Doğu Karadeniz'in önemli yapıları 24 saat izleniyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) çatısı altında faaliyet gösteren Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde bölgedeki önemli yapılar 7 gün 24 saat izleniyor.

Gündem - 1 yıl önce

Trabzon
Rize-Artvin Havalimanı ile Yusufeli Barajı'nın da aralarında bulunduğu 40 önemli yapının sağlamlığı, hassas sensörlerle anlık takip ediliyor.
KTÜ Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, AA muhabirine, merkezin Türkiye'nin yapı sağlığı izleme alanında ilk, bölgenin ise deprem alanındaki ilk merkezi olduğunu söyledi.
Yaklaşık 20 yıllık çalışma altyapısını 30 kişilik ekiple birleştirerek merkezi 1 yıl önce kurduklarını belirten Altunışık, "Şu an burada tamamı kendi imkanlarımızla olmak üzere birçok mühendislik yapısını 7 gün 24 saat izlemekteyiz." dedi.

"Bir nevi yapının kalp grafiğini çekiyoruz"

Altunışık, yapı sağlığı izlemi anlamında yapılara özel sensörler yerleştirdiklerini anlatarak, şu değerlendirmede bulundu:
"Yerleştirdiğimiz sensörler yapıda bizim hissedemeyeceğimiz ama yapıda var olan titreşimleri algılıyor. Bir nevi yapının kalp grafiğini çekiyoruz. Bu kalp grafiklerini daha sonra inşaat mühendisliği alanındaki özel yöntemlerle işleyerek yapının dayanımını, rijitliğini yani bir nevi sağlamlığını ortaya koyan ve dinamik karakteristikler olarak adlandırdığımız frekanslar, mod şekilleri ve sönüm oranlarını elde ediyoruz. Olası bir depremden sonra yapının davranışındaki değişiklikleri izleyerek, yapıda oluşmuş bir hasar var mı yok mu? Oluşmuşsa hangi düzeyde, hangi bölgelerde, nerelere dikkat etmemiz gerektiğinin karar mekanizmasını oluşturuyoruz."

Türkiye'de bu tür çalışmaların genellikle yurt dışından alınan ölçüm sistemleriyle yapıldığını ifade eden Altunışık, "2015 yılında başvurduk ve TÜBİTAK bizi destekledi. Yapı sağlığı izleme alanında yerli ve milli yazılımları üreterek, anlık olarak izlediğimiz birçok yapıyı ekranda görebiliyorsunuz." diye konuştu.
Prof. Dr. Altunışık, Türkiye'nin deprem ülkesi olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
"Deprem olması her yerde muhtemel. İstanbul'da da kamu binalarına bu yerleşimleri yapmak üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızla bir çalışmayı sonlandırmak üzereyiz. Bu çalışma başarılı şekilde tamamlanırsa İstanbul'un pilot bölge olarak değerlendirdiğimiz bazı ilçelerindeki kamu binalarına sensörleri yerleştirip, deprem olduktan çok kısa bir süre sonra durumlarını ortaya koyabileceğiz."

Bölgede çok sayıda yapıyı izlediklerine dikkati çeken Altunışık, "Bölgemizin en önemli yapıları arasında bulunan Yusufeli Barajı, Deriner Barajı, yine aynı Artvin bölgesinde bulunan çok yüksek ayaklı tek kale viyadüğü, Rize-Artvin Havalimanı ki bunlar dolgu üzerine oturan ve devamlı izlenmesi gerek yapılar. Yine Trabzon'da çok yüksek katlı Yomra'daki binalarımız, aynı şekilde Moloz'da bulunan ve dolgu üzerine oturan camimiz. Bunun haricinde birçok tarihi eseri, birçok fabrikayı, yaklaşık 40'a yakın yapıyı kendi imkanlarımızla izliyoruz." diye konuştu.
Altunışık, hangi yapının hangi bölgesine sensörlerin yerleştirileceğinin teknik ekibin detaylı çalışmalarıyla belirlendiğini vurgulayarak, "Amacımız çalışmalarımızı biraz daha ilerletmek, farkındalığı oluşturmak ve burayı Türkiye'nin en önemli izleme merkezlerinden biri haline getirmektir." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Derinkuyu Yeraltı Şehri’nde 5 bin yıllık kenevir izleri -Dr. Erdem Ulaş yazdı-

2024-10-24 21:02 - En Son Yazılar

Karabük'te emekli olan 30 yıllık öğretmen alkışlarla uğurlandı

2024-10-18 15:23 - Çevre-Hayat

FNSS'den Endonezya'ya zırhlı personel taşıyıcı ihracatı

2024-10-22 12:42 - Ekonomi

Roketsan, SAHA EXPO'da ilk kez sergileyeceği yeni ürünlerini tanıttı

2024-10-21 18:07 - Teknoloji

Oyuncu Tekin Temel vefat etti

2024-10-23 13:47 - Magazin

Erzurum'da 320 dönümdeki GES'lerle yılda 150 milyon lira tasarruf sağlanıyor

2024-10-18 14:32 - Ekonomi

Doğu Karadeniz'in önemli yapıları 24 saat izleniyor

2024-10-25 12:02 - Gündem

Ankara'da yarın bazı yollar trafiğe kapatılacak

2024-10-19 19:08 - Gündem

15 Temmuz şehidinin oğlu, "FETÖ elebaşı hesap vermeden öldüğü" için üzgün

2024-10-21 17:58 - Gündem

Türkiye'den 9 ayda 114 ülkeye 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı

2024-10-21 13:32 - Ekonomi

İlgili Haberler

Erden Timur'un sahibi ve ortağı olduğu şirketlere TMSF kayyum olarak atandı

22:57 - Gündem

Bebek Otel'in sahibi Muzaffer Yıldırım'ın 6 şirketine TMSF kayyum olarak atandı

22:47 - Gündem

Emniyetten "APP plaka"ya ilişkin açıklama

22:32 - Gündem

Iğdır'da lise öğrencisi kızı bıçakla yaralayan sanığın davası 23 günde sonuçlandı

20:22 - Gündem

Bolu Belediyesi Başkan Vekilliğine Mehmet Tuna Özcan seçildi

19:53 - Gündem

Günün Manşetleri

ABD'nin en büyük uçak gemisi "USS Gerald R. Ford" Kızıldeniz'e ulaştı

02:48 - Dünya

Gübre ham maddesi üre için ithalatta gümrük vergisi sıfırlandı

01:37 - Ekonomi

Trump silah üretim hızının artırılması için savunma şirketleriyle görüştü

01:02 - Dünya

Rusya Devlet Başkanı Putin ile İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan telefonda görüştü

00:17 - Dünya

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile bölgesel gelişmeleri görüştü

00:07 - Dünya