?>

Doğu Karadeniz'in geçen yıl fındık ihracatı 1 milyar doları aştı

Doğu Karadeniz'de faaliyet gösteren firmalar, 2023'te 1 milyar 21 milyon dolarlık fındık ihracatı gerçekleştirdi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Trabzon

Doğu Karadeniz'de faaliyet gösteren firmalar, 2023'te 1 milyar 21 milyon dolarlık fındık ihracatı gerçekleştirdi.

AA muhabirinin Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden derlediği bilgiye göre, bölgeden geçen yıl 156 bin 171 ton fındık ihraç edilerek 1 milyar 20 milyon 904 bin dolar gelir sağlandı.

İhracat, 181 bin 314 ton karşılığı 983 milyon 856 bin 317 dolar kazanılan önceki yıla oranla miktarda yüzde 14 azalırken, gelirde yüzde 4 arttı.

Doğu Karadeniz'den fındık ve mamulleri sektörünün en fazla ihracat gerçekleştirdiği 3 ülke Almanya, İtalya ve Fransa oldu.

Bölgeden geçen yıl Almanya'ya 237 milyon 858 bin dolar, İtalya'ya 214 milyon 469 bin dolar ve Fransa'ya 67 milyon 964 bin dolarlık fındık ihraç edildi.

Önceki yıldan farklı Bahreyn, Arjantin, Türkmenistan, Senegal, Özbekistan, Kosta Rika, Mauritius ve Venezuela'ya da geçen yıl fındık satıldı.

"İhracatın geliştirilmesinde sürdürülebilirlik çok önemli"

DKİB Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav, AA muhabirine, fındığın ülkeye net döviz girdisi sağlayan en önemli tarımsal ürünlerden olduğunu söyledi.

Fındık ihracatının daha da geliştirilmesinde sürdürülebilirliğin çok önemli olduğunu vurgulayan Cirav, ülke çeşitliliği önemli boyuta ulaşan fındıkta en önemli noktanın, ürün arz güvenliği ve fiyat istikrarı olduğunu ifade etti.

Cirav, küresel boyutta faaliyet gösteren çikolata firmalarının çoğunlukla Avrupa'da faaliyet göstermelerine bağlı fındık ihracatının da oraya yoğunlaştığına dikkati çekerek, "Son yıllarda başta Çin olmak üzere nüfus yoğunluğu yüksek ülkelerde de tüketim alışkanlıkların artmasıyla alternatif ülkeler oluştu." dedi.

"Talepte yaşanmaya başlayacak artışlar, ihracatımıza olumlu yansıyacak"

Yeni ihracat pazarlarına yönelik alım ve ticaret heyeti programlarına ağırlık verileceğine işaret eden Cirav, "Üretim ayağında da Tarım ve Orman Bakanlığımız ile koordineli çalışmalarla verimin artırılmasına odaklanacağız. 19-23 Şubat'ta Dubai'de düzenlenecek dünyanın en büyük gıda fuarları arasında yer alan 'GULFOOD 2024' fuarına katılarak sektör firmalarımızın ikili iş görüşmeleri yapmaları sağlanacaktır." diye konuştu.

Cirav, fındık ihracatının 2024'te güzel rakamlara ulaşacağına inandıklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"2024 yılında enflasyonist baskılamanın piyasadaki etkisinin kısmen de olsa azalacak olmasına bağlı talepte yaşanmaya başlayacak artışların, fındık ihracatımıza olumlu yansıyacağını, 2024 yılında fındık ihracatımızın bir önceki yıla göre artış kaydedeceğini öngörmekteyiz. Özellikle Avrupa piyasalarındaki toparlanma en büyük ihraç pazarımız olan bu ülkelere yapılacak ihracatımızda artış yaşanmasını sağlayacaktır."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul'da Narkogüç-47 Operasyonu'nda yakalanan 49 şüpheliden 43'ü tutuklandı

2024-01-26 18:48 - Asayiş

Çiçeksepeti'ne rekabet soruşturması açıldı

2024-01-30 10:37 - Ekonomi

Microsoft, oyun biriminden yaklaşık 1900 çalışanını işten çıkaracak

2024-01-25 21:13 - Dünya

ABD'de pek çok genç, İsrail'in Gazze'de "soykırım" yaptığını düşünüyor

2024-01-27 14:33 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Nuland'ı kabul etti

2024-01-28 17:48 - Siyaset

Hazine ve Maliye Bakanlığınca kapattırılan yasa dışı kumar sitesi sayısı geçen yıl 6 katına çıktı

2024-01-27 10:22 - Ekonomi

Kadın Milli Halter Takımı, üst üste 3. kez Avrupa'nın zirvesine göz dikti

2024-01-26 11:57 - Spor

Kayserispor, 7 maç sonra puanla tanıştı

2024-01-30 09:43 - Spor

Süper Lig'de 24 ve 25. haftanın programları açıklandı

2024-01-26 17:53 - Spor

Ümit Burnu'ndan gemi geçişleri 2 ayda büyük oranda arttı

2024-02-01 13:02 - Ekonomi

İlgili Haberler

Posta yoluyla yurt dışından gelen eşyanın beyanında 6'lı GTİP bilgisi aranacak

17:08 - Ekonomi

Suriye'nin enerji sektörüne 7 milyar dolarlık yatırımda uygulama aşamasına geçildi

16:43 - Ekonomi

İngiltere Merkez Bankası politika faizinde değişikliğe gitmedi

15:53 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat: e-ihracat destek paketi adında bir kredi programının müjdesini veriyoruz

14:13 - Ekonomi

Türkiye genelindeki havalimanları 10 ayda 211 milyon yolcuya hizmet verdi

13:59 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ile bir araya geldi

17:58 - Gündem

Nissan, nisan-eylül döneminde 221,9 milyar yen net zarar açıkladı

17:28 - Dünya

Lübnanlılar, ülkenin güneyinde İsrail'in saldırı tehdidinde bulunduğu beldeleri boşaltıyor

17:23 - Dünya

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Meclis'teki ‘Hilalin Işığında’ sergisini gezdi

17:13 - Siyaset

Posta yoluyla yurt dışından gelen eşyanın beyanında 6'lı GTİP bilgisi aranacak

17:08 - Ekonomi