?>

Dışişleri Bakanı Fidan, yarın Fransa'yı ziyaret edecek

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Fransa'ya resmi ziyaret gerçekleştirecek, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya gelecek.

Siyaset - 4 hafta önce

Ankara

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına göre Fidan, yarın Paris'e resmi ziyaret gerçekleştirecek.

Fransız bakan Barrot ile görüşecek Fidan, Türkiye-Fransa ikili ilişkilerinin yanı sıra, Türkiye-AB ilişkileri, Avrupa güvenliği, Ukrayna-Rusya savaşı, Gazze ve Suriye başta olmak üzere güncel bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele alacak.

Bakan Fidan’ın, görüşmelerde Fransa’yla ikili ilişkilerde olumlu gündem maddelerinin ön plana çıkarılması ve yakın diyaloğa verilen önemi vurgulaması, ticaret hacminin ve Türkiye'nin karşılıklı yatırımların artırılmasını desteklediğini dile getirmesi, enerji, ulaştırma, turizm, teknoloji, kültür ve eğitim alanlarında ortaklıkların geliştirilmesine yönelik adımlara değinmesi bekleniyor.

Görüşmelerde Fidan'ın, mevkidaşına, Fransa’da yaşayan Türk vatandaşlarını hedef alan ırkçı ve aşırıcı akımlara karşı kararlı bir tutum sergilenmesi hususundaki beklentileri ifade etmesi, savunma sanayii alanında işbirliğinin önemine ve ihracat kısıtlamalarının kaldırılmasına yönelik Türkiye'nin görüşlerini aktarması, terörle mücadelede etkin işbirliğinin ve teröre karşı ortak ve kararlı duruşun önemini bir kez daha vurgulaması öngörülüyor.

Türkiye-AB ilişkilerinin, AB üyesi bazı ülkelerin iç siyasi gündemlerine alet edilmeyerek stratejik bir perspektifte ele alınmasının önemine değinilmesi, bu çerçevede, Türkiye-AB ilişkilerinin önündeki yapay engellerin kaldırılması ve AB’nin buna yönelik net ve anlamlı adımlar atması konusunda Fransa’dan beklentilerini dile getirecek Fidan'ın, Türkiye’nin Avrupa güvenliğinde sahip olduğu kritik rolün ve Avrupa’nın yeni güvenlik mimarisinin oluşumunda eşgüdümün artırılmasının önemini ifade etmesi, Rusya ve Ukrayna arasında kalıcı ve adil barışın tesisi için Türkiye’nin katkı sunmaya hazır olduğunu, barışa giden süreçte tüm müttefiklerin yakın bir işbirliği içinde çalışması gerektiğine işaret etmesi bekleniyor.

Fidan'ın mevkidaşına görüşmede ayrıca Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü PKK/YPG varlığının sonlandırılması ve DEAŞ’a karşı mücadeleye destek verilmesi yönündeki beklentiyi aktarması, Suriye’deki yeni yönetimle angajmanın artırılmasının ve bu doğrultuda yaptırımların tamamen kaldırılmasının ülkenin istikrarı yönünde kritik önem taşıdığını ifade etmesi ve İsrail’in bölgedeki ülkelerin güvenliğini tehdit eden eylemlerine ve Gazze’deki insanlık suçlarına son verilmesini teminen uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğine dikkati çekmesi değerlendiriliyor.

Türkiye-Fransa ikili ilişkileri

Türkiye ile Fransa arasındaki ikili ilişkiler, olumlu gündem ve düzenli üst düzeyli diyaloğu sürdürme anlayışıyla devam ediyor.

İki ülke arasındaki ticaret hacmi, 2023'te yaklaşık 21 milyar dolar, 2024'te 22,5 milyar dolar civarında gerçekleşti.

2024'te Türkiye, Fransa’nın ihracatında 11'inci, ithalatında 12'nci sırada; Fransa ise Türkiye'nin ihracatında 6'ncı, ithalatında 7'nci sırada yer aldı.

Fransa’da yaşayan 800 bine yakın Türk vatandaşı, iki ülke arasında önemli bir köprü vazifesi görüyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Küresel rekabette kritik minerallerin rolü artıyor

2025-03-26 09:52 - Ekonomi

Ekonomistler 2025’te de Avusturya'da resesyon bekliyor

2025-03-27 18:08 - Ekonomi

Trabzonspor, Ziraat Türkiye Kupası'nda yarın Bodrum FK'yi konuk edecek

2025-04-01 11:23 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya Cumhurbaşkanı Subianto ile görüştü

2025-03-30 20:08 - Siyaset

TKYD'de yeni başkan Gökçen Yaman Akgün oldu

2025-03-26 12:22 - Ekonomi

ABD’nin yeni otomobil tarifeleriyle altının ons fiyatı rekor yeniledi

2025-03-27 22:33 - Ekonomi

Depremde 115 kişinin öldüğü Ebrar Sitesi B Blok'a ilişkin 9 kamu görevlisine dava açıldı

2025-03-27 18:17 - Gündem

TİKA'nın Karadağ'da yürüttüğü projelerin açılışları yapıldı

2025-03-26 09:57 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ören'i kabul etti

2025-03-27 22:13 - Siyaset

Ağrı dağlarındaki sarp kayalıklarda yaban keçileri görüntülendi

2025-03-26 15:42 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, işçi ve işveren temsilcilerini kabul etti

11:43 - Siyaset

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu toplandı

00:23 - Siyaset

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Çankaya Köşkü'nde toplandı

20:32 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye milletimizin onlarca yıllık özlemidir

16:52 - Siyaset

KKTC Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi, 3 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açılacak

16:27 - Siyaset

Günün Manşetleri

Mourinho-Solskjaer rekabeti bu sefer derbide yaşanacak

12:03 - Spor

4. Tarım Orman Şurası'nda 371 hedef belirlendi

11:57 - Ekonomi

Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de

11:53 - Gündem

Kırgız uzmanlar Orta Asya su sorununun çözümü için ortak mücadele gerektiğine inanıyor

11:47 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, işçi ve işveren temsilcilerini kabul etti

11:43 - Siyaset