?>

'Doğu Akdeniz'deki zenginlikler hepimize ait'

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, "Doğu Akdeniz'deki zenginlikler hepimize ait ve bu kabul ediliyor. Ama iş tatbikata gelince, 'Bu bizim egemenlik alanımızdır' diyen bir Rum tarafıyla karşılaşıyoruz." dedi.

Dünya - 6 yıl önce

Ankara

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Doğu Akdeniz'deki zenginlikler hepimize ait ve bu kabul ediliyor. Ama iş tatbikata gelince, 'Bu bizim egemenlik alanımızdır' diyen bir Rum tarafıyla karşılaşıyoruz." dedi.

Akıncı, Girne'de gerçekleştirilen "Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2019 Arama Kurtarma Tatbikatı"nın kara safhasının tamamlanmasının ardından tatbikata ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Tatbikata katılan sivil ve askeri unsurları tebrik eden Akıncı, bu tür arama kurtarma tatbikatlarının meydana gelebilecek alarm durumları için önemini vurguladı.

Akıncı, Doğu Akdeniz'de son zamanlarda yaşanan gerginliklerin arzu etmedikleri durumlar olduğunu belirterek, "Doğu Akdeniz'deki zenginlikler hepimize ait ve bu kabul ediliyor. Ama iş tatbikata gelince, 'Bu bizim egemenlik alanımızdır' diyen bir Rum tarafıyla karşı karşıya geliyoruz." ifadelerini kullandı.

Müzakerelerin devam ettiği dönemde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne Doğu Akdeniz konusunda birçok kez iş birliği çağrısında bulunduklarını hatırlatan Akıncı, şöyle konuştu:

"Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne 'iş birliği için ortak komite kuralım' dedik. Maalesef, komite kurmaya da bu işi birlikte planlamaya da yanaşmadılar ve tek taraflı eylemlerini sürdürdüler. 'Eğer bu şekilde yapılırsa KKTC ve Türkiye'ye aynı şekilde davranmaktan başka seçenek bırakmıyorsunuz' dedik. Bunun gerekleri yapılıyor şu anda. 'Eğer siz araştırma yapıyorsanız biz de yapacağız' dedik ve yapıyoruz. 'Eğer kazı aşamasına gelirseniz biz de o aşamaya geleceğiz, biz de kazacağız' dedik ve şimdi o safhadayız."

"Doğu Akdeniz bir barış havzası haline gelebilir"

Akıncı, Doğu Akdeniz'e ilişkin çağrıda bulunarak, "Doğu Akdeniz bir barış gölü, barış havzası haline gelebilir. Buradan herkes yararlanır. Biz gerginlik siyaseti, çatışma siyaseti istemiyoruz. Barış, uzlaşma istiyoruz ama bunları haklarımızı da koruma kararlılığı içerisinde söylüyorum. Eğer yardımlaşma, birlikte iş üretme, paylaşma konularında bir anlayış görürsek hemen biz bu eli tutmaya hazırız. Ama ne yazık ki bunun tam tersi gelişmeler oluyor. KKTC ve Türkiye'yi enerji politikalarının dışında, Doğu Akdeniz enerji denkleminin dışında tutma gayretleri var." değerlendirmesinde bulundu.

KKTC ve Türkiye'yi Doğu Akdeniz'in dışında tutma çabalarının coğrafyaya aykırı olduğunun altını çizen Akıncı, bölgenin coğrafyasında ve tarihinde Kıbrıs Türklerinin ve Türkiye'nin var olmaya devam edeceğini vurguladı.

Bir gazetecinin "Bu gergin ortamda müzakerelerin tekrar başlaması söz konusu mu?" sorusuna ise Akıncı, "Müzakerelerin olmamasının nedeni şimdi yaşananlar değil. Rum tarafı geçen gün 'Bu gergin ortam bitsin de müzakereler başlasın' diye beyanat verdi. Öyle bir durum söz konusu değil. Müzakerelerin olmamasının nedeni, maalesef Rum liderlerinin Kıbrıs Türk tarafının siyasi eşitliğini ve kararlara etkin katılımını kabüle bir türlü yanaşmamasıdır." karşılığını verdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, uzlaşma sağlanabilmesi için iki tarafın siyasi eşitliğini içeren geçmişteki mutabakatların kabul edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

13 yaşındayken tutuklanan Suudi genç idamla yargılanıyor

2019-06-08 11:47 - Dünya

Erciyes’te teleferiklerin örümcek adamları

2019-06-05 17:10 - Genel

Darülaceze, bayram coşkusunu ziyaretçileriyle yaşadı

2019-06-04 22:27 - Gündem

İki otomobil çarpıştı: 7 yaralı

2019-06-06 19:11 - Asayiş

ABD’de tütün yasağı

2019-06-05 22:35 - Dünya

10 yaşındaki çocuk boğulma tehlikesi geçirdi

2019-06-10 19:24 - Asayiş

Düzce’de yılan paniği

2019-06-05 20:52 - Gündem

Hatay’da zincirleme trafik kazası: 6 yaralı

2019-06-06 01:58 - Asayiş

Almanya'da Müslümanlara yönelik 132 suç işlendi

2019-06-05 16:57 - Dünya

ABD Başkanı Trump Downing Street’te

2019-06-04 19:02 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail Gazze kentinin batı mahallelerinde binaları hedef alan saldırılarını yoğunlaştırıyor

21:53 - Dünya

NATO doğu kanadının savunmasını güçlendirmek için entegre sistem kuruyor

21:03 - Dünya

İsrail'in Sana'ya düzenlediği saldırılardan Yemen Ulusal Müzesi de hasar gördü

20:58 - Dünya

BM'den Tunus'ta Küresel Sumud Filosu'na ait gemilerin hedef alınmasına ilişkin soruşturma

20:12 - Dünya

İsrail'in Eurovision'a katılmasına karşı çıkan ülkelerin sayısı artıyor

18:57 - Dünya

Günün Manşetleri

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında Resul Emrah Şahan hakkında tutuklama talebi

22:03 - Gündem

İsrail Gazze kentinin batı mahallelerinde binaları hedef alan saldırılarını yoğunlaştırıyor

21:53 - Dünya

Beşiktaş, Joao Mario'yu AEK'e kiraladı

21:23 - Spor

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Duran'dan 12 Eylül darbesinin 45'inci yılına ilişkin pay

21:17 - Gündem

NATO doğu kanadının savunmasını güçlendirmek için entegre sistem kuruyor

21:03 - Dünya