?>

Dışişleri Bakanlığı, AB Liderler Zirvesi'nin ardından açıklanan bildiriden memnun

Dışişleri Bakanlığı, AB Liderler Zirvesi'nin bildirisine yönelik, "Türkiye-AB ilişkilerini olumlu gündem temelinde ilerletme konusunda raporla ortaya konulan çabayı memnuniyetle karşılıyoruz." açıklamasında bulundu.

Siyaset - 5 yıl önce

Ankara

Dışişleri Bakanlığı, video konferans yöntemiyle düzenlenen AB Liderler Zirvesi'nin bildirisine yönelik, "Türkiye-AB ilişkilerini olumlu gündem temelinde ilerletme konusunda raporla ortaya konulan çabayı ve Zirve Bildirisine yansıtılmaya çalışılan söylemi memnuniyetle karşılıyoruz." açıklamasında bulundu.

Bakanlık, AB Devlet ve Hükümet Başkanları Mart Zirvesi sonuçları hakkında yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, AB Zirvesi Sonuç Bildirisi'nde temel alınan AB Komisyonu Başkan Yardımcısı/AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilci Borrell ve AB Komisyonu tarafından hazırlanan, “Türkiye ile AB arasında siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilerin durumu” başlıklı raporun değerlendirme bölümünde olumlu gündemin gereği vurgulanmış olsa da birkaç üye ülkenin dar görüşlü iddialarının etkisinde ve Türkiye-AB ilişkilerine tek yönlü bakış açısıyla kaleme alındığının görüldüğü belirtilerek, "Bununla birlikte Türkiye-AB ilişkilerini olumlu gündem temelinde ilerletme konusunda raporla ortaya konulan çabayı ve Zirve Bildirisine yansıtılmaya çalışılan söylemi memnuniyetle karşılıyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin müzakere eden aday ülke olarak AB ile ilişkilerini üyelik hedefi doğrultusunda, iş birliği ve karşılıklı yarar temelinde geliştirmeyi içtenlikle arzu ettiği kaydedilerek, gerginliğin azaltılması ve diyalog kanallarının yeniden işler hale getirilmesinin Türkiye’nin ve sağduyulu birçok AB üyesi ülkenin çabalarıyla mümkün olabildiği aktarıldı.

"Yakalanan olumlu havanın kaybolmasına sebebiyet verilmemeli"

AB tarafından olumlu gündem temelinde somut ve yapıcı adımlar atılmasının Türkiye'nin haklı beklentisi olduğu vurgulanan açıklamada, "Bu adımların zirve bildirisinde koşullara bağlanması, sadece belli alanlara değinilmesi ve hazirana ertelenmesinin ise yakalanan olumlu ivmenin kaybolmasına sebebiyet vermemesini umut ediyoruz." değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, "18 Mart Mutabakatı’nın göç konusunda iş birliği dahil tüm unsurları ile yenilenerek uygulanmaya devam edilmesi için AB ile çalışmaya hazır olmamıza ve bu konuda somut öneriler sunmuş olmamıza rağmen, AB tarafının mutabakatın kapsamlı içeriğini göz ardı ederek seçici davranmak ve muğlak ifadelere yer vermek zorunda kalması, birlikte küresel aktöre dönüştürmek istediğimiz AB açısından zayıf adımlar olarak kalmıştır." ifadelerine de yer verildi.

Hukukun üstünlüğünün ve temel haklar alanlarında diyalogdan öte, katılım müzakereleri çerçevesinde fasıl bazında çalışılması gerektiğinin düşünüldüğü belirtilen açıklamada, "Bu çerçevede, AB’nin 23 ve 24. fasılları, yeni genişleme strateji çerçevesine de uygun olarak, açmasını bekliyoruz." değerlendirmesi yapıldı.

Türkiye'nin Libya, Suriye, Güney Kafkasya gibi bölgesel krizlerin çözümü yönündeki çabalarını sürdüreceği belirtilen açıklamada, bu konularda AB ile iş birliğinin bölgesel barış ve istikrarın güçlendirilmesi ile ortak çıkarların ilerletilmesine katkı sağlayacağı, bu bakımdan sadece bölgesel konularda ve sağlıkta değil, ekonomi, enerji, ulaştırma, terörle mücadele, göç yönetimi ve vize serbestisi gibi ortak çıkarlara hizmet eden tüm alanlarda yerleşik üst düzey diyalog mekanizmalarının derhal başlatılmasından yana olunduğu aktarıldı.

Açıklamada, Yunan-Rum ikilisinin maksimalist tutumunun, tek yönlü kışkırtıcı faaliyetlerini görmezden gelen ya da AB dayanışması ruhuyla engelleyemeyen AB’nin, Türkiye'nin ve KKTC'nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerini yasadışı olarak nitelendirmesi uluslararası hukuka aykırı olduğuna işaret edilerek, şunlar kaydedildi:

"AB'nin bu konuda yetki ve yargı hakkı da bulunmamaktadır. Kıbrıs konusundaki ifadeler ise Kıbrıs Rum tarafının çıkarlarını savunmaya yönelik, gerçeklikten kopuk yazımlardır ve olası bir uzlaşıya da katkıda bulunmamaktadır. Bildiride Kıbrıs Türklerine ve meşru hak ve çıkarlarına yine atıfta bulunulmaması da, AB’nin Kıbrıs konusunda taraflı ve önyargılı tutumunun devam ettiğini göstermektedir.

AB'nin ortak çıkarlarımız yönünde atacağı olumlu adımlar, aday Türkiye tarafından olumlu adımlarla karşılanacaktır."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Pfizer/BioNTech, 12 yaş altı çocuklarda Kovid-19 aşı denemelerine başladı

2021-03-26 00:41 - Sağlık

YK Enerji tarafından geçen yıl 305 bin fidan dikildi

2021-03-25 14:48 - Ekonomi

BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu vefatının 12. yılında anıldı

2021-03-25 22:11 - Siyaset

PKK'dan kaçan bir örgüt mensubu ikna yoluyla teslim oldu

2021-03-23 17:36 - Gündem

Türkiye'de ilk kez düzenlenecek 'Ulusal Viyola Günleri' 5-10 Nisan'da müzikseverlerle buluşacak

2021-03-23 18:10 - Gündem

ABD ile Çin heyetlerinin Alaska toplantısı başladı

2021-03-19 11:46 - Dünya

Abbasilerin zirvedeki hükümdarı: Harun Reşid

2021-03-24 14:26 - Kültür Sanat

Biden'dan Putin'e 'görüşme daveti' yanıtı: Bir noktada görüşeceğimizden eminim

2021-03-19 22:51 - Dünya

THY Avrupa Ligi'nde Anadolu Efes'in konuğu Panathinaikos

2021-03-24 12:58 - Spor

Turkcell'e siber güvenlik alanında 3 uluslararası ödül

2021-03-24 13:30 - Yerel haber-Şirket Haber

İlgili Haberler

Dışişleri Bakanı Fidan, Kazakistan Dışişleri Bakanı Köşerbayev ile telefonda görüştü

13:03 - Siyaset

İsrail'in Küresel Sumud Filosu'na yönelik saldırısına tepkiler

23:38 - Siyaset

İsrail'in Küresel Sumud Filosu'na saldırısına tepkiler

23:28 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş, yeni yasama yılı dolayısıyla resepsiyon verdi

22:23 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan F-35 açıklaması: "Takibini yapıyoruz"

21:02 - Siyaset

Günün Manşetleri

Merkez Bankası toplam rezervleri, 182 milyar 953 milyon dolara çıkarak rekor kırdı

14:42 - Ekonomi

TCMB ile BAE Merkez Bankası arasında üç anlaşma imzalandı

14:17 - Ekonomi

Tüketiciyi yanıltan tanıtımlar için 9 ayda 189 milyon lira ceza kesildi

14:13 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Küresel ihracattan daha fazla pay almayı amaçlıyoruz

14:07 - Ekonomi

Güneydoğu Anadolu'dan eylül ayında 1,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi

14:03 - Ekonomi