?>

Doç. Dr. Cihat Yaycı: Ülke deyince hem denizi hem karayı birlikte ölçmek lazımdır

Doç. Dr. Cihat Yaycı, "Mavi Vatan'da biz ne demek istiyoruz? Kazandırmak istediğimiz ne? Aslında özetle şu; ülke sadece karadan oluşmaz, ülke aynı zamanda denizden de oluşur. Ülke deyince hem denizi hem karayı birlikte ölçmek lazımdır." dedi.

Gündem - 2 yıl önce

İzmir

MÜSİAD İzmir Şubesi tarafından düzenlenen tarafından Dost Meclisi toplantısına katılan Doç. Dr. Cihat Yaycı, "Türkiye Yüzyılı'nda Mavi Vatan" konulu söyleşide konuştu.

Bilal Saygılı Camii ve Külliyesi'nde düzenlenen söyleşinin moderatörlüğünü MÜSİAD İzmir Başkanı Gökhan Temur yaptı.

Yaycı, söyleşide "Mavi Vatan" doktrinini ve görev süresi boyunca yürüttüğü çalışmalar sonucunda çizdiği haritayı anlattı.

Mavi Vatan haritasını 18 yılda çizdiğini dile getiren Yaycı, şunları kaydetti:

"Bazıları zannediyor ki, eline cetveli kalemi alıp bu harita kolaylıkla çiziliyor, böyle değil. Bu haritayı çizmek için bütün kıyıları tek tek dolaşmak lazım. Hesaplayıp kitaplayıp koordinatları bulacaksınız sonra uluslararası hukuk prensiplerini, Uluslararası Adalet Divanı'nın verdiği kararları, denizcilik mahkemelerinin verdiği kararlardaki prensipleri dikkate alacaksınız ve coğrafi, hukuki ve uluslararası ilişkiler bağlamında bu haritayı ortaya koyacaksınız ki dünyaya ilan edebileceksiniz."

Haritanın hukuka ve ilme uygun olmaması halinde önce Türk milletini mahcup edeceğini söyleyen Yaycı, "Şu ana kadar bizim bu haritamıza hukuken karşı çıkan hiç kimse olamadı. Siyasi itirazları oldu, onlar da bizim deniz alanımızda hak iddia ettiler." dedi.

Bir ülkenin denizden ve karadan oluştuğunu ifade eden Yaycı, "Mavi Vatan'da biz ne demek istiyoruz? Kazandırmak istediğimiz ne? Aslında özetle şu; ülke sadece karadan oluşmaz, ülke aynı zamanda denizden de oluşur. Ülke deyince hem denizi hem karayı birlikte ölçmek lazımdır. Bunu Türk milleti çok kez söylemiş çok kez de unutmuş. Ben tekrar hatırlatan birisi oldum." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Terör örgütü PKK/YPG silahlı kadrosu için Haseke’den bir çocuğu daha kaçırdı

2023-06-15 18:38 - Gündem

UEFA'dan hakem Arda Kardeşler'e görev

2023-06-16 11:03 - Spor

UEFA, 69. kuruluş yıl dönümünü kutluyor

2023-06-15 11:13 - Spor

Doğu Akdeniz için gök gürültülü sağanak uyarısı

2023-06-17 18:42 - Gündem

Avrupa Oyunları, tarihte üçüncü kez düzenlenecek

2023-06-16 11:37 - Spor

Filistin: İsrail'in Orta Doğu ile bütünleşmesi Filistin davasını ötekileştirir

2023-06-18 17:52 - Dünya

Trabzon'da sağanak hayatı olumsuz etkiledi

2023-06-15 11:07 - Gündem

Keçiören Belediye Başkanı Altınok'tan ilçedeki su baskınlarına ilişkin açıklama

2023-06-14 18:53 - Gündem

A Milli Kadın Basketbol Takımı, Macaristan'ı 69-68 mağlup etti

2023-06-16 19:49 - Spor

Lionel Messi, kariyerinin en hızlı golünü Avustralya karşısında attı

2023-06-15 19:28 - Spor

İlgili Haberler

Balıkesir'de 4,8 büyüklüğünde deprem

22:17 - Gündem

TCG Anadolu TEKNOFEST Mavi Vatan kapsamındaki İstanbul Boğazı geçişini tamamladı

19:58 - Gündem

TCG Anadolu liderliğinde İstanbul Boğazı'ndaki geçit töreni düzenlendi

17:53 - Gündem

Kocaeli'de ağaçlık ve makilik alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

15:57 - Gündem

Muş'un Malazgirt ilçesinde şanlı zaferin 954. yıl dönümü coşkusu yaşanıyor

15:53 - Gündem

Günün Manşetleri

Balıkesir Marmara Adası'nda çıkan yangına müdahale ediliyor

01:32 - Asayiş

Galatasaray, Kayserispor'u farklı geçti

00:28 - Spor

Toyota CEO’su Ali Haydar Bozkurt yeni satış hedefini açıkladı, rakam şaşırttı

23:54 - Ekonomi

Atina'da Filistin'e destek eylemi düzenlendi

23:02 - Dünya

Balıkesir'de 4,8 büyüklüğünde deprem

22:17 - Gündem