?>

Diyanet: Salgın hastalık da cumanın farz olmasını düşüren mazeretler kapsamındadır

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu; hastalık, şiddetli yağış, aşırı sıcak ve soğuk gibi elverişsiz hava şartları yanında salgın hastalığın da cuma namazının farz olmasını düşüren mazeretler kapsamında olduğunu bildirdi.

Gündem - 5 yıl önce

Ankara

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu; hastalık, şiddetli yağış, aşırı sıcak ve soğuk gibi elverişsiz hava şartları yanında salgın hastalığın da cuma namazının farz olmasını düşüren mazeretler kapsamında olduğunu bildirdi.

Yüksek Kurul tarafından yapılan yazılı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında son dönemde artan vaka sayısına işaret edildi.

İslam dininin hayat ile sağlığın korunması ve bunlara zarar verecek şeylerin giderilmesi yönünde son derece açık hükümler getirdiği belirtilen açıklamada, Müslümanların, bu hükümleri yerine getirmekle ve ilgili tedbirleri almakla yükümlü olduğunun altı çizildi.

Özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı gereken tedbirlerin alınmasının İslam'ın bir gereği olduğu vurgulanan açıklamada, hastalıkların bazı ibadetlerle yükümlü olmayı kaldıran bir mazeret olduğu hatırlatıldı.

Bu bağlamda, cuma namazıyla yükümlü olmanın şartlarından birisinin de cemaate katılmaya mani bir mazeretin bulunmaması olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Meşru bir mazeretin varlığı, cuma namazının farziyetini düşürmektedir. Hastalık, şiddetli yağış, aşırı sıcak ve soğuk gibi elverişsiz hava şartları yanında salgın hastalık da kişiye cumanın farz olmasını düşüren bu tür mazeretler kapsamındadır.

Tüm dünyayı etkileyen Kovid-19 salgını ile ilgili tedbirler, kış mevsiminin getirdiği elverişsiz hava şartlarıyla birleştiğinde, cemaatin bir kısmının camide yer bulamaması ve cuma namazını kılamamasına yol açabilmektedir.

Camide mesafe şartını sağlayacak şekilde yer bulamayanların hem kendilerini hem de cemaati tehlikeye atacak şekilde içeriye girmeleri doğru değildir."

Öğle namazını kılmakla yükümlüler

Bu şekilde cuma namazını kılamayan kişilere, diğer meşru mazeretlerde olduğu gibi öğle namazını kılmanın farz olduğu belirtilen açıklamada, bu durumdaki kişilerin imkan buldukları bir yerde öğle namazını kılmakla yükümlü olduğuna işaret edildi.

Hazreti Muhammed döneminde sabit olduğu bilinen ve bugüne kadar ittifakla uygulanan hükmün böyle olduğunun altı çizilen açıklamada, "Burada bir kez daha ve önemle ifade edelim ki bulaşıcı salgın hastalığa yakalananların ve temaslı olanların cemaate katılmamaları ve karantina şartlarına riayet etmeleri dinen zorunludur." ifadesine yer verildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Filiz Gıda'nın sahibi Barilla, Rusya'da değirmen ve fabrika açıyor

2020-12-02 10:13 - Özel Haber

İsrail savaş uçakları Lübnan'ın birçok bölgesinde alçak uçuş yaptı

2020-11-30 20:06 - Dünya

Belarus’ta protesto eylemlerinde 250'ye yakın kişi gözaltına alındı

2020-11-30 00:56 - Dünya

OPET, Sürdürülebilir İş Ödülleri'nde iki ödül birden aldı

2020-11-30 17:23 - Genel

Juventus, deplasmanda Benevento'yu yenemedi

2020-11-29 02:31 - Spor

'Türk kahvesi'ne TSE standardı kazandırıldı

2020-11-27 18:16 - Ekonomi

Borsa günü düşüşle tamamladı

2020-11-27 22:18 - Ekonomi

Kovid-19 tedavisi gören Muhittin Böcek, taburcu edildi

2020-12-04 02:26 - Siyaset

Başkurtistan’da Uluslararası İş Dünyası Haftası düzenlenecek

2020-12-04 08:16 - Ekonomi

Türk halıcılardan 2,3 milyar dolarlık ihracat

2020-12-02 18:41 - Ekonomi

İlgili Haberler

Alaattin Köseler ile 25 sanığın yargılandığı davada ara karar

00:47 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, A Milli Futbol Takımı'nı tebrik etti

22:43 - Gündem

‘Yenidoğan çetesi’ davasında bazı sanıkların ifadeleri alındı

21:03 - Gündem

Kastamonu'daki orman yangınlarında 2 bin 736 hektar alan zarar gördü

20:22 - Gündem

Niğde'de ambalaj fabrikasında çıkan yangına müdahale ediliyor

20:03 - Gündem

Günün Manşetleri

A Milli Futbol Takımı, Konya'da

02:53 - Spor

Alaattin Köseler ile 25 sanığın yargılandığı davada ara karar

00:47 - Gündem

ABD Başkanı Trump, Japonya ile varılan ticaret anlaşmasına yönelik kararnameyi imzaladı

00:18 - Dünya

İsrail askerlerinin geçen hafta sınırı geçerek Ürdün'e girdiği ortaya çıktı

00:03 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Rubio Filistin'i tanımaya hazırlanan ülkeleri sorun yaratmakla suçladı

23:38 - Dünya