?>

Doç. Dr. Aysel Milanlıoğlu'ndan 'koronavirüs inmeye neden olabilir' uyarısı

YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aysel Milanlıoğlu, "Koronavirüs, hem sinir sistemini hem de damar duvarını etkileyip kanda pıhtılaşma eğilimini artırarak inmeye neden olabilmektedir" dedi.

Sağlık - 5 yıl önce

Van

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaşı Tıp Merkezi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aysel Milanlıoğlu, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) hem sinir sistemini hem de damar duvarını etkileyip kanda pıhtılaşma eğilimini artırarak inmeye neden olabileceği uyarısında bulundu.

Milanlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, inmenin beyin damarlarının tıkanması veya yırtılması sonucu gelişen bir rahatsızlık olduğunu söyledi.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en sık ölüm nedenleri arasında sayılan inmenin, yüzde 80 önlenebilir bir hastalık olduğunun unutulmaması gerektiğini belirten Milanlıoğlu, sigara kullanımının yaygınlığı, et ürünleri ve tuzlu yiyeceklerin fazlaca tüketilmesi gibi beslenme alışkanlıklarının felç sıklığını artırdığına dikkati çekti.

Felç tedavisinde zamanın çok önemli olduğunu vurgulayan Milanlıoğlu, şunları kaydetti:

"İleri yaş, ailesinde inme öyküsü olanlar, hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp krizi, kalp yetmezliği veya kalpte ritm bozukluğu gibi kronik hastalığı olanlar, kötü kolesterol yüksekliği, aşırı kilolu ve obez olanlar, hareketsiz yaşam ve kötü beslenme alışkanlıkları ciddi risk grubunu oluşturuyor. Yüzde kayma, ağız kenarında eğilme veya sarkma, konuşma bozukluğu, kolda veya bacakta kuvvetsizlik, denge bozukluğu ve görme bozukluğu inmenin en sık belirtileridir. İnme tedavisinde zaman çok önemlidir. Geç kalınan her dakikada 2 milyon nöronun öldüğü unutulmamalıdır."

"Kovid-19 beyin ve sinir sistemini etkiliyor"

Milanlıoğlu, Kovid-19'un, sadece solunum yollarını değil beyin ve sinir sistemini de etkilediğini vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

"Son zamanlarda acil servisimize inme şikayetiyle başvuran hastaların bazılarının Kovid-19 şüphesiyle takip edildiği ancak test sonuçlarının negatif çıktığı görülmüştür. Salgın sürecinde görülen inmelerin nedeni kesin olarak bilinmiyor. Fakat hastalığın yarattığı pıhtılaşma eğiliminin rolü üzerinde duruluyor. Koronavirüs, hem sinir sistemini hem de damar duvarını etkileyip kanda pıhtılaşma eğilimini artırarak inmeye neden olabilmektedir. Mevcut durumda en yaygın belirtiler koku ve tat alma bozukluğudur."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Koronavirüste son 24 saat

2020-08-31 02:16 - Dünya

Milli eskrimciler piste çıkmak için gün sayıyor

2020-09-02 15:16 - Spor

Kastamonulu kadınlar el işlerini Japonya'ya gönderiyor

2020-09-04 16:26 - Çevre-Hayat

AK Parti Sözcüsü Çelik: Yunanistan Doğu Akdeniz'de korsan bir devlettir

2020-09-01 23:41 - Siyaset

Mali'de cunta, hafta sonu sivil geçişi görüşecek

2020-09-02 21:41 - Dünya

Pakistan'daki aşırı yağışlarda ölü sayısı 48'e yükseldi

2020-09-04 03:51 - Dünya

TBMM Başkanı Şentop uluslararası kuruluşların yeniden yapılanmasını önerdi

2020-09-01 22:06 - Siyaset

Türkiye savunmada iki yeni tesis kazandı

2020-08-30 22:47 - Ekonomi

Fed Başkanı Powell: İstihdam artış hızı beklenenden daha iyi

2020-09-05 03:36 - Dünya

Gündemdeki ada Meis

2020-09-01 16:36 - Gündem

İlgili Haberler

İlk yardım eğitimleri tescillenen Türk Kızılay 8 ayda 69 bin kişiye ulaştı

14:37 - Sağlık

Yapay zeka ve robotlar doktorların rakibi değil yardımcısı olacak

11:43 - Sağlık

Kalp hastalıklarına yapay zekalı cihazla erken tanı imkanı

12:23 - Sağlık

Sol böbreği kasıkta olan prostat kanseri hastası robotik cerrahiyle iyileşti

12:03 - Sağlık

UNICEF: Dünyada obez çocuk sayısı ilk kez düşük kilolu çocuk sayısını geçti

15:42 - Sağlık

Günün Manşetleri

Süper Lig kulüpleri, A Milli Basketbol Takımı'nı kutladı

01:23 - Spor

Fitch, Fransa'nın kredi notunu düşürdü

01:22 - Ekonomi

G7 maliye bakanları, Rusya'ya ek baskı seçeneklerini tartıştı

01:17 - Dünya

Çin ve ABD heyetleri, Madrid'deki müzakerelerde TikTok sorununu da görüşecek

01:13 - Dünya

Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de

00:53 - Gündem