripto'dan "BtcTurk'ün hacklendiği" iddialarına ilişkin açıklama

17:12 - Gündem

Emine Erdoğan: Milletin partisinin yeni yaşı kutlu olsun

17:02 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, Katar Emiri Şeyh Temim tarafından kabul edildi

16:07 - Gündem

Tavuk eti üretimi haziranda yıllık bazda yüzde 13,9 arttı

14:13 - Gündem

Balıkesir depremi ve Çanakkale yangınlarından etkilenen hanelere 10 milyon lira kaynak

14:08 - Gündem

Günün Manşetleri

İstanbul İhracatçı Birlikleri'nden 7 ayda 7 milyar 215 milyon dolarlık ihracat

18:37 - Ekonomi

Hollanda'da diplomatlar ve memurlar, Gazze'deki soykırımı ve açlığı protesto etti

18:33 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Rutte ile telefonda görüştü

17:37 - Siyaset

BtcTurk Kripto'dan "BtcTurk'ün hacklendiği" iddialarına ilişkin açıklama

17:12 - Gündem

İngiltere Başbakanı Starmer, Trump-Putin görüşmesi öncesi Zelenskiy ile bir araya geldi

16:52 - Dünya