?>

Doğada baygın halde bulunan yaralı oklu kirpi tedavi ediliyor

Diyarbakır'da doğada baygın ve yaralı halde bulunan oklu kirpi, Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi ediliyor.

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

Diyarbakır

Çeşitli nedenlerle doğal yaşam alanlarında yaralanan, zehirlenen ve yardıma muhtaç hale gelen onlarca türde hayvan, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ile Dicle Üniversitesi işbirliğiyle kentte kurulan Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne getiriliyor.

Kırsalda vatandaşlar tarafından baygın ve yaralı olarak bulunan oklu kirpi de Doğa Koruma ve Milli Parklar Diyarbakır Şubesi ekiplerine teslim edildi.

Ekipler, yaralı kirpiyi ilk kontrolün ardından Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde, DKMP Diyarbakır Şube Müdürlüğünde yaban hayvanları üzerine çalışma yürüten veteriner hekim Kasım Ertürk ve Emre Yalçın'a teslim etti.

Yapılan muayenede oklu kirpinin vücudunda yabani hayvan ya da köpek saldırısına bağlı oluştuğu düşünülen derin yaralar ve kırıklar tespit edildi.

Ekip tarafından büyük bir özenle bakımı ve tedavisi yapılan oklu kirpi; elma, armut, karpuz ve birçok sebze çeşidiyle besleniyor.

Oklu kirpi, sağlığına kavuşmasının ardından rehabilite edilerek doğaya salınacak.

"Ok fırlatma asılsız bir durum"

Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Alaeddin Kaya, AA muhabirine, merkeze getirilen her yabani türün tedavisini özenle yaptıklarını, beslenmelerini sağladıklarını ve rehabilitasyonun ardından yeniden doğal yaşam alanlarına kavuşturduklarını söyledi.

Yaz aylarında yoğun olarak kavurucu sıcaklardan etkilenen göçmen kuşlara ev sahipliği yapan merkezin memeli ve sürüngen türleri de misafir ettiğini belirten Kaya, şöyle konuştu:

"Merkezimize son olarak Latince ismi Hystrix Indica olan oklu kirpi getirildi. Kemirgen, otçul ve zararsız bir hayvandır. Bahsedildiği gibi ok fırlatma ya da yaralama gibi bir özellikleri yok. Maalesef vahşi hayvanların ya da yerleşim yerlerine yaklaştıklarında köpeklerin saldırısına uğramaktalar."

Merkeze getirilen dişi oklu kirpinin vahşi hayvan saldırısına uğradığını aktaran Kaya, kirpinin birkaç yerinde ısırık sonucu deri kaybına uğradığını anlattı.

Kirpinin yapılacak tedavinin ardından kendi habitatına uygun bir yerde bırakılacağını ifade eden Kaya, şu bilgileri verdi:

"Bu tür iri olabiliyor. Yetişkin ve erkek bir bireyse tek bir insanın taşıması zor olabilir. Bu ise en fazla 2 yaşında genç ve dişi. Korunması gereken türlerden biri çünkü sayıları azalıyor. Nadir görülen, gececilerden biridir. Toprağı kazdıkları için bitki tohumlarını yaymada vejetasyona katkısı büyük bir tür. Maalesef insanlarımız biraz değişik bir hayvan gördüğünde korkuyor ve hayvanı bertaraf etmek istiyor. Oklu kirpi zararsız ve kendi halinde bir hayvan. Bunları gördüğümüzde lütfen bunlara ve yuvalarına karışmayalım. Ok fırlatma halk arasında dolaşan asılsız bir durum. Ok dediklerimiz bunların gelişmiş, dikensi yapı almış kılları. Tehlike altında olduğunda sırtını dönüp kuyruğunu sallıyor ve ses çıkararak saldırganı kendinden uzak tutmaya çalışıyor. O sırada kökleri zayıflamış olanlar etrafa saçılabiliyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

2024’te En Popüler Sosyal Medya Uygulamaları

2024-09-16 17:54 - İnsan&Hayat

Yeni Ankara Adalet Sarayının temeli törenle atıldı

2024-09-19 14:53 - Gündem

Kırıkkale'de köy okulu askerler tarafından eğitime hazırlandı

2024-09-18 15:42 - Çevre-Hayat

TCMB'nin TL depo alım ihalesine 12 milyar 781 milyon liralık teklif geldi

2024-09-20 12:37 - Ekonomi

İstanbul'da sabah saatlerinde trafik yoğunluğu arttı

2024-09-17 10:03 - Gündem

Bakanlardan yapay zeka ürünü 'Boykot' şarkısı ile Filistin'e destek

2024-09-16 23:52 - Siyaset

Türkiye-İsveç Güvenlik Mekanizması toplantısı ertelendi

2024-09-18 16:33 - Gündem

Şanlıurfa'da doğada yaralı ve bitkin bulunan yaklaşık 400 kuş tedavi edildi

2024-09-18 15:37 - Çevre-Hayat

Trabzonlu 92 yaşındaki Kore gazisi ziyaretçileriyle eski günlerini yad ediyor

2024-09-19 12:38 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Becirovic ile bir araya geldi

2024-09-14 14:43 - Siyaset

İlgili Haberler

İstanbul'da bazı AVM esnafı ile STK gönüllüleri Gazze için Hayır Çarşısı kurdu

17:27 - Çevre-Hayat

Sarıkamış'ta araç camları ve bitkiler kırağı tuttu

15:54 - Çevre-Hayat

Ganos Dağı eteklerindeki ormanlar sonbahar renklerine bürünmeye başladı

15:08 - Çevre-Hayat

Kara yolu kenarını mesken edinen ayı yavrularını bölge sakinleri besliyor

13:53 - Çevre-Hayat

Ağrı'da çocukların hayali Gazze'deki arkadaşlarının okula gitmesi

13:52 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Hizbullah Siyasi Büro Üyesi Ebu Zeyneb: Lübnan’da iç savaşa da mal olsa silah bırakmayacağız

21:02 - Dünya

Yatırım Danışma Komitesi toplantısının sonuç bildirisi açıklandı

20:37 - Ekonomi

Hamas'ın Gazze'deki İsrailli esirleri pazar günü bırakabileceği iddia edildi

20:23 - Dünya

ALTAY tankının ilk teslimatı 28 Ekim'de yapılacak

20:12 - Gündem

Erzurum polisi atalarının izinde tabyalarda nöbette

20:08 - Gündem