?>

Diyanet kredi kartıyla kurbanlık alanlara 'faizli işlemler yapmayın' uyarısında bulundu

Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Bozkurt, "Kurbanlığımızı kredi kartıyla alıyorsak yapacağımız ödemeyi zamanında yapmalıyız. İbadetle faiz bağdaşmaz." ifadesini kullandı.

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

Ankara

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt, kredi kartıyla kurbanlık alanların faizli işlemlere bulaşmaması gerektiğini belirterek, "İbadetle faiz bağdaşmaz." dedi.

Bozkurt, yaptığı açıklamada, kurban kesmesi gereken kişinin, kurbanı kendi adına kesebileceği gibi vekalet yoluyla başkasının adına da kestirebileceğini söyledi.

Kurban ibadetinin vekaleten yapılması için de kurbanı kesilen kişinin onayının alınması gerektiğini belirten Bozkurt, kurbanın mali bir ibadet olduğunu ifade etti.

Bozkurt, şöyle devam etti:

"Kurbanda kesilen hayvanları uygulamalardan biliyoruz, Kur'an-ı Kerim'de de işaret ediliyor. Kur'an'da dört çift hayvandan bahsediliyor.

Bunlar, dişi ve erkek koyun, keçi, sığır ve devedir. Büyükbaş hayvanların 2 yaşını doldurması, devenin 5 yaşını doldurması, küçükbaş hayvanların da 1 yaşını doldurması gerekiyor.

Kısaca, kurbanlık hayvanların hangi şartlarda olacağı ve hangi yaşlarda kesileceği, peygamberimizin sünnetinde gösteriliyor."

Kurban ibadetinin Hanefi mezhebinde vacip, diğer mezheplerde de sünnet olarak görüldüğünü anımsatan Bozkurt, "Kurban dinde olan bir ibadettir. Peygamberimiz kurbanla ilgili ayetler geldikten sonra hep kurban kesmiştir. Bunu fiilen yapmıştır, bunun için sünnet diyoruz buna. İmkanı olan herkesin kurban kesmesi icap eder. Kurban kesecek kişinin Müslüman olmasının yanı sıra akil ve yetişkin olması lazım." dedi.

"Yapacağımız kurban alışverişi ibadet ruhuna aykırı olmamalı"

Kurbanın ibadet yönünün göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Bozkurt, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yapacağımız kurban alışverişi ibadet ruhuna aykırı olmamalı. İşin içine kredi kartı girerse, biliyorsunuz aldığınız krediyi zamanında ödemezseniz üzerine faiz biniyor.

Faiz de dinimizde haram. Kredi kartı kullanıyorsak faizli işlemlere bulaşmamamız lazım. Hele hele kurbanı kredi kartıyla alıyorsak yapacağımız ödemeyi zamanında yapmalıyız. İbadetle faiz bağdaşmaz.

Bir Müslüman faize bulaşmamak şartıyla kurbanlık hayvanını peşin alacağı gibi taksitle de alabilir."

Hazreti Muhammed'in sünnetinde kurbanın nasıl kesileceği ve dağıtılacağıyla ilgili uygulamanın olduğunu vurgulayan Bozkurt, "Küçükbaş hayvan ancak bir kişi için kesilebilir. Büyükbaş hayvan ise bir kişi için kesileceği gibi 7 kişi için de kesilebilir. Yani büyükbaş hayvan hissesine girecek kişi en az 7'de bir hisseye sahip olmalı. 7'de birin üzerine çıkarsa sorun yok ancak, 7'de birin altına düşerse kurbanı geçerli olmaz." diye konuştu.

"Kurban Bayramı'nda asıl amaç, kurban kesemeyenlere ulaşmaktır"

Kurbanın maddi bir fedakarlık olduğunu ifade eden Bozkurt, şunları kaydetti:

"Kurbanlarımızı, Rabb'imizin rızasına uygun şekilde halka dağıtmalıyız. Kurbanı sadece kendimize et stoklamak için almamalıyız.

Kurban Bayramı'nda asıl amaç, kurban kesemeyenlere ulaşmaktır. Kurbanımızın tamamını da bağış yapabiliriz.

Evimizde kestiğimiz kurbanı da üç hisseye ayırmalıyız. Birinci hisseyi çoluk çocuğumuz için, ikinci hisseyi gelen misafirlere, üçüncü hisseyi ise fakir fukaraya ve mağdur muhtaçlara dağıtmak esastır."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Soğan ekmek yeriz ama hürriyetimizden asla vazgeçmeyiz!

2021-07-07 23:32 - En Son Yazılar

Geceleri diş sıkmak yüz şeklini bozuyor

2021-07-08 13:06 - Genel

Ölüm yolunda 'Barış Yürüyüşü' başladı

2021-07-08 13:49 - Gündem

Türk eğitiminin örnek öğretmeni: Mahir İz

2021-07-08 17:37 - Kültür Sanat

Karakaş, TMSF'nin dördüncü başkanı oldu

2021-07-08 17:56 - Ekonomi

KKTC e-Devlet'inin kalbi Türkiye koordinatörlüğünde projelendiriliyor

2021-07-09 15:26 - Dünya

Türkiye'nin The Lancet'te yayımlanan Sinovac aşısına ilişkin Faz-3 çalışması dünyada ilk oldu

2021-07-09 15:15 - Gündem

Türkiye'nin Gururu Kadın Sporcular: Hatice Kübra İlgün

2021-07-07 14:21 - Spor

Almanya’da Delta varyantı baskın tür oldu

2021-07-08 16:16 - Dünya

Türk lirasıyla ihracatta artış sürüyor

2021-07-03 15:01 - Ekonomi

İlgili Haberler

Ardahan'da 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla tarihi tabyaya yürüyüş düzenlendi

22:23 - Çevre-Hayat

Kars'ta kızıl tilki yavrularının oyunu görüntülendi

14:58 - Çevre-Hayat

Antalya'nın mavi bayraklı falez plajları 200 bini aşkın ziyaretçiyi ağırladı

13:22 - Çevre-Hayat

Özel Çevre Koruma Bölgelerinde bulunan 40 bin 285 yavru kaplumbağa denize kavuştu

12:48 - Çevre-Hayat

Devlet korumasındaki kız çocuklarına sanatla terapi

12:28 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Balıkesir Marmara Adası'nda çıkan yangına müdahale ediliyor

01:32 - Asayiş

Galatasaray, Kayserispor'u farklı geçti

00:28 - Spor

Toyota CEO’su Ali Haydar Bozkurt yeni satış hedefini açıkladı, rakam şaşırttı

23:54 - Ekonomi

Atina'da Filistin'e destek eylemi düzenlendi

23:02 - Dünya

Balıkesir'de 4,8 büyüklüğünde deprem

22:17 - Gündem