Doğaseverler 9 rotada arıların dünyasını keşfe çıkıyor

Türkiye'de Apiturizm projesi kapsamında oluşturulan arıcılık rotalarındaki gezilere katılanlar, arı ve arıcılık ürünlerini gözlemleme, deneyimleme ve tatma imkanı buluyor.

Ekonomi - 3 ay önce

Türkiye'de belirlenen 9 arıcılık rotası, doğaseverleri arıların dünyasında yolculuğa çıkarıyor.
Avrupa Arıcılık Federasyonu Bilim Komitesi Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Özkırım, "apiTURroute" platformunun kurucularından Mustafa Ertekin ile yaklaşık 3 yıl önce "Doğaya karışın, doğayı karıştırmayın" sloganıyla apiturizm (arıcılık ve doğa turizminin birleşmesi) projesini hayata geçirdi.
Proje kapsamında Türkiye'nin farklı noktalarından bir araya gelen doğaseverler, Afşin, Bingöl-Tunceli-Erzincan, Kars-Ardahan-Artvin, Muğla, Bursa-Balıkesir, Düzce-Sakarya, Ağva-Şile, Tekirdağ-Kırklareli-Edirne ve Rize'de oluşturulan arıcılık rotalarındaki gezilere belirli zaman dilimlerinde katılarak arı ve arıcılık ürünlerini gözlemleme, deneyimleme ve tatma imkanı buluyor.
Doğayla iç içe arıların dünyasını keşfe çıkan katılımcılar, arıcı kıyafeti giyip kovan başına geçerek de arıcılığın incelikleri hakkında bilgi sahibi oluyor.
Projenin Düzce-Sakarya rotasında açıklama yapan Prof. Dr. Aslı Özkırım, 32 yıldır arıcılık, arı sağlığı ve arı biyolojisi alanlarında çalışmalar yaptığını söyledi.
Arıcılığın sağlıklı şekilde sürdürülebilmesi için Türkiye'nin her köşesine giderek seminerler verdiğini belirten Özkırım, 3 yıl önce, arıların dünyasının yakından tanınmasına yönelik apiturizm projesinin başlatıldığını kaydetti.
Özkırım, proje kapsamında Türkiye'de 9 rota oluşturduklarını, katılımcıların hiçbirinin arıcı olmadığını aktararak, "Misafirlerimiz doğaseverler ve doğayı merak edenler. Burada Düzce'nin doğasını, kestane balının ve Yığılca arısının ünlü olduğunu öğrendiler. Kitlesel turizmi istemiyor, butik turizmi destekliyor, arıcılığı tanıtmaya çalışıyoruz." diye konuştu.
Gezilere katılanların, arıcılık ve arı hakkında bilmediklerini öğrendiğini anlatan Özkırım, "Mesela Muğla rotasında çam balını, Tekirdağ-Kırklareli-Edirne rotasında Trakya arısı ve meşe balını, Düzce rotasında Yığılca arısı ve kestane balını tanıtıyoruz. Bir rotaya katılan diğerine de katılmak istiyor. Arıcılık ve arı hakkında bilmediklerini öğreniyorlar. Balın nasıl elde edildiğini maskeleri takıp kovanların başında terleyince anlıyorlar. Arıcının emeğini orada fark ediyorlar. Bu büyük bir kazanım." diye konuştu.
Özkırım, Api-Turizm Global projesinin de yürütücüsü olduğunu dile getirerek, "Tanzanya, Slovenya, Portekiz, İspanya ve İtalya'da partnerlerimizle hem yurt içinde hem de yurt dışında çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu projeye çocuklarımızı da dahil ediyoruz. Onları doğa sevgisiyle bütünleştirip önlemleri alarak arılıklara sokuyoruz. Yaşlanan arıcılığımızı gençleştirmeye hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.
Projenin Düzce-Sakarya rotası yürütücüsü arıcılık eğitmeni ve arıcı Seher Arı Ar da "arının sadece baldan ibaret olmadığını göstermek" adına birçok çalışma yaptıklarını söyledi.
Ar, gezilere katılanların, hem doğayla iç içe olma hem de arıcılığı yakından tanıma fırsatı elde ettiğinden bahsederek, "Arı ve doğayla yolları bir şekilde kesişmiş insanlar bir arada. Burada fikir alışverişinde bulunuyor. Bizden sonraki nesillerimize, çocuklarımıza arının korkulacak bir varlık olmadığını, soframızdaki yiyeceklerimizin yüzde 75'inin arılar sayesinde olduğunu anlatıyoruz." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Eurovision Şarkı Yarışması'nda son finalistlerin belli olduğu ikinci yarı final yapıldı

2026-05-15 01:18 - Magazin

Viyana'da aktivist ve sanatçılardan Eurovision'da yarışacak siyonist İsrail'e protesto çağrısı

2026-05-12 16:22 - Magazin

Viyana'da İsrail'in Eurovision'a katılımına karşı alternatif konser düzenlendi

2026-05-15 23:47 - Magazin

Tatneft, Türkiye’de maleik anhidrit üretimi için planlanan petrokimya projesinden çekildi

2026-05-16 00:39 - Özel Haber

Suudi Arabistan: Hac için ülkeye gelenlerin sayısı 860 bini aştı

2026-05-13 17:18 - İslam-Hayat - Safer 1448

Din İşleri Yüksek Kurulu, Zilhicce hilalinin görüldüğünü açıkladı

2026-05-18 01:28 - İslam-Hayat - Safer 1448

İsrail'in katılımının protesto edildiği Eurovision'u Bulgaristan kazandı

2026-05-17 02:57 - Magazin

Cumhurbaşkanlığı Çocuk Orkestrası ve Korosu 19 Mayıs konseri için hazır

2026-05-16 13:28 - Magazin

A Milli Futbol Takımı'nın 2026 Dünya Kupası için geniş kadrosu açıklandı

2026-05-18 19:07 - Spor

Hacı adayları kutsal mekanları ziyaret ediyor

2026-05-18 14:33 - İslam-Hayat - Safer 1448

İlgili Haberler

Rusya'nın federal bütçe açığı yaklaşık 79 milyar dolara çıktı

19:53 - Ekonomi

TİGEM, 30 safkan Arap tayının satışından yaklaşık 28 milyon lira gelir elde etti

17:32 - Ekonomi

Sigorta ve emeklilik sektörünün aktif büyüklüğü 4,4 trilyon liraya ulaştı

15:35 - Ekonomi

Küresel gaz türbini siparişleri ikinci çeyrekte rekor kırdı

16:03 - Ekonomi

KAPEKS halka arzla Orta Asya ve Afrika'daki büyümesini hızlandıracak

14:08 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Suudi Arabistan Kralı Selman, Türkiye ve Pakistan'la imzalanan Mekke Ortak Savunma Anlaşması�

20:57 - Dünya

AK Parti Diyarbakır Gençlik Kollarından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a pankartla teşekkür

19:57 - Gündem

Rusya'nın federal bütçe açığı yaklaşık 79 milyar dolara çıktı

19:53 - Ekonomi

İran: Hürmüz Boğazı'nın açılması, ABD'nin tutumunu değiştirmesine ve şartlarımızı kabul et

19:47 - Dünya

Nijerya'da Lassa ateşi nedeniyle ölenlerin sayısı 237'ye yükseldi

19:42 - Dünya