?>

Doğuştan işitme engelli 2,5 yaşındaki çocuk ilk kez duymaya başlayınca ağladı

Konya'da işitme engelli olarak dünyaya gelen küçük Mustafa Zahit, beyin sapına yerleştirilen işitsel implant sayesinde ilk kez duymaya başladığı seslere ağlayarak tepki verdi.

Çevre-Hayat - 2 ay önce

Konya

Dünyaya geldiğinde yapılan testlerde işitme engelli olduğu belirlenen 2,5 yaşındaki Mustafa Zahit Gençarslan'ın Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde yapılan incelemelerde, doğuştan iç kulak yapılarının ve işitme sinirinin gelişmediği tespit edildi.

????

Gerçekleştirilen operasyonla, çocuğun beyin sapındaki işitme merkezine duymasını sağlayacak beyin sapı implantı yerleştirildi.

Mustafa Zahit'in, ameliyattan 1,5 ay sonra yapılan kontrollerde, ilk kez duymanın heyecanı ve korkusuyla, seslere ağlayarak tepki vermesi herkesi sevindirdi.

"Türkiye'de nadiren, yılda belki 10 vakada görülen bir durum"

NEÜ Tıp Fakültesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı, işitme engeli olan bir bireyin tamamen engelinin ortadan kaldırılabildiği kıymetli bir işlemi başarıyla gerçekleştirdiklerini söyledi.

İç kulak gelişiminin olmadığı durumlarda bu operasyonun gerçekleştirildiğini anlatan Eravcı, "Türkiye'de nadiren, yılda belki 10 vakada görülen bir durum. Hastamız bize başvurduğunda, tüm değerlendirmeler sonucunda bu cerrahiye karar verdik. Gelişmeyen iç kulak yapılarını tamamen baypas ederek bir beyin ameliyatıyla, beyin sapındaki işitme çekirdeğine bir elektrot yerleştirdik." dedi.

"6 ay ile 1 yıl içinde konuşmaya başlamasını bekliyoruz"

Eravcı, operasyonda elektrotun beyin sapındaki doğru noktaya yerleştirilmesinin önemine dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Ameliyat esnasında işitip işitmediğini kontrol ettik. Bunu, beyin sapındaki çekirdekleri uyarıp, beyin dalgalarıyla işitme merkezinden cevaplar alarak yapıyoruz. Bu sağlandığı anda duyacağının göstergesi oluyor. İyileşme süreci tamamlandıktan sonra bugün ilk açılışı ve testi gerçekleştirdik. Dış parçayı yerleştirip, dışarıdan gelen sesin iç parçaya iletilmesi, onun da beyin sapını direkt uyararak duymayı sağlaması sürecine girdik. Ameliyat esnasındaki duyma kontrolümüzün aynısını bugün tekrar edip sesle tanıştırma sürecine geçtik. Sesin geldiğini hissedip, fark etti. Belli aralıklarla duyma ve konuşma gelişimini takip edeceğiz. 6 ay ile 1 yıl içinde konuşmaya başlamasını bekliyoruz."

"Bugün o ağladığı için biz çok mutluyuz"

Çocuğun babası Ahmet Gençarslan da yapılan ilk işitme testinin olumlu sonuçlanmasıyla, ailece çok heyecanlı ve mutlu bir gün yaşadıklarını dile getirdi.

Günlerce bunun hayalini kurarak yaşadıklarını vurgulayan Gençarslan, "Bugün ilk defa çocuğumuz işitme testini geçti. Duyuyor artık, çok mutluyuz. Duyduğu seslere ağlayarak tepki verdi. Kimse evladının ağlamasını istemez ama bugün o ağladığı için biz çok mutluyuz. Çünkü ağladığında ses duyduğunu biliyoruz. Çocuğumuzla iletişim kurmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bayramın ikinci gününde Edirnekapı Şehitliği'ne ziyaretler devam etti

2025-06-07 16:08 - İslam-Hayat - Safer 1447

İsrail'in İran'a saldırılarına tepkiler

2025-06-13 10:52 - Dünya

Gurbetçilerin Türkiye'ye gelişleri sürüyor

2025-06-08 15:17 - Çevre & Seyahat

Bohem Tarzını Televizyon Ünitenize Taşımanın Yolları

2025-06-12 14:28 - İnsan&Hayat

İngiltere Başbakanı Starmer, İsrailli bakanlara yaptırım kararının nedenlerini açıkladı

2025-06-11 16:02 - Dünya

Hak ettik mi? -Emin Batur yazdı-

2025-06-10 21:12 - En Son Yazılar

Rusya'da Apple'a LGBT propagandası gerekçesiyle para cezası

2025-06-10 17:48 - Medya

Tunus’tan Gazze’ye gitmeyi planlayan “Mağrip Direniş Konvoyu” yola çıktı

2025-06-09 15:22 - Dünya

Gaziantep'te çıkan orman yangınında 5 hektar alan zarar gördü

2025-06-07 15:48 - Asayiş

Almanya Savunma Bakanı Pistorius, Kiev'e 1,9 milyar avroluk ek askeri yardım sözü verdi

2025-06-12 17:53 - Dünya

İlgili Haberler

Pasifik Okyanusu'nda binlerce ton plastikten oluşan çöp yığını, insan sağlığını tehdit ediyor

13:37 - Çevre-Hayat

Kamp için Hakkari'ye gelen gençler, yörenin tarihi ve doğal güzelliklerine hayran kaldı

13:23 - Çevre-Hayat

Keçeyi sanata dönüştüren usta, ürünlerini 45 ülkeye satıyor

13:12 - Çevre-Hayat

Bayburt'ta asırlık tarım aletleriyle buğday hasadı yapıldı

13:08 - Çevre-Hayat

Flamingolar Van Gölü'ne renk katıyor

12:58 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Avrupa kupalarında play-off turu kura çekimleri yarın yapılacak

13:57 - Spor

İzmir'de barajda su seviyesi düşünce eski İzmir-Çeşme kara yolu ortaya çıktı

13:43 - Gündem

İstanbul ve Antalya havalimanları günlük yolcu ve uçak trafiği rekorlarını kırdı

13:38 - Ekonomi

Sivas'tan Karadeniz Bölgesi'ne ulaşım yapılacak yolla daha da kısalacak

13:32 - Gündem

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

13:28 - Dünya