?>

Dışişleri Bakanlığı, ifade özgürlüğünün nefret yaymak için kullanılamayacağını vurguladı

Dışişleri Bakanlığı, "İfade özgürlüğü demokrasinin temel taşı olmakla birlikte, nefret yaymak için kullanılamaz." vurgusunda bulundu.

Gündem - 2 yıl önce

Ankara

Dışişleri Bakanlığı, "Din veya İnanç Temelli Şiddet Eylemleri Mağdurlarını Anma Uluslararası Günü" hakkında yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, 2019'da ilan edilen Din veya İnanç Temelli Şiddet Eylemleri Mağdurlarını Anma Uluslararası Günü vesilesiyle, dünyanın muhtelif yerlerinde din veya inançları sebebiyle menfur eylem ve saldırılara maruz kalan tüm mağdurların saygıyla anıldığı belirtildi.

Irkçılık, yabancı düşmanlığı ve bu temelde işlenen, ancak kimi ülkelerde ifade özgürlüğü öne sürülerek müsamaha gösterilen nefret suçlarının toplumsal barış ve huzur ile evrensel demokratik değerlere yönelik en büyük tehditlerden biri olduğuna işaret edilen açıklamada, "İfade özgürlüğü demokrasinin temel taşı olmakla birlikte, nefret yaymak için kullanılamaz." vurgusu yapıldı.

Açıklamada, ırkçılığın ve yabancı düşmanlığının günümüzdeki en yaygın şekillerinden biri olan İslam karşıtlığının da, dünyanın dört bir yanında Müslümanların, nefret söylemine, saldırılara ve kutsal değerlerine hakarete maruz kaldığı bir boyuta ulaştığının altı çizilirken, "Ocak ayından bu yana Avrupa’da kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’i yakma eylemlerinin bir salgın gibi yayılması ve sıklıkla görülen camilere yönelik saldırılar, din veya inanç temelli hoşgörüsüzlüğün ulaştığı dehşet verici boyutu gözler önüne sermektedir." ifadelerine yer verildi.

Ayrıca geçmiş tecrübelerin, gerekli adımların zamanında atılmaması ve yasal düzenlemeler gözden geçirilerek etkin şikayet ve takip mekanizmalarının tesis edilmemesi halinde, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve nefret söylemlerinin şiddet ve terör eylemlerine yol açabildiğini çok acı bir şekilde gösterdiği vurgulandı.

İnsan hakları ile temel özgürlüklerin özünü ihlal eden ve yalnızca hedef aldıkları grupları değil, toplumun tüm kesimlerini etkileyen bu temayül ve eylemlerle etkin şekilde mücadele için ise uluslararası toplumun ortak bir irade çerçevesinde çabalarını birleştirmesi gerektiği kaydedildi.

Türkiye'nin, uluslararası platformlarda bu amaçla yürütülen girişim ve süreçlere öncülük ettiği ve etkin katkı sağladığı belirtilirken, Türkiye'nin, bahse konu eylemlerin ardında yatan esas sebeplerin ele alınması dahil bu sorunun her boyutuyla mücadelesini kararlılıkla sürdüreceği ifade edildi.

Türkiye'nin bu hususta, sorunun çözümüne katkı sunmak isteyen tüm ülke ve kuruluşlarla işbirliği yapmaya hazır olduğu kaydedilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Geçtiğimiz Temmuz ayı içinde BM Genel Kurulu, BM İnsan Hakları Konseyi ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nda kutsal kitaplara yönelik saldırıları dini nefret ve uluslararası hukukun ihlali olarak tanımlayan tarihi kararların ülkemizin de katkılarıyla kabul edilmesi Türkiye’nin bu konudaki aktif ve yapıcı tutumunu ortaya koymaktadır. Ülkemiz, bu kararlar dahil, üyesi olduğu uluslararası kuruluşların konuyla ilgili müktesebatının ilerletilmesi ve bilhassa İslam karşıtı nefret suçlarının işlendiği ülkelerce uygulanmasının takibi konusundaki çabalarını sürdürecektir."

Din veya inanç temelli tüm ırkçı eylemler ve nefret suçlarının en güçlü şekilde kınandığı açıklamada, mağdurlarla dayanışma içinde olunduğu aktarılarak, bu eylemler sonucunda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı dilendi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

EMS Yapı Sivasspor deplasmanda 3 - 1 kazandı

2023-08-21 00:22 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın Macaristan'ı ziyaret edecek

2023-08-19 23:27 - Siyaset

Kamu toplu sözleşme görüşmelerinde müzakere süreci yarın sona eriyor

2023-08-21 11:08 - Gündem

Fransa'da dün yılın en sıcak günü oldu

2023-08-22 10:52 - Dünya

Manisa'da katı atık bertaraf tesisinde çıkan yangına müdahale ediliyor

2023-08-22 13:18 - Asayiş

Esra Sezer Ciner’in ilk romanı ‘OTTO-Garba ile Sonsuz Yolculuk’ 2. Baskısı ile raflarda

2023-08-21 21:22 - Kültür Sanat

Gündüz'ün Gözüyle Sole Mare Beach Club Saldırısı: Güvenlik Tedbirlerinin Yetersizliği

2023-08-16 16:35 - İnsan&Hayat

Yerinde Dönüşüm Projesi'ne başvuru sayısı 175 bin 703'e ulaştı

2023-08-16 12:48 - Gündem

Iraklı ressam, ülkesinin resim sanatında 'dünyadan kopuk olduğu' görüşünde

2023-08-21 15:43 - Kültür Sanat

Bayburt'ta dağlık alandaki örtü yangını söndürüldü

2023-08-16 10:22 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye, Ekvador'da düzenlenen saldırıyı kınadı

00:12 - Gündem

Sivas'ta şiddetli yağışlar sele neden oldu

23:27 - Gündem

Kağıthane'de servis aracının çarptığı 1 kişi öldü, 4 kişi yaralandı

22:03 - Gündem

Sağlık Bakanlığı 81 ilde vatandaşların vücut kitle indeksini ölçecek

20:02 - Gündem

Bakan Göktaş: Anneler Günü sadece bir gün değil her gün kutlanması gereken çok kıymetli bir gün

19:12 - Gündem

Günün Manşetleri

Türkiye, Ekvador'da düzenlenen saldırıyı kınadı

00:12 - Gündem

Zelenskiy'nin, Putin'le Türkiye'de görüşme çağrısı, dünya basınında geniş yer buldu

23:32 - Dünya

Sivas'ta şiddetli yağışlar sele neden oldu

23:27 - Gündem

Hamas, Washington yönetimiyle görüşmesi sonucu ABD vatandaşı esirin serbest bırakılacağını açıkladı

23:13 - Dünya

Trump, düzensiz göçmen sorunu çözülmezse ABD'nin "üçüncü dünya ülkesi olacağını" savu

23:07 - Dünya